Bekerfinales sluiten het seizoen af

© REUTERS
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Europese competities zitten er nagenoeg overal op, de nieuwe landskampioenen zijn bekend. Wat rest zijn de namen van de bekerlaureaten. Dit weekend staan een heleboel mooie bekerfinales op het programma. Een overzicht.

Crystal Palace – Manchester United

(Zaterdag om 18u30)

Manchester United kan zijn seizoen redden. Ook in zijn tweede campagne kon Louis van Gaal niet overtuigen als coach van de Mancunians, hoewel een Europese plek werd behaald. Kan hij alsnog de criticasters lik op stuk geven met het behalen van een prijs of moet de Nederlandse brulboei straks toch plaats ruimen voor José Mourinho? En welke rol kan Marouane Fellaini in dit verhaal vertolken? Wellicht wacht hem niet meer dan een invalbeurt als breekijzer wanneer de druk opgevoerd wordt of het middenveld versterking nodig heeft om de voorsprong te verdedigen. Van jonkies Adnan Januzaj en Andreas Pereira geen spoor in de wedstrijdkern.

Het duel tegen Crystal Palace is een heruitgave van de FA Cupfinale van 1990, toen een replay nodig was om een winnaar aan te duiden. Het was de enige keer dat Palace de finale bereikte. Sterspelers bij de Londenaars zijn Wilfried Zaha en Yohann Cabaye. Coach is de eerder bij Newcastle verguisde Alan Pardew.

AC Milan – Juventus

(zaterdag om 20u45)

Milan moet de Coppa Italia winnen, wil het volgend seizoen Europa in. In de competitie eindigden de troepen van coach Christian Brocchi slechts zevende. Voor Massimo Allegri, die bij Juventus hoge ogen gooit als de onvervangbaar gewaande Antonio Conte, wordt het een speciale wedstrijd tegen de club waar hij als coach groot werd. De wedstrijd wordt gespeeld in het Stadio Olimpico van Rome. Juventus verdedigt zijn bekertitel en gaat voor het tweede jaar op rij voor de dubbel.

Bayern München – Borussia Dortmund

(zaterdag om 20u)

Een klassieker en zoveelste duel tussen de twee grootmachten uit de Bundesliga. Na een minder seizoen onder Jürgen Klopp rechtten de Borussen de rug onder het strenge regime van Thomas Tüchel. De meeste aandacht zal echter uitgaan naar Dortmundverdediger Mats Hummels, die nog voor het einde van het seizoen bekend maakte dat hij deze zomer naar Bayern trekt, de club waar hij opgeleid werd. Ook voor Pep Guardiola wordt het een afscheidsmatch, hij trekt naar Manchester City. Doet hij dat met een zevende prijs (drie titels, één beker, één Europese supercup en één WK voor clubs) in drie jaar?

Marseille – PSG

(zaterdag om 21u)

In de competitie was Paris Saint-Germain ongenaakbaar en eindigde het met 31 punten voorsprong op de tweede in de stand, Lyon. Marseille liet het dit seizoen helemaal afweten in de Ligue 1 en finishte op een dertiende plaats nadat het nochtans niet onaardig uit de startblokken schoot. Lukt Michy Batshuayi zijn 23ste goal van het seizoen en eist hij straks de hoofdrol op in de Coupe de France? Of zuigt toch weer de onvermijdelijke Zlatan Ibrahimovic alle aandacht naar zich toe? De flegmatieke Zweed speelt zijn laatste wedstrijd in het shirt van PSG.

FC Barcelona – FC Sevilla

(zondag om 21u30)

De MSN is volledig fit, wat ook geldt voor onze Thomas Vermaelen, maar hem krijgen we wellicht niet te zien (ondanks het feit dat hij dit seizoen vooral in de beker speelminuten vergaarde). Messi, Suárez en Neymar zijn klaar om dit seizoen nog een laatste keer te knallen op de Europese velden -nadien reizen ze terug naar Zuid-Amerika voor de Copa América. Wat dat kan betekenen kreeg de voetballiefhebber veelvuldig te zien tijdens de heenronde toen het aanvalstrio alles kapot speelde.

De voorbije weken kenden Messi en Neymar een dip, enkel Suárez wist zijn hoge niveau aan te houden en eindigde als topschutter van de Spaanse competitie en Europese Golden Boot met liefst veertig goals. In totaal zit de Uruguayaan dit seizoen aan 59 goals in 52 matchen, rondt hij tegen Sevilla de kaap van zestig? Dan zal hij wel de solide verdediging van Sevilla moeten kraken, zij spelen boordevol vertrouwen na een derde Europa League-triomf op een rij.

Verder dit weekend ook nog:

Glasgow Rangers – Hibernian, zaterdag om 16u

FC Porto – Sporting Braga, zondag om 18u15

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content