België na zenuwslopend klapstuk naar de kwartfinale

© BELGAIMAGE

De Rode Duivels hebben zich op het WK na een thriller van formaat geplaatst voor de kwartfinales. Ze haalden het na verlengingen met 2-1 van de Verenigde Staten

De Belgische doelpunten in de Arena Fonte Nova in Salvador kwamen van Kevin De Bruyne (93′) en Romelu Lukaku (105′). Voor de VS scoordeJulian Green tegen (107′). In de kwartfinale wacht Argentinië.

Het regende kansen

IIn de eerste helft waren de Belgen duidelijk baas. Origi dwong doelman Howard al in de openingsminuut tot een voetreflex, De Bruyne trapte na een snelle counter dé kans op de 1-0 naast en aan de overzijde was Courtois attent op een poging van Dempsey.

Na rust regende het kansen voor de Belgen: Origi kwam te kort bij een voorzet van Vertonghen en kopte nadien op de lat, Vertonghen vond Howard op zijn weg, Witsel knalde voorlangs en Howard redde knap op een inzet van Mirallas. De 35-jarige doelman bleek onklopbaar en sleepte eigenhandig verlengingen uit de brand.

Meteen raak

In die verlengingen was het meteen raak. De ingevallen Lukaku zette zich door op rechts en bediende De Bruyne, die Howard tegenvoets nam. Twaalf minuten later was het andersom: De Bruyne met de voorzet, Lukaku met de afwerking: 2-0. Green zorgde in de tweede verlenging meteen voor de 2-1 (107.), Courtois hield de Duivels nadien recht bij een inzet van Dempsey.

Bij de laatste acht botsen de Duivels zaterdag in Brasilia (18u Belgische tijd) op Argentinië, dat eerder op de dag verlengingen nodig had om Zwitserland op de knieën te krijgen (1-0). (Belga/TV)