De verrassende co-leider in de Primera División is Atlético Madrid. De ploeg van onze nationale doelman Thibaut Courtois hanteert een totaal andere voetbalfilosofie dan men in Spanje gewend is.

In een land waar de speelstijl van Barcelona zowat heilig verklaard is, loopt met Diego Simeone een trainer rond die niet geïnteresseerd is in balbezit. Op de Argentijnse radio verklaarde hij onlangs nog: "Van alle kampioenen in Europa zijn er niet veel die ook het meeste balbezit hadden in hun competitie. Barcelona en de Spaanse nationale ploeg zijn natuurlijk specialisten, maar Real Madrid is al wat anders. En let op, er wordt altijd gezegd dat balbezit goed is, maar is dat wel zo?"

En de coach van Atlético Madrid heeft voorlopig geen ongelijk, want de rood-witten wonnen vorig seizoen de Europa League en zijn nu de enigen die Barcelona in de Spaanse competitie het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Balbezit

Als we er even de cijfers bij nemen, valt inderdaad op dat Atlético weinig balbezit heeft. Op de eerste speeldag ging het uit bij Levante 1-1 spelen. Commentaar van Simeone achteraf: "We speelden zoals jullie Spanjaarden dat graag hebben: we hadden 75 procent balbezit. Maar ik wil minder balbezit en meer doelkansen. We misten diepgang."

Op de tweede speeldag verpletterde Atlético Athletic Bilbao: 4-0, met een balbezit van ... 35 procent. Verder werd onder andere gewonnen van Valladolid (2-1, 39 procent), Rayo Vallecano (4-3, 39 procent), Espanyol (0-1, 40 procent), Málaga (2-1, 49 procent) en Real Sociedad (0-1, 39 procent) met een speelstijl die erop gebaseerd was om de bal vooral aan de tegenstander te laten. En het werkt: Atlético is een van de vlotste scorende ploegen van de Primera División en het krijgt erg weinig doelpunten tegen.

Joaquín Caparrós, de coach van Real Mallorca, is alvast lovend in El País: "Ik hou wel van dit Atlético omdat Simeone vanaf het begin zijn bedoelingen duidelijk heeft gemaakt. Hij heeft aangetoond dat balbezit om het balbezit een van de grootste stommiteiten ooit uit het voetbal is. Ze staan tactisch goed opgesteld en hebben niet veel passes nodig om gevaarlijk te zijn."

Op 16 december ontvangt Barcelona Atlético Madrid. Dat wordt een interessante confrontatie van twee totaal verschillende stijlen. (SVH)

De verrassende co-leider in de Primera División is Atlético Madrid. De ploeg van onze nationale doelman Thibaut Courtois hanteert een totaal andere voetbalfilosofie dan men in Spanje gewend is. In een land waar de speelstijl van Barcelona zowat heilig verklaard is, loopt met Diego Simeone een trainer rond die niet geïnteresseerd is in balbezit. Op de Argentijnse radio verklaarde hij onlangs nog: "Van alle kampioenen in Europa zijn er niet veel die ook het meeste balbezit hadden in hun competitie. Barcelona en de Spaanse nationale ploeg zijn natuurlijk specialisten, maar Real Madrid is al wat anders. En let op, er wordt altijd gezegd dat balbezit goed is, maar is dat wel zo?" En de coach van Atlético Madrid heeft voorlopig geen ongelijk, want de rood-witten wonnen vorig seizoen de Europa League en zijn nu de enigen die Barcelona in de Spaanse competitie het vuur aan de schenen kunnen leggen. Balbezit Als we er even de cijfers bij nemen, valt inderdaad op dat Atlético weinig balbezit heeft. Op de eerste speeldag ging het uit bij Levante 1-1 spelen. Commentaar van Simeone achteraf: "We speelden zoals jullie Spanjaarden dat graag hebben: we hadden 75 procent balbezit. Maar ik wil minder balbezit en meer doelkansen. We misten diepgang." Op de tweede speeldag verpletterde Atlético Athletic Bilbao: 4-0, met een balbezit van ... 35 procent. Verder werd onder andere gewonnen van Valladolid (2-1, 39 procent), Rayo Vallecano (4-3, 39 procent), Espanyol (0-1, 40 procent), Málaga (2-1, 49 procent) en Real Sociedad (0-1, 39 procent) met een speelstijl die erop gebaseerd was om de bal vooral aan de tegenstander te laten. En het werkt: Atlético is een van de vlotste scorende ploegen van de Primera División en het krijgt erg weinig doelpunten tegen. Joaquín Caparrós, de coach van Real Mallorca, is alvast lovend in El País: "Ik hou wel van dit Atlético omdat Simeone vanaf het begin zijn bedoelingen duidelijk heeft gemaakt. Hij heeft aangetoond dat balbezit om het balbezit een van de grootste stommiteiten ooit uit het voetbal is. Ze staan tactisch goed opgesteld en hebben niet veel passes nodig om gevaarlijk te zijn." Op 16 december ontvangt Barcelona Atlético Madrid. Dat wordt een interessante confrontatie van twee totaal verschillende stijlen. (SVH)