Barça kan titel pakken op veld van Atlético

© AFP
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

FC Barcelona staat op drie wedstrijden van een treble. Niet uniek -Pep Guardiola deed het in 2009 voor- maar wel de ultieme revanche voor trainer Luis Enrique na een turbulente seizoenstart.

Met nog twee speeldagen te gaan in de Primera Division kan FC Barcelona zich zondagavond (19u) verzekeren van een 23ste landstitel in de clubgeschiedenis. Dat dat net op het veld van regerend kampioen Atlético Madrid kan gebeuren, is een aardige speling van het lot. Atléticocoach Diego Simeone heeft er alvast geen goed oog in. “Ik weet niet waar te beginnen om de kwaliteiten van dit Barçateam op te sommen. Ze zijn zó goed. Best is er niet te veel over na te denken en spelen zoals we altijd doen: alsof elke minuut de laatste is”, zei de Argentijn op de persconferentie in aanloop naar het duel. Dit seizoen verloor Atlético alle drie gespeelde wedstrijden tegen Barça. Verder gaf de succestrainer van Atlético nog mee dat Fernando Torres sowieso aan de aftrap komt.

Enrique evenaart Guardiola

Voor Luis Enrique ligt de weg open naar een evenaring van het parcours dat Pep Guardiola zijn heldenstatus opleverde in de Catalaanse hoofdstad. Guardiola pakte in 2009, eveneens in zijn debuutjaar als hoofdcoach van Barcelona, de treble beker-titel-CL. Dat Enrique die prestatie kan evenaren is opzienbarend. Gezien de zeer moeilijke start van de campagne, waarbij de ex-speler van Barça en Real in aanvaring kwam met zijn vedette Lionel Messi en het ook binnen de bestuurskamers rommelde.

Vermaelen

De voorbije maanden lijkt er echter geen vuiltje meer aan de lucht en schittert Leo als in zijn beste dagen. De Vlo zit ondertussen aan 53 goals in 50 wedstrijden. Ook Neymar en Luis Suárez raken steeds meer op elkaar ingespeeld, zoals laatst ook Bayern München mocht ondervinden. Suárez is onzeker voor het duel met Atlético. Onze landgenoot Thomas Vermaelen zit wel zeker in de kern, hij hoopt zijn eerste officiële minuten in het shirt van Barcelona te kunnen vieren… wie weet met een landstitel als toetje.

Overigens betwist het bestuur van de blaugrana dat er straks vier miljoen euro extra betaald moeten worden aan Arsenal voor de transfer van Vermaelen. Dat bedrag zou Barça moeten bijbetalen als de Champions League gewonnen wordt, maar nu blijkt dat de bonus enkel geldt als de Belg aan een minimum aantal wedstrijden zou komen. Door zijn aanslepende revalidatie is dat niet het geval.

Beker en Champions League

Luis Enrique hoopt de titel zo snel mogelijk beet te hebben, zodat op een rustige manier naar de volgende twee belangrijke afspraken kan toegewerkt worden: op 30 mei tegen Bilbao voor de beker en op 6 juni tegen Juventus in de CL-finale. Dat hij niet wil wachten tot de laatste speeldag, een thuismatch tegen Deportivo La Coruña, mag ook blijken uit enkele details. Zo besloot de Barçacoach de jongeren Sandro en Munir, die beiden een aantal wedstrijden speelden in het begin van het seizoen, mee te nemen op afzondering voor de match tegen Atlético. Een bedankje voor bewezen diensten tijdens de schorsing van Suárez.

En Real Madrid? De Koninklijke moeten de resterende twee wedstrijden (Espanyol en Getafe) winnen en hopen op tweemaal verlies van de aartsvijand uit Barcelona om alsnog een prijs te pakken dit seizoen. Een onwaarschijnlijk scenario, waardoor een roemloze aftocht van Carlo Ancelotti uit Madrid dreigt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content