Bayern krijgt geen tegengas meer in Duitsland

© belgaimage

De zesde opeenvolgende Bundesligatitel is de eerste voor Hasan Salihamidzic als sportief directeur, en het gedroomde afscheidsgeschenk van trainer Jupp Heynckes in zijn vierde mandaat.

De Bundesliga is kerngezond, door solide financiën en het in het moderne voetbal bijna ongeëvenaarde gemiddelde van ruim 40.000 toeschouwers per duel. Alleen vreet de alleenheerschappij van Bayern München aan de status van de Duitse competitie. Met de omzet van de Beierse Rekordmeister (600 miljoen euro), maar liefst twee keer zo hoog als het momenteel derde geklasseerde Borussia Dortmund en ook ruim voor huidig vicekampioen Schalke 04 (240 miljoen euro), kan eigenlijk enkel verkeerd beleid door voorzitter Uli Hoeness en bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge de totale overheersing nog voorkomen.

Het gaat opnieuw om een teamprestatie, waarbij iedere schakel belangrijk is.

Hasan Salihamidzic

Of misschien een ingreep van bovenaf? Neerwaartse tendensen in stadionbezoek en kijkcijfers – Sky betaalt nochtans 800 miljoen euro voor de uitzendrechten – steken stilaan de kop op tijdens dit tijdperk van Bayernsuprematie. Want het sterrengezelschap van Jupp Heynckes boekte zijn zesde opeenvolgende kampioenschap, altijd met tien of meer punten afstand, de 28e titel al in totaal. De 73-jarige hoofdtrainer begon bij zijn aanstelling in oktober als opvolger van Carlo Ancelotti (aan de deur gezet na zes speeldagen, één duel ad interim opgevolgd door Willy Sagnol) met drie punten achterstand op Borussia Dortmund, maar boog alles snel om. Heynckes houdt het in mei ditmaal definitief voor bekeken na vier succesvolle mandaten, zo benadrukte hij vorige week in Sevilla, ter gelegenheid van de heenwedstrijd in de kwartfinales van de CL.

Tussen 1987 en 1991 leidde de aanstelling van Heynckes na Udo Lattek tot twee titels. In 2009 – na het ontslag van Jürgen Klinsmann – via een tweede plaats tot CL-kwalificatie, in 2011 als opvolger van Louis van Gaal tot het vicekampioenschap en twee jaar later de primeur van een treble (Bundesliga, DFB-Pokal en de CL, door een goal van Arjen Robben bij de 2-1 in de eindstrijd tegen Borussia Dortmund).

Als opvolger weerklinken, na de afzegging van Thomas Tuchel, almaar luider de namen van de Oostenrijker Ralph Hasenhüttl (50, RB Leipzig, 2019), laptoptrainer Julian Nagelsmann (30, TSG 1899 Hoffenheim, 2019), Lucien Favre (60, OGC Nice, 2019, opstapclausule 3 miljoen euro) en oud-speler Niko Kovac (46, Eintracht Frankfurt, 2019). Eind april wordt er duidelijkheid beloofd door Rummenigge.

In eigen land telt Bayern München momenteel 4353 fanclubs. Een groot gedeelte van de eigen aanhang vindt het momenteel wat vervelend in de eigen Bundesliga, met busritten voor verplaatsingen van meer dan vijf uur. Ze beschouwen de Champions League meer als het echte werk. Enkel de bezoeken aan Berlijn, Hamburg en Keulen (die laatste twee verdwijnen straks zo goed als zeker via rechtstreekse degradatie) trekken nog aan door de combinatie met een stadsbezoek.

Rijke regio

Zijn succes heeft de Beierse grootmacht te danken aan een grote traditie en een rijke regio. De ploeg staat garant voor aanvallend en attractief voetbal, onder andere door de komst van de Nederlander Louis van Gaal in 2009. Later werd dat spel en die visie verder uitgebouwd door Pep Guardiola, maar ook verder op punt gezet door Heynckes, die zijn ploeg opnieuw tegenstanders zag overrompelen door de ingevingen van de flankspelers Franck Ribéry, Arjen Robben of de grillige Kingsley Coman. Enkel onder Carlo Ancelotti wervelde het iets minder en werd publiekslieveling Thomas Müller vaker dan hem lief was aan de invallersbank gekluisterd.

