Belgen sieren top 100 van beste jongeren ter wereld

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Het Franse maandblad So Foot presenteert in zijn decembereditie een ranglijst van de 100 beste jonge voetballers in het wereldvoetbal. Daarin is plek voor maar liefst zeven Belgen en nog twee verrassende namen uit de Jupiler Pro League.

Al meteen op de cover van het magazine treffen we enkele bekende gezichten aan, want met Andy Najar en Thorgan Hazard prijken daarop twee spelers die hun sporen al verdienden in de Belgische competitie. Binnen blijken er nog meer vertrouwde namen te staan. Een overzichtje, met daarbij het commentaar van de Franse specialisten.

De Belgen

Nr 100 – Jason Denayer (Celtic Glasgow, 28/06/1995)

Amper 19 jaar oud speelde deze verdediger al in drie competities. In België bij Anderlecht (waar hij gevormd werd), in Engeland bij Manchester City en in Schotland, waar hij dit seizoen groots debuteerde als prof. In zeven officiële matchen scoorde hij 3 goals. Veelbelovend voor een verdediger.

Nr 87 – Thorgan Hazard (Mönchengladbach, 29/03/1993)

Wanneer je de broer bent van één van de beste spelers ter wereld, is er toch wat druk mee gemoeid. In het geval van Thorgan vormde dat geen probleem, hij gunde zichzelf de tijd om te groeien. Gevormd bij Lens, werd hij nadien door Chelsea uitgeleend aan Zulte Waregem. Daar begint zijn grote evolutie. Twee seizoenen, twintig goals en dertig assists later mocht Thorgan zich al beste speler van de Jupiler Pro League noemen. In Duitsland wil hij nu hetzelfde doen. Mönchengladbach is een goede keuze, want het speelt offensief voetbal en wordt getraind door een Franssprekende coach. Alles is voor Thorgan aanwezig om een eigen naam te verwerven.

Nr 66 – Yannick Ferreira Carrasco (AS Monaco, 04/09/1993)

Al bij zijn debuut tegen Tours in tweede klasse, amper 19 jaar oud, doet hij zich opmerken met een doelpunt en een assist. Met acht goals en acht assists wordt hij verkozen tot beste belofte van het seizoen. Sindsdien komt het gevaar bij Monaco via zijn dribbels en passes.

Romelu Lukaku en Jason Denayer (R)
Romelu Lukaku en Jason Denayer (R)© Belga Image

Nr 51 – Divock Origi (Lille, 18/04/1995)

Divock is voorzichtig, maar hij weet waarom. De Belg, eigendom van Liverpool, is de zoon van Mike Origi, een voormalig Keniaans international. Nochtans heeft de Rijselenaar al een eigen voornaam bijeen gevoetbald. Het beste bewijs: na zijn goal tegen Rusland op het voorbije WK doopte het Boudewijn Seapark een dolfijn naar hem.

Nr 19 – Youri Tielemans (Anderlecht, 07/05/1997)

Anthony Vanden Borre, ploegmaat van de nieuwe chouchou van het Belgische voetbal, is formeel: “Hij is duizend keer beter dan Kompany en ik op die leeftijd. Lach niet, binnen twee à drie jaar zal je wel zien.” Als de verdediger van Anderlecht gelijk heeft, mogen we ons verwachten aan een jongen die de komende jaren zal domineren. Op amper 17 jaar telt de middenvelder al 50 wedstrijden met Anderlecht op de teller. In de Champions League is hij titularis en vecht hij zelfs al om het nemen van een penalty. Youri is het type dat zijn statuut en verantwoordelijkheid niet ontloopt.

Nr 18 – Romelu Lukaku (Everton, 13/05/1993)

16 jaar en 11 dagen oud was hij toen hij zijn debuut vierde bij Anderlecht. 17 jaar toen hij zijn eerste doelpunten voor de nationale ploeg scoorde. 21 jaar toen hij voor 35 miljoen van Chelsea aan Everton verkocht werd. 1m91 voor 94 kg. Op alle vlakken is Romelu Lukaku nu al een speler die weegt op het mondiale voetbal.

Nr 4 – Adnan Januzaj (Manchester United, 05/02/1995)

Jean Kindermans, zijn trainer bij de U12 van Anderlecht: “Hij speelde altijd een categorie hoger en kwam tegen stevige jongens te staan, maar dankzij zijn techniek slaagde hij er altijd in oplossingen te bedenken. Op dat vlak stak hij er al bovenuit.”

Aan welke speler doet hij denken? Kindermans: “Hij heeft een atypisch profiel. Hij wordt vaak vergeleken met Johan Cruijff, maar de Nederlander was explosiever en dominanter.”

Zijn grootste kwaliteit? “Zijn elegantie bal aan de voet. Dankzij zijn vista weet hij telkens gevaar te creëren in de moeilijkste zones van het veld. Bovendien heeft hij een grote motor en is hij zelden geblesseerd.”

Zijn grootste gebrek? “Twee zaken. Zijn versnelling op de eerste meters en zijn kopspel, dat hij nooit gebruikt.”

Adnan Januzaj
Adnan Januzaj© ImageGlobe

Andere namen uit de Jupiler Pro League

Nr 54 – Aleksandar Mitrovic (Anderlecht, 16/09/1994)

Twee weken voor zijn transfer naar Anderlecht geofficialiseerd werd, kroonde Mitrovic zich in 2013 nog tot beste spelers van het EK U19. Met de vijf miljoen euro die de club voor hem betaalde, werd hij de duurste transfer in de geschiedenis van de Belgische competitie. Een goede investering? Jazeker. In zijn eerste seizoen scoorde hij zestien keer. Al pakte hij ook tweemaal rood.

Nr 38 – Andy Najar (Anderlecht, 16/03/1993)

Waarom hij eindigt bij Manchester United? Shirt altijd netjes in de broek, een geconcentreerd gezicht, snelheid en werklust. Liever leverancier van een belangrijke pass dan zelf scoren: de gelijkenissen met Antonio Valencia zijn frappant. En dus zal hij weldra bij Man U tekenen nadat hij in België alles kapot speelde.

O ja, voor de volledigheid: de top drie bestond uit Julian Draxler (Schalke 04) op drie, Raheem Sterling (Liverpool) op twee en Paul Pogba (Juventus) op plaats één.

Paul Pogba
Paul Pogba© AFP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content