Barry Boubacar Copa, de doelman van Lokeren en vroeger SK Beveren, is rustiger geworden. Met dank aan onder meer Thierry Barnerat.

Sport/Voetbalmagazine: De Zwitser Thierry Barnerat, tevens verbonden aan Servette Genève, is je mental coach.

Copa: "Met die man werk ik al vier jaar samen. Ik leerde hem kennen door een stage met de Ivoriaanse nationale ploeg in 2006. Onze toenmalige bondscoach, Ulrich Stielike, introduceerde hem. Het klikte meteen. Hij geeft me dvd's mee en we bellen veel. Al meteen het tweede jaar nadat ik met hem in zee ging, won ik hier die trofee van beste doelman."

"Weet je, in feite heb ik dat idee gepikt van Didier Drogba. Hij werkt al jaren met een persoonlijke begeleider. Een soort kinesist die hem overal volgt en massages geeft die de energiebanen vrijmaken en de recuperatie bevorderen. Zo ver sta ik nog niet, dat is de top, maar alle details tellen."

Er zijn veel profvoetballers die lachen met de inbreng van een psycholoog. Jij verdedigt hier openlijk hun nut.

"Dat moet ieder voor zich uitmaken. Een doelman verkeert sowieso in een aparte situatie, hij staat vaak geïsoleerd en moet met een ander soort stress omgaan. Een aanvaller kan tien kansen verkwanselen en toch matchwinnaar worden met een late goal. Dat is voor een doelman haast onmogelijk. Hij mag tien goede saves doen, als hij op het eind een bal mist, is hij de dupe."

"Een flater kan je mentaal kraken. Het gaat erom dat je bijzaken probeert uit te sluiten. 'Il faut évacuer les choses'. Dat leerde ik van mijn mental coach. Ik moet in een soort luchtbel terechtkomen waar ik niets van wat rond mij gebeurt binnenlaat."

Hoe doe je dat?

"Een van de dvd's die ik het vaakst opzet is een aaneenschakeling van scènes uit een film over golf. Will Smith speelt erin mee (The Legend of Bagger Vance, nvdr). Golf is bij uitstek een sport die concentratie en precisie vereist. Voordien was ik misschien te snel afgeleid. Nu hoor of zie ik het publiek niet eens meer wanneer ik een veld opstap."

"Eerlijk gezegd ben ik zelf verbaasd over de vooruitgang die ik op dat vlak boekte. Je kan me nog moeilijk uit mijn bubbel krijgen."

(Matthias Stockmans)

Barry Boubacar Copa, de doelman van Lokeren en vroeger SK Beveren, is rustiger geworden. Met dank aan onder meer Thierry Barnerat. Sport/Voetbalmagazine: De Zwitser Thierry Barnerat, tevens verbonden aan Servette Genève, is je mental coach.Copa: "Met die man werk ik al vier jaar samen. Ik leerde hem kennen door een stage met de Ivoriaanse nationale ploeg in 2006. Onze toenmalige bondscoach, Ulrich Stielike, introduceerde hem. Het klikte meteen. Hij geeft me dvd's mee en we bellen veel. Al meteen het tweede jaar nadat ik met hem in zee ging, won ik hier die trofee van beste doelman." "Weet je, in feite heb ik dat idee gepikt van Didier Drogba. Hij werkt al jaren met een persoonlijke begeleider. Een soort kinesist die hem overal volgt en massages geeft die de energiebanen vrijmaken en de recuperatie bevorderen. Zo ver sta ik nog niet, dat is de top, maar alle details tellen." Er zijn veel profvoetballers die lachen met de inbreng van een psycholoog. Jij verdedigt hier openlijk hun nut. "Dat moet ieder voor zich uitmaken. Een doelman verkeert sowieso in een aparte situatie, hij staat vaak geïsoleerd en moet met een ander soort stress omgaan. Een aanvaller kan tien kansen verkwanselen en toch matchwinnaar worden met een late goal. Dat is voor een doelman haast onmogelijk. Hij mag tien goede saves doen, als hij op het eind een bal mist, is hij de dupe." "Een flater kan je mentaal kraken. Het gaat erom dat je bijzaken probeert uit te sluiten. 'Il faut évacuer les choses'. Dat leerde ik van mijn mental coach. Ik moet in een soort luchtbel terechtkomen waar ik niets van wat rond mij gebeurt binnenlaat." Hoe doe je dat? "Een van de dvd's die ik het vaakst opzet is een aaneenschakeling van scènes uit een film over golf. Will Smith speelt erin mee (The Legend of Bagger Vance, nvdr). Golf is bij uitstek een sport die concentratie en precisie vereist. Voordien was ik misschien te snel afgeleid. Nu hoor of zie ik het publiek niet eens meer wanneer ik een veld opstap." "Eerlijk gezegd ben ik zelf verbaasd over de vooruitgang die ik op dat vlak boekte. Je kan me nog moeilijk uit mijn bubbel krijgen." (Matthias Stockmans)