De teammeeting van twee dagen geleden, waarop iedereen zijn gevoelens heeft kunnen uitdrukken, heeft blijkbaar gewerkt. Na het teleurstellende resultaat tegen de Italianen verwachtten de supporters van de Rode Duivels een antwoord van de ploeg. En dat kwam er. Na een moeilijke eerste helft met veel balbezit, werden de Ieren na de rust uitgetikt. Mét, opvallend, twee goals op de counter. De eerste en de derde. Geef de Belgen ruimte en ze 'verpletteren' de tegenstander, zoals Romelu Lukaku, twee keer de afwerker van dienst, het vlak voor de start van het tornooi in Sport/Voetbalmagazine omschreef. Hij hield woord.

Romelu Lukaku viert met broer Jordan zijn eerste (van twee) goal(s)., BELGA
Romelu Lukaku viert met broer Jordan zijn eerste (van twee) goal(s). © BELGA

Tegen Italië leek het nog grootspraak. Plots werden vragen gesteld bij zijn statuut als eerste spits. Ook door Marc Wilmots, die plots even niemands statuut meer wilde bevestigen. Het verleden telt niet, de ego's moesten opzij. Broertje Jordan voelde een en ander borrelen en had het zelfs openlijk over "het weinige krediet" dat de Lukaku's (let op het meervoud) kregen. En niet van gisteren.

Wilmots koos na het overleg met zijn spelers twee dagen geleden, voor een andere aanpak. Een offensieve. Op nagenoeg alle posities werd gekozen voor de speler met het meeste talent aan de bal. Dus met Yannick Carrasco, die toch een nog niet zo scherpe indruk liet. Met Kevin De Bruyne op tien, met Eden Hazard op links startend, maar vaak zwervend. Allebei.

De beste voorzetten (en de assist) van De Bruyne kwam vanaf de rechterflank. De beste acties (en de assist) van Hazard kwamen ook van die kant. Wel opvallend: in een match met veel balbezit kwamen de gevaarlijkste acties op de counter, toen de Ieren eindelijk wat ruimte weg gaven. Zoals in Brazilië tegen de VS, dat andere referentiepunt voor de fans.

Orakel van Knack.be
© Orakel van Knack.be

Uiteindelijk maakten de Belgen één goal uit langdurig balbezit: die van Axel Witsel op voorzet van Thomas Meunier. Toen er - eindelijk, want voor de rust was dat niet gebeurd - eens een tweede man naast Lukaku in de zestien kwam. Witsel speelde op acht en kreeg een offensievere rol dan tegen de Italianen. Infiltreren voor rust lukte hem niet, omdat de Ieren het in hun 4-4-1-1 zeer gesloten hielden (twee lijnen op tien, twintig meter van mekaar). Nadien was er meer ruimte.

België-Ierland was voor de rust de haast klassiek moeilijke match, erna een relatief makkelijke. Tegen gesloten elftallen is het hier op dit EK voor iedere ploeg moeilijk. Ook voor de Belgen, die met Moussa Dembélé voor veel balvastheid op het middenveld kozen. Maar eens er ruimte komt...

Met deze zege stevenen de Belgen af op een tweede plaats in groep E, want met dezelfde instelling moet ook Zweden, offensief wel sterker dan de Ieren, uit verband kunnen worden gespeeld. Al kan u er van op aan, dat dit weer een zenuwslopende wedstrijd wordt.

Lukaku keek direct na de wedstrijd al verder. Hij wil naar huis met de trofee. Ambities hebben ze wel, die Belgen.

De teammeeting van twee dagen geleden, waarop iedereen zijn gevoelens heeft kunnen uitdrukken, heeft blijkbaar gewerkt. Na het teleurstellende resultaat tegen de Italianen verwachtten de supporters van de Rode Duivels een antwoord van de ploeg. En dat kwam er. Na een moeilijke eerste helft met veel balbezit, werden de Ieren na de rust uitgetikt. Mét, opvallend, twee goals op de counter. De eerste en de derde. Geef de Belgen ruimte en ze 'verpletteren' de tegenstander, zoals Romelu Lukaku, twee keer de afwerker van dienst, het vlak voor de start van het tornooi in Sport/Voetbalmagazine omschreef. Hij hield woord.Tegen Italië leek het nog grootspraak. Plots werden vragen gesteld bij zijn statuut als eerste spits. Ook door Marc Wilmots, die plots even niemands statuut meer wilde bevestigen. Het verleden telt niet, de ego's moesten opzij. Broertje Jordan voelde een en ander borrelen en had het zelfs openlijk over "het weinige krediet" dat de Lukaku's (let op het meervoud) kregen. En niet van gisteren.Wilmots koos na het overleg met zijn spelers twee dagen geleden, voor een andere aanpak. Een offensieve. Op nagenoeg alle posities werd gekozen voor de speler met het meeste talent aan de bal. Dus met Yannick Carrasco, die toch een nog niet zo scherpe indruk liet. Met Kevin De Bruyne op tien, met Eden Hazard op links startend, maar vaak zwervend. Allebei. De beste voorzetten (en de assist) van De Bruyne kwam vanaf de rechterflank. De beste acties (en de assist) van Hazard kwamen ook van die kant. Wel opvallend: in een match met veel balbezit kwamen de gevaarlijkste acties op de counter, toen de Ieren eindelijk wat ruimte weg gaven. Zoals in Brazilië tegen de VS, dat andere referentiepunt voor de fans.Uiteindelijk maakten de Belgen één goal uit langdurig balbezit: die van Axel Witsel op voorzet van Thomas Meunier. Toen er - eindelijk, want voor de rust was dat niet gebeurd - eens een tweede man naast Lukaku in de zestien kwam. Witsel speelde op acht en kreeg een offensievere rol dan tegen de Italianen. Infiltreren voor rust lukte hem niet, omdat de Ieren het in hun 4-4-1-1 zeer gesloten hielden (twee lijnen op tien, twintig meter van mekaar). Nadien was er meer ruimte.België-Ierland was voor de rust de haast klassiek moeilijke match, erna een relatief makkelijke. Tegen gesloten elftallen is het hier op dit EK voor iedere ploeg moeilijk. Ook voor de Belgen, die met Moussa Dembélé voor veel balvastheid op het middenveld kozen. Maar eens er ruimte komt... Met deze zege stevenen de Belgen af op een tweede plaats in groep E, want met dezelfde instelling moet ook Zweden, offensief wel sterker dan de Ieren, uit verband kunnen worden gespeeld. Al kan u er van op aan, dat dit weer een zenuwslopende wedstrijd wordt. Lukaku keek direct na de wedstrijd al verder. Hij wil naar huis met de trofee. Ambities hebben ze wel, die Belgen.