Wie krijgt het WK 2018 toegewezen? Doe de poll!

Donderdag wordt in Zürich beslist of België en Nederland in 2018 de wereldbeker voetbal mogen ontvangen. Alain Courtois, MR-senator en bestuurslid van het HollandBelgium Bid, is voorzichtig optimistisch.

Knack: De keuze wordt gemaakt door de 24 stemgerechtigde leden van FIFA's uitvoerend comité, al zou het kunnen dat er daar twee van worden geschorst vanwege hun vermeende betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Van welke stemmen bent u zeker?

Alain Courtois: Iedere politicus weet dat je bij een anonieme stemming nergens zeker van kunt zijn, al denk ik dat ik mag zeggen dat we op één stem, die van Michel D'Hooghe, wel mogen rekenen. (lacht)

Uit wat ik her en der opvang, maak ik op dat het HollandBelgium Bid zeker mee zal doen. We hebben 30 procent kans, schat ik.

Het HollandBelgium Bid is de kleine, sympathieke kandidaat.

Courtois: Misschien, dat oordeel laat ik aan anderen over. Wat voor mij telt, is dat we een goede kandidaat zijn. Ons dossier mag op alle terreinen gezien worden. Echte zwakheden zitten er niet in.

Ja maar, zult u zeggen, België moet zijn stadions nog bouwen. Dat klopt, maar zodra die er staan, beschikken we wel over topstadions die 100 procent klaar zijn voor een WK.

Zodra er een nieuwe federale regering komt, wordt sterk bezuinigen haar eerste werk. Kan ons land zich op dit moment wel een WK permitteren?

Courtois: Het Planbureau becijferde dat we aan het WK meer dan 1 miljard euro zouden verdienen, wat ongeveer overeenkomt met wat Duitsland overhield aan 2006. Wat zou dan het probleem zijn?

Niet alle economen geloven dat een WK winst kan maken. Hoe dan ook moet men nu investeren terwijl dat geld er eigenlijk niet is.

Courtois: Maar zo veel hoeft er niet geïnvesteerd te worden! De infrastructuur voor mobiliteit en gezondheidszorg staat er bijvoorbeeld al. Het enige wat we nog missen, zijn stadions, maar die moeten er sowieso komen, anders mag er over anderhalf jaar in België niet meer Europees worden gespeeld. En ook die kosten hoef je niet te overschatten, want de privésector betaalt mee.

Tegenover al met al beperkte investeringen staat een onbetaalbare imagowinst. De wereld kijkt heel anders naar Duitsland sinds 2006, of naar Zuid-Afrika sinds 2010. Via het WK kunnen wij België en Nederland een nieuw elan bezorgen, en daar profiteren we nog jaren van.

Dat België en Nederland niet in opspraak zijn gekomen, moet in ons voordeel spelen.

Courtois: Dat zullen we zien op 2 december. Wij hebben van bij het begin een heel correcte, professionele en ethische campagne gevoerd. Het HollandBelgium Bid heeft de FIFA-richtlijnen gevolgd en heeft een degelijk, goed onderbouwd dossier ingediend, geschraagd rond één simpele boodschap: als jullie voor ons kiezen, dan steun je de toekomst van de middelgrote staten.

Grote evenementen mogen niet het alleenrecht worden van de grote landen. De meerderheid van de stemgerechtigde leden komt uit een middelgroot land, en ik vermoed dat die boodschap hen wel zal aanspreken.

(JVB)

Donderdag wordt in Zürich beslist of België en Nederland in 2018 de wereldbeker voetbal mogen ontvangen. Alain Courtois, MR-senator en bestuurslid van het HollandBelgium Bid, is voorzichtig optimistisch.Knack: De keuze wordt gemaakt door de 24 stemgerechtigde leden van FIFA's uitvoerend comité, al zou het kunnen dat er daar twee van worden geschorst vanwege hun vermeende betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Van welke stemmen bent u zeker?Alain Courtois: Iedere politicus weet dat je bij een anonieme stemming nergens zeker van kunt zijn, al denk ik dat ik mag zeggen dat we op één stem, die van Michel D'Hooghe, wel mogen rekenen. (lacht) Uit wat ik her en der opvang, maak ik op dat het HollandBelgium Bid zeker mee zal doen. We hebben 30 procent kans, schat ik. Het HollandBelgium Bid is de kleine, sympathieke kandidaat.Courtois: Misschien, dat oordeel laat ik aan anderen over. Wat voor mij telt, is dat we een goede kandidaat zijn. Ons dossier mag op alle terreinen gezien worden. Echte zwakheden zitten er niet in. Ja maar, zult u zeggen, België moet zijn stadions nog bouwen. Dat klopt, maar zodra die er staan, beschikken we wel over topstadions die 100 procent klaar zijn voor een WK. Zodra er een nieuwe federale regering komt, wordt sterk bezuinigen haar eerste werk. Kan ons land zich op dit moment wel een WK permitteren? Courtois: Het Planbureau becijferde dat we aan het WK meer dan 1 miljard euro zouden verdienen, wat ongeveer overeenkomt met wat Duitsland overhield aan 2006. Wat zou dan het probleem zijn? Niet alle economen geloven dat een WK winst kan maken. Hoe dan ook moet men nu investeren terwijl dat geld er eigenlijk niet is. Courtois: Maar zo veel hoeft er niet geïnvesteerd te worden! De infrastructuur voor mobiliteit en gezondheidszorg staat er bijvoorbeeld al. Het enige wat we nog missen, zijn stadions, maar die moeten er sowieso komen, anders mag er over anderhalf jaar in België niet meer Europees worden gespeeld. En ook die kosten hoef je niet te overschatten, want de privésector betaalt mee. Tegenover al met al beperkte investeringen staat een onbetaalbare imagowinst. De wereld kijkt heel anders naar Duitsland sinds 2006, of naar Zuid-Afrika sinds 2010. Via het WK kunnen wij België en Nederland een nieuw elan bezorgen, en daar profiteren we nog jaren van. Dat België en Nederland niet in opspraak zijn gekomen, moet in ons voordeel spelen.Courtois: Dat zullen we zien op 2 december. Wij hebben van bij het begin een heel correcte, professionele en ethische campagne gevoerd. Het HollandBelgium Bid heeft de FIFA-richtlijnen gevolgd en heeft een degelijk, goed onderbouwd dossier ingediend, geschraagd rond één simpele boodschap: als jullie voor ons kiezen, dan steun je de toekomst van de middelgrote staten. Grote evenementen mogen niet het alleenrecht worden van de grote landen. De meerderheid van de stemgerechtigde leden komt uit een middelgroot land, en ik vermoed dat die boodschap hen wel zal aanspreken. (JVB)