Bayern München: het dilemma Müller

© AFP

Wat scheelt er met Thomas Müller bij het Bayern München van Carlo Ancelotti? Bundesliga-watcher Frédéric Vanheule verklaart.

Helemaal nieuw is het niet, want ook in de beginmaanden onder Pep Guardiola kende Thomas Müller (27) aanpassingsproblemen naar een totaal andere speelwijze. Vrijdag hervat de Bundesliga met een uitwedstrijd van de Rekordmeister bij SC Freiburg. De teller van de 83-voudige international staat op amper één doelpunt (in de 3-1-zege tegen FSV Mainz 05) in dertien competitieduels. Tien basisplaatsen zorgden voor 920 speelminuten. Müller zakte in de categorie ‘offensieve middenvelder’ van Kicker terug van de eerste naar de zesde plaats. ‘In de heenronde vond Thomas op geen enkel moment zijn beste vorm. Alleen in de CL en bij de nationale ploeg zag ik opnieuw die internationale klasse’, oordeelde ex-voetballer en analist Jörg Böhme.

Vorig seizoen was Müller goed voor 20 doelpunten in 31 wedstrijden, zijn hoogste score ooit. Een bevestiging van zijn groei, want tijdens de eerste twee jaren onder de Catalaanse toptrainer scoorde hij telkens 13 keer in 31 en 32 matchen. In de 4-2-3-1 van Guardiola verzamelde Bayern München met Müller in een centrale positie gemiddeld 2,6 punten, wanneer hij meer vanop rechts werd uitgespeeld 2,4 punten.

‘Hij is een mensenvanger’, zo bestempelde Mannschaftpsycholoog Hans-Dieter Hermann zijn profiel ooit. ‘Thomas heeft een open karakter, zorgt daardoor voor integratie, ook buiten het veld. Met zijn spontane, vrolijke en positieve houding steekt hij iedereen in zijn omgeving aan. Anderen gaan mee in die energie.’ Alleen is het probleem onder Carlo Ancelotti (57), wiens mantra blijft dat de ingesteldheid veel belangrijker is dan de veldbezetting, dat Müller te weinig ruimte vindt in zijn 4-3-3. Op rechts vormt dribbelkoning Arjen Robben zijn voornaamste concurrent. Müller is, in tegenstelling tot de Nederlandse routinier, niet de meest gepolijste profspeler. ‘Ik heb zelden zo’n komische voetballer gezien’, zei hij eens schertsend over zichzelf.

Op vraag van de spelersgroep schakelde de Italiaanse trainer net voor de winterstop over naar de 4-2-3-1 waar ze zich het best in voelen. Thiago was tegen RB Leipzig outstanding centraal, tegen Mainz en VfL Wolfsburg (5-0) opereerde Müller daar in steun van targetman Robert Lewandowski. ‘Ik had daar het beste gevoel’, zo klonk achteraf zijn pleidooi. ‘Het leidde ook tot een betere prestatie. Om mijn beste spelniveau te halen heb ik veel medespelers nodig in mijn buurt, om via beweging met combinaties én goals het verschil te maken.’ Die visie wordt gedeeld door de Poolse scoremachine. ‘Voor Thomas is het beter als hij achter mij speelt.’ En de mening van Xabi Alonso (35), de Bask die stilaan als een coach denkt en spreekt? ‘Thomas is een aanvaller, die graag voor diepgang kiest. Thiago loopt dan weer liever tussen de linies.’ Of, zoals de altijd diplomatische Ancelotti het eerder ziet: meer risico met de Duitser of meer zekerheid en structuur met de Spanjaard. Door diens hamstringletsel krijgt Müller voor het eerst de vrije baan. Grijpt hij eindelijk zijn kans?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content