België-Rusland: zijn de Rode Duivels klaar voor Dzjoebinho?

© BELGA
Nick Vandierendonck Medewerker Sportmagazine.be en Knack.be

Het speerpunt van het Russische elftal dat het vanavond opneemt tegen België is aanvalsleider Artjom Dzjoeba. Wie is hij?

Jarenlang stond de Russische nationale ploeg ter discussie bij het eigen publiek. Het spel was niet om aan te zien, er heerste geen chemie tussen de spelers en de ploeg leed onder een doorzettende vergrijzing. Er was dan ook amper hoop op maar een beetje succes in aanloop naar het WK in eigen land. De tickets raakten niet verkocht en de vorm van aanvalsleider Fjodor Smolov bleek ondermaats.

Toen rook Artjom Dzjoeba zijn kans.De 30-jarige aanvaller vormde plots de exponent van een groeiende Russische moed doorheen het toernooi. Dzjoeba werd in het verleden nochtans meermaals op de korrel genomen door de supporters. Lang waren er in eigen land voor- en tegenstanders, maar tijdens het laatste WK ontpopte hij zich tot de verrassende held van de natie.

Alles begon eigenlijk al nog voor de eerste match gespeeld werd, toen hij in de media opriep om de ploeg massaal te steunen. In ruil zou de hele kern alles geven voor het vaderland. Iets wat zijn bondscoach Stanislav Tsjertsjesovenkel maar kon bevestigen.

Cultheld

Het duurde tot na de openingsmatch tegen Saoedi-Arabië dat het land de woorden van de spits ook geloofde. Na een mooie 5-0-forfaitscore veerden de toeschouwers in het Loezjnikistadion recht voor hun nationale ploeg. Dzjoeba, die zelf tweemaal scoorde, en zijn teamgenoten hadden hun belofte waargemaakt.

Ooit mocht hij opkrassen bij Spartak Moskou nadat de club 23.000 gestolen Russische roebel tussen zijn persoonlijke bezittingen vond.

Met nadien ook een 3-1-overwinning tegen Egypte verzekerde Rusland zich tot ieders verbazing als eerste voor de knock-outfase van het wereldkampioenschap. Plots groeide de bonkige spits uit tot een ware cultheld. Met zijn tomeloze inzet en kracht in de lucht was de Russische luchtmacht steviger dan ooit.

Dat Dzjoeba een hobbelig parcours bewandelt in zijn voetbalcarrière, is nog een understatement. Dat de controverse rond hem altijd vrij anoniem voorbijging, heeft te maken het feit dat Dzjoebinho in zijn clubcarrière nooit buiten de Russische competitie heeft gespeeld.

Ooit mocht hij opkrassen bij Spartak Moskou nadat de club 23.000 gestolen Russische roebel tussen zijn persoonlijke bezittingen vond. Zelf pleitte hij altijd onschuldig. Toen zijn concurrent Vladimir Bystrov naar Zenit trok, klaarde de lucht voor Dzjoeba opnieuw op in de hoofdstad.

Potje oorlog

Het verhaal van de Russische nationale ploeg op het WK in eigen land eindigde pas in de kwartfinales. Onderweg wonnen de troepen van Tsjertsjesov op karakter (en strafschoppen) van schaduwfavoriet Spanje. Het publiek kirde van plezier en Dzjoeba maakte het cruciale doelpunt voor de Russen, ook via een penalty. Moskou danste een hele nacht lang.

In de kwartfinale liep het daarna jammerlijk mis tegen de later finalist Kroatië, maar het Russische voetbal kwam opnieuw tot leven. Igor Akinfeev koos voor een internationaal pensioen en Tsjertsjenov benoemde zijn toren vooraan tot aanvoerder.

Ook tegen de Rode Duivels zal Dzjoeba de aanval moeten leiden. Een potje oorlog ziet hij altijd wel zitten. Het wordt bij ons achterin dan ook uitkijken wie de geblesseerde Vincent Kompany vervangt bij de Belgen en dus ook de Russische spits uit de match zal proberen te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content