AZ mikt op de subtop

© ImageGlobe

Club uit Alkmaar blijft ondanks financiële beperkingen toch ambitieus.

Over anderhalf jaar moeten bij de werkgever van de momenteel geblesseerde Maarten Martens de laatste schulden uit het verleden (na het gedwongen vertrek van toenmalig voorzitter Dirk Scheringa) weggewerkt zijn. Maar achter de schermen is de Nederlandse koploper AZ al volop bezig met het leven na de sanering.

De bouw van een nieuw trainingscomplex, samen met de verdere uitbouw van de jeugdopleiding – waarvan de amper achttienjarige revelatie Adam Maher de exponent is – zijn de voornaamste aandachtspunten van algemeen directeur Toon Gerbrands en de Amerikaanse technisch directeur Earnest Stewart. In 2013 hoopt het duo immers verlost te zijn van de curator.

De clubleiding stelde na de zakelijke hervormingen een driejarenplan op om zich van de laatste schulden te kunnen ontdoen. Het budget van AZ daalde de afgelopen seizoenen van 33 naar 25 miljoen euro.

“Dat gat konden we niet in één keer dichten, omdat alle contracten nog doorliepen”, verklaarde Gerbrands in VI. “Het kwam erop neer dat we elk jaar tussen de 8 en 10 miljoen euro aan transfers moeten overhouden. Na twee seizoenen is de opbrengst zelfs iets hoger.”

“Over een jaar zijn er geen schulden, procedures en belastingzaken meer. AZ staat er dan weer, met een sluitende begroting, een nieuw trainingscomplex en dan begint het feest: een nieuwe fase. Met 25 miljoen euro behoor je tot de subtop. Dat is in het nieuwe realisme onze vaste positie.”

“In het buitenland staat AZ bekend als de uitdager. Dat vind ik wel een mooie omschrijving. Ik zit hier nu voor het tiende jaar. Als je 7 of 8 keer Europees voetbal haalt, eenmaal in de bekerfinale staat en kampioen wordt, denk ik: prima zo.” (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content