De overmacht in de Bundesliga is zodanig groot dat het kapitaalkrachtige Bayern München – door het jarenlang meespelen op het Europese kampioenenbal – het zich kan veroorloven elk seizoen de beste spelers bij de dichtste achtervolgers te paaien met lucratieve contracten en hogere sportieve uitdagingen. Creatieve middenvelder Mario Götze, de Poolse scoremachine Robert Lewandowski – tot voor FC Sevilla goed voor een treffer elke 84 minuten – en centrale verdediger Mats Hummels werden weggehaald bij Borussia Dortmund, middenvelder Sebastian Rudy, centrale verdediger Niklas Süle en recent nog targetman Sandro Wagner kwamen over van TSG 1899 Hoffenheim. Voor komende zomer is het de beurt aan Duits veertienvoudig international Leon Goretzka (23), een middenvelder die in de zomer van 2013 door Schalke 04 werd overgenomen van VfL Bochum, maar straks transfervrij vertrekt richting Beieren voor vier seizoenen. ‘We troefden de internationale top af, want ook Barcelona, Real Madrid en Manchester United toonden interesse’, pronkte Rummenigge in januari bij de bekendmaking van de overgang. Zijn speelstijl doet terugdenken aan de gouden tijden onder Michael Ballack en Bastian Schweinsteiger. De Spaanse linksachter Juan Bernat (25), nog met een verbintenis tot 2019 maar ontmoedigd door de verloren concurrentiestrijd tegenover David Alaba, wil weg. In 2014 werd voor de zevenvoudig international nog 10 miljoen euro betaald aan Valencia. Duits international Jonas Hector (27), die bij FC Köln door de degradatie weg kan voor 7,5 miljoen euro, werd al gecontacteerd, maar ook Borussia Dortmund heeft zijn zinnen gezet op de komst van de 35-voudige international. De verhuurde Serge Gnabry (22), in de terugronde onstuitbaar bij Hoffenheim, keert terug naar de Allianz Arena, waar de offensieve kracht nog tot 2020 onder contract ligt. De Colombiaanse draaischijf James Rodríguez (26), die voor 13 miljoen euro werd gehuurd van Real Madrid, mag van de Koninklijke definitief weg voor 42 miljoen euro. In 2014 betaalde de Spaanse grootmacht nog 75 miljoen euro voor de linksvoetige spelmaker, die er niet in slaagde een basisplaats te veroveren en niet verder kwam dan 36 goals en 41 assists in 111 duels.

Vertrek smaakmakers

Clubliefde vasthouden, het vormt een cruciaal gegeven in de clubfilosofie. De Bosniër Hasan Salihamidzic (41) kreeg eind juli vorig jaar de taak om Matthias Sammer op te volgen als sportief directeur. Na zes titels als speler (tussen 1999 en 2006) vierde hij nu zijn eerste kampioenschap als dirigent. ‘Het verschil is echt niet zo groot’, verwoordde de 42-voudig international zijn gevoel. ‘Ik ben even blij, want het gaat opnieuw over een teamprestatie, waarbij iedere schakel belangrijk is.’

Zijn volgende opdracht bestaat erin om Bayern München opnieuw Europees succesvol te maken. Want na de CL-winst in het seizoen 2012/13 slaagde geen enkele Bundesligaclub er nog in om een Europese eindstrijd te halen. De Duitse competitie dook in de officiële UEFA-ranking onder Spanje, Engeland en Italië, na acht jaar Europa’s nummer twee of drie te zijn geweest. Tegen de slagkracht van de Premier League – waar de tv-deal driemaal zoveel kapitaal genereert – zijn de Duitse teams niet langer bestand. Zo vertrokken smaakmakers als Pierre-Emerick Aubameyang én Ousmane Dembélé (van Dortmund richting Arsenal en Barcelona) of Leroy Sané (van Schalke 04 naar Manchester City). Ondertussen blijft Bayern München in eigen land wel ongenaakbaar regeren. Tot spijt van wie het benijdt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content