Atlético Madrid geanalyseerd: nieuwe energie gevraagd

© Getty Images
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Elke dag neemt Sport/Voetbalmagazine een buitenlandse topclub onder de loep. We kijken even terug op het voorbije seizoen en blikken vooruit naar de uitdagingen in de toekomst. Vandaag: Atlético Madrid.

Sterke en zwakke punten

Met de aanwinsten Antoine Griezmann (gehuurd van FC Barcelona), Rodrigo de Paul en Matheus Cunha had Diego Simeone bij aanvang van het seizoen 2021/22 mogelijk de sterkste kern sinds hij in 2011 de teugels van Atlético overnam. Toch bevestigde de selectie het cliché dat het seizoen na de titel altijd moeilijk is.

Dat bleek zelfs nog een understatement, want Atlético heeft er het slechtste seizoen in jaren op zitten. Onder Simeone haalde het slechts één keer minder dan de 71 punten waarmee het nu het seizoen afsloot. Waar het normaal gezien nooit meer dan 30 tegengoals laat optekenen, sloeg de teller nu door tot 43 exemplaren. Jan Oblak incasseerde daarbij 6 goals meer dan ‘expected’, rekening houdend met de kwaliteit van de schoten die op hem afgevuurd werden. De Sloveense keeper presteerde dus duidelijk niet op niveau. Het vertrek van rechterflankverdediger Kieran Trippier in de wintermercato naar Newcastle was ook een opdoffer van formaat voor de verdediging.

Kwam daar nog bij dat aan de andere kant van het veld de productie wat te wensen overliet. Alleen in het seizoen 2019/20 (70 goals) scoorde Atlético onder Simeone minder dan nu (71). Daarvoor wordt vooral met een beschuldigende vinger naar Antoine Griezmann gewezen. De Franse aanvaller sloot het seizoen af met slechts 3 goals (en 5 assists) in La Liga. Als naar goede gewoonte blonk hij wel uit in inspanningen ten dienste van het collectief, maar in de zone van de waarheid kon hij het verschil veel te weinig maken.

Desondanks pakte Atlético toch de derde plaats en de bijhorende kwalificatie voor de Champions League, een absoluut minimum. In de Copa del Rey verloor Atlético in de tweede ronde tegen Real Sociedad en in de supercup werd het uitgeschakeld door Athletic Bilbao in de halve finale. Alleen in de Champions League presteerden de rood-witten naar behoren. Daar werden ze in de kwartfinale nipt uitgeschakeld door Manchester City. Met de ultradefensieve manier waarop Atlético zich presenteerde in het Etihad Stadium, oogstte Simeone echter niet veel bijval in de Europese media. Dat Guardiola zijn spel als ‘prehistorisch’ kwalificeerde en dat er kritiek kwam van zwaargewichten zoals Arrigo Sacchi en Marco van Basten, deed het imago van de Argentijnse coach geen goed.

Diego Simeone was kritisch voor zichzelf.
Diego Simeone was kritisch voor zichzelf.© Getty Images

De coach: Diego Simeone

Het tegenvallende seizoen wijt Diego Simeone voor een stuk aan zichzelf. En dat siert hem. Hij gaf ronduit toe dat hij geen oplossing vond voor de defensieve problemen van de ploeg en dat hij er niet uit geraakte wat het beste tactische schema was voor zijn team: een 5-3-2 of een 4-4-2. ‘Ik had meer kunnen doen dan ik gedaan heb’, was zijn besluit.

Op een gegeven moment, in het midden van het seizoen, had Simeone ook het gevoel dat hij de grip op zijn spelersgroep kwijt was. In een vergadering met de vier aanvoerders – Koke, Oblak, Stefan Savic en José María Giménez – werden een aantal zaken uitgeklaard. Vanaf toen liep het beter.

De speler van het seizoen: João Félix

Het is moeilijk om een speler bij Atlético te vinden die het hele jaar op hoog niveau acteerde. Angel Correa, clubtopschutter met 12 goals, was goed op weg, maar deemsterde sinds maart volledig weg. Ook João Félix zag een deel van het seizoen in rook opgaan door blessures, maar leverde toch zijn beste prestatie af sinds hij in de zomer van 2019 bij Los Colchoneros belandde. Met in totaal 10 goals en 6 assists was hij een van de meest bepalende spelers, maar – zo zegt hij zelf – ‘er is altijd ruimte voor verbetering. Ik hoop dat ik volgend seizoen nog beter ben.’

João Félix leverde zijn beste seizoen tot nu toe af bij Atlético.
João Félix leverde zijn beste seizoen tot nu toe af bij Atlético.© Europa Press via Getty Images

De toekomst

De laatste weken van het seizoen had Diego Simeone het over het ‘heropbouwen’ van de ploeg. Niet dat er een lading nieuwe spelers moet komen, maar hij wil wel een nieuwe intensiteit in de ploeg pompen. ‘Op bijna alle posities hebben we spelers die kunnen brengen wat we willen. We hebben alleen een paar voetballers nodig die nieuwe energie in de ploeg brengen’, zegt hij er zelf over.

Saúl Ñíguez keert terug van zijn mislukte uitleenbeurt aan Chelsea.
Saúl Ñíguez keert terug van zijn mislukte uitleenbeurt aan Chelsea.© Getty Images

Luis Suárez zei de ploeg vaarwel, Hector Herrera vertrekt naar Houston Dynamo FC en Saúl Ñíguez komt terug van zijn (mislukte) uitleenbeurt aan Chelsea. Nu Atlético zich verzekerd heeft van Champions Leaguevoetbal is het zo goed als zeker dat Griezmann blijft. Simeone denkt dat de Franse spits volgend seizoen terug op niveau zal zijn. Mogelijk speelde een spierblessure in zijn rechterdij hem mentaal te veel parten.

Het ziet er ook naar uit dat João Félix blijft. Vorige zomer speelde hij nog met het idee om de club te verlaten, zeker toen Luis Suárez gehaald werd. Die transfer beschouwde de Portugees als een directe aanval op zijn status binnen de ploeg. Hij wilde toen een vertrek naar FC Barcelona forceren, maar het Atléticobestuur kon hem op andere gedachten brengen. Simeone is nu van plan om zijn team volgend seizoen rond de 22-jarige Portugees te bouwen.

Daarbij is de Argentijnse coach nog op zoek naar een rechtsback, een middenvelder én eventueel een scorende spits, tenzij hij voluit de kaart van de 23-jarige Matheus Cunha zou trekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content