In Nederland is het bekerduel tussen Ajax en AZ gestaakt na een incident tussen een Ajax-supporter en AZ-doelman Esteban. Die laatste werd aangevallen door de Ajax-fan, schopte terug en kreeg daarvoor rood van de scheidsrechter. AZ stapte daarop van het veld.

De wedstrijd was 37 minuten bezig en Ajax leidde met 1-0 toen Esteban werd belaagd door een 19-jarige supporter die zich op het veld begaf. Die probeerde Esteban met een karateschop te raken. De Costa Ricaan reageerde met een dubbele schop. Hij trapte hard in op de fan en kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis een rode kaart.

AZ-trainer Gertjan Verbeek dirigeerde daarna zijn spelers van het veld, omdat spelers van de Alkmaarse club, tegenstander van Anderlecht in Europa League, zich niet meer veilig voelden in het stadion van Ajax. Het duel werd definitief gestaakt.

Dronken

De Ajax-fan zou via het invalidenplatform op het veld geglipt zijn. Direct na zijn actie werd hij gearresteerd. "We hadden het vermoeden dat hij zwaar onder invloed van drank was", zei financieel directeur Jeroen Slop van Ajax. "Natuurlijk gaan ook wij hem bestraffen. Een levenslang stadionverbod lijkt me een reële straf."

Trainer Frank de Boer toonde begrip voor het besluit van AZ om niet meer op het veld terug te keren. "Iedereen heeft zijn eigen emotie. In deze emotie snap ik het zeker wel", aldus De Boer. "Voor hetzelfde geld heeft hij een mes bij zich."

Regels

Volgens oud-scheidsrechter Dick Jol handelde collega Nijhuis juist met het trekken van de rode kaart voor Esteban. Hij liet weten dat de regels voorschrijven dat een speler die zich bezondigt aan een gewelddadige actie uit het veld moet worden gestuurd. Ook al is het slachtoffer afkomstig van de tribune.

De spelersbond wil dat de rode kaart van Esteban wordt geseponeerd, melden Nederlandse media.

AZ: 'Slachtoffer'AZ rekent op begrip voor Esteban. De Costaricaan. "AZ is toch redelijk slachtoffer van deze situatie en zal zeker niet alle straffen accepteren. We hebben onze principes", zei AZ-directeur Toon Gerbrands donderdag op de Nederlandse radio. "Ik neem aan dat de KNVB de situatie met Esteban op een goede manier oplost. Het kan toch niet zo zijn dat AZ straks de wedstrijd moet starten met 10 man." (ANP/Belga/KVDA)

In Nederland is het bekerduel tussen Ajax en AZ gestaakt na een incident tussen een Ajax-supporter en AZ-doelman Esteban. Die laatste werd aangevallen door de Ajax-fan, schopte terug en kreeg daarvoor rood van de scheidsrechter. AZ stapte daarop van het veld. De wedstrijd was 37 minuten bezig en Ajax leidde met 1-0 toen Esteban werd belaagd door een 19-jarige supporter die zich op het veld begaf. Die probeerde Esteban met een karateschop te raken. De Costa Ricaan reageerde met een dubbele schop. Hij trapte hard in op de fan en kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis een rode kaart. AZ-trainer Gertjan Verbeek dirigeerde daarna zijn spelers van het veld, omdat spelers van de Alkmaarse club, tegenstander van Anderlecht in Europa League, zich niet meer veilig voelden in het stadion van Ajax. Het duel werd definitief gestaakt. Dronken De Ajax-fan zou via het invalidenplatform op het veld geglipt zijn. Direct na zijn actie werd hij gearresteerd. "We hadden het vermoeden dat hij zwaar onder invloed van drank was", zei financieel directeur Jeroen Slop van Ajax. "Natuurlijk gaan ook wij hem bestraffen. Een levenslang stadionverbod lijkt me een reële straf." Trainer Frank de Boer toonde begrip voor het besluit van AZ om niet meer op het veld terug te keren. "Iedereen heeft zijn eigen emotie. In deze emotie snap ik het zeker wel", aldus De Boer. "Voor hetzelfde geld heeft hij een mes bij zich." Regels Volgens oud-scheidsrechter Dick Jol handelde collega Nijhuis juist met het trekken van de rode kaart voor Esteban. Hij liet weten dat de regels voorschrijven dat een speler die zich bezondigt aan een gewelddadige actie uit het veld moet worden gestuurd. Ook al is het slachtoffer afkomstig van de tribune. De spelersbond wil dat de rode kaart van Esteban wordt geseponeerd, melden Nederlandse media.AZ: 'Slachtoffer'AZ rekent op begrip voor Esteban. De Costaricaan. "AZ is toch redelijk slachtoffer van deze situatie en zal zeker niet alle straffen accepteren. We hebben onze principes", zei AZ-directeur Toon Gerbrands donderdag op de Nederlandse radio. "Ik neem aan dat de KNVB de situatie met Esteban op een goede manier oplost. Het kan toch niet zo zijn dat AZ straks de wedstrijd moet starten met 10 man." (ANP/Belga/KVDA)