‘België staat dit seizoen 39e op 54 landen op de UEFA-ranking’

Na twee fraaie Europese seizoenen dachten velen dat we weer meetelden. Wat een verkeerde inschatting, zegt François Colin. ‘Als België nog een plaats zakt op de ranking wordt het pas echt dramatisch’.

In de vaderlandse voetbalcompetitie zijn er geen kleintjes meer. Iedereen kan van iedereen winnen. Wat een verschil met het Europese bekervoetbal, waar de verschillen groter zijn dan ooit.

Het CIES Football Observatory van de universiteit van Neuchâtel stelde eind vorig seizoen vast dat de Champions League, op Cyprus en Oostenrijk na, de meest onevenwichtige competitie van het oude continent was. 21 procent van de wedstrijden werden gewonnen met minstens drie goals verschil.

Na de eerste speeldag van het nieuwe kampioenenbal is het pas echt schrikken: 43,75 procent van de matchen eindigde met drie goals of meer verschil. ‘In zeven van de acht groepen kan mijn moeder de afloop voorspellen’, zei Aad de Mos in NRC Handelsblad.

Celtic en Feyenoord, twee ex-winnaars van de Europese Beker voor Landskampioenen, leden de zwaarste thuisnederlaag uit hun geschiedenis. De landskampioenen zijn hét probleem geworden van de kampioenenliga. Niet die van grote voetballanden als Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Spanje (samen goed voor 15 vertegenwoordigers op 32) of Portugal, Rusland, Turkije en Oekraïne (9 van de 32 teams), maar de titelhouders van de acht overige landen. De ‘kampioenen’ van Azerbeidzjan, België, Cyprus, Griekenland, Nederland, Schotland, Slovenië en Zwitserland behaalden samen precies één punt in de eerste speelronde (Maribor). De balans oogt nog pijnlijker als je het doelsaldo bekijkt: 3 goals voor, 28 tegen. Kortom, clubs als Qarabag, Anderlecht, Apoel, Olympiacos, Feyenoord, Celtic, Maribor en Basel zijn niet meer dan kanonnenvoer. Ze kunnen er alleen van dromen tegen elkaar punten te pakken.

België staat dit seizoen 39e op 54 landen op de UEFA-ranking

Vanaf volgend seizoen wordt het wellicht nog erger, want dan zijn vier ploegen van de vier beste landen op de UEFA-ranking verzekerd van deelneming. Hoffenheim kan dan niet meer uitgeschakeld worden door Liverpool, zoals vorige maand. Voor de topclubs van de zogenaamde ‘Big Five’ is de groepsfase niets meer of minder dan een opwarming. Zij domineren het hele toernooi. De 24 plaatsen in de halve finales van de jongste zes campagnes gingen naar slechts negen clubs: drie Spaanse, twee Duitse, twee Engelse, één Italiaanse en één Franse.

De rest van Europa mag alleen hopen op een eenzame uitschieter en moet vooral proberen de schade te beperken. Dat geldt ook voor Anderlecht. Na twee fraaie Europese seizoenen dachten velen dat we weer meetelden. Met dank aan de play-offs.

Wat een verkeerde inschatting. Ons land is in deze jaargang één van de zwakste broertjes. Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, KV Oostende en Zulte Waregem sprokkelden nog slechts 1200 punten op de UEFA-ranking. Goed voor een 39e plaats op 54 landen. Achter landen als Moldavië, Macedonië, Albanië, Finland, Bosnië, Litouwen en Malta.

Oekraïne, met het sterke Sjachtar, kan een bedreiging vormen voor de achtste stek. Het wordt pas echt dramatisch als België nog een plaats zakt. Die kans is behoorlijk reëel als onze ploegen volgend seizoen even slap voor de dag komen. Dan zou de automatische kwalificatie van de landskampioen voor de Champions League voorbij zijn.

Onze clubs moeten zich dus snel herpakken in Europa. De achterstand op de Big Five halen we financieel niet meer in, maar landen als Moldavië, Macedonië en dergelijke hebben nog veel minder slagkracht op dat vlak. Zij kunnen slechts dromen van een tv-contract als dat van de Jupiler League en de fiscale voordelen die onze clubs genieten.

Financieel valt er niet meteen veel progressie te boeken. Daar kunnen alleen nieuwe stadions voor zorgen, maar dat blijkt vooral een lijdensweg en iets voor over vele jaren. Wat kan er wel meteen gebeuren? Een beter transferbeleid en dan heb ik het niet alleen over de kwaliteit van de nieuwkomers, maar vooral over de timing. Jongens als Josué Sá en Robert Beric, of Zinho Gano en JordyClasie hadden misschien een verschil kunnen maken als ze minstens een maand eerder waren aangetrokken. Het zou ook helpen als de halvering van de punten werd geschrapt, zodat elke ploeg zou beseffen dat er vanaf eind juli voor drie punten moet worden gebikkeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content