Bayern München: van wonderploeg naar een gewond team

© BELGAIMAGE

De Duitse recordkampioen twijfelt sterk aan de impact en autoriteit van Niko Kovac, de naam van Arsène Wenger als opvolger weerklinkt al fel.

Wordt het Zinédiné Zidane (46), zoals door weekblad Kicker wordt vooropgesteld, of toch eerder Arsène Wenger (69), die naar voor wordt geschoven door sensatiekrant Bild-Zeitung? Zeker is dat beide Franse clubloze coaches met meer dan bijzondere belangstelling de CL-ontmoeting van de Beierse grootmacht zullen volgen tegenover Benfica. Want er is wel degelijk sprake van crisisstemming bij Bayern München, waar voorzitter Uli Hoeness en bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge er alles aan doen om dat te ontkennen.

Om de onverklaarbare crash van het zo oppermachtige Bayern München te begrijpen, moet er verder worden gegaan dan het huidige seizoen en de laatste competitiewedstrijden onder de Kroatische coach Niko Kovac. Die werd afgelopen seizoen overgenomen van Eintracht Frankfurt, waarmee de ex-international de Duitse bekerfinale won van … Bayern in Berlijn.

Een goed half jaar geleden leek het er sterk op dat het team van aanvoerder Manuel Neuer nog het beste team van Europa zou worden, want in de halve finale van de CL speelden ze beter dan de latere winnaar Real Madrid. Maar de Spanjaarden haalden het uiteindelijk op overtuiging en mentale weerbaarheid. Een zware klap in de hoofden van scoremachine Robert Lewandowski en zijn ploeggenoten, want ze maakten deel uit van waarschijnlijk het beste team dat de Beierse grootmacht ooit had.

Bij het verrassende 3-3-gelijkspel tegenover promovendus Fortuna Düsseldorf, dat een 3-1-achterstand via onze landgenoot Dodi Lukebakio ophaalde in de slotfase, stond bij Bayern min of meer dezelfde basiself aan de aftrap die nog maar zes maanden geleden als ijkpunt voor Europa gold. Alleen toonde Jérôme Boateng toen defensief meer standvastigheid, liet Javi Martínez zich voetballend meer gelden en zorgde het opportunisme van Lewandowski vaak voor het verschil.

Andere vaststelling: de supersterren worden er ook niet jonger op. De flitsen van de flankspelers Arjen Robben (34) en Franck Ribéry (35) bleven belangrijk, omdat de jongere opvolgers Kingsley Coman (22), Serge Gnabry (23) of Duits international Leon Goretzka (23) moeite hebben zich door te zetten als titularis.

Zo werd Bayern München, dat in de Bundesliga na twaalf speeldagen al negen punten achterstand telt op koploper Borussia Dortmund, van een wonderploeg vooral een gewond team. Ver weg is de supercup, waar een referentiewedstrijd werd gespeeld tegen bekerwinnaar Frankfurt en achteraf een 5-0-resultaat op het scorebord stond.

Normaal is FC Hollywood een haard van onrust en ongeduld na een 9 op 24, maar ditmaal zitten Hoeness en Rummenigge in een moeilijker parket. Na het afzeggen van Thomas Tuchel (die koos voor PSG) was het Hoeness die alles op Kovac zette, terwijl Rummenigge niet gelooft in een Heynckeseffect. Die zorgde tijdens zijn vierde ambtstermijn voor een succesrijke inhaalrace, nadat hij in oktober 2017 overnam van de doorgestuurde Carlo Ancelotti en 29 jaar na zijn eerste titel voor een nieuw kampioenschap zorgde.

Kovac wordt wel een gebrek aan autoriteit verweten, omdat hij te dicht bij de spelers staat en te veel iedereen tevreden wil houden. In tegenstelling tot voorgangers als Pep Guardiola of Jupp Heynckes slaagt de oud-speler er niet in om jonge talenten als Renato Sanches of Joshua Kimmich naar een hoger individueel niveau te stuwen.

De frisheid ontbreekt, het tempo ligt te laag en defensieve fouten – door concentratieverlies of een gebrek aan wendbaarheid tegen snelle counterspitsen – worden tegenwoordig snel afgestraft. Al acht duels kon Neuer niet uitpakken met een clean sheet.

Wordt tegen Benfica de kentering ingezet en krijgt Kovac op bezoek bij Werder Bremen nog een bijkomende kans? Enkel Hoeness en Rummenigge kennen het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content