België stap dichter bij EK na 3-1 tegen Bosnië

Het ging niet altijd vanzelf, en de Bosniërs scoorden eerst, maar uiteindelijk konden de Rode Duivels de 3 punten veiligstellen tegen Bosnië-Hercegovina, na doelpunten van Fellaini, De Bruyne en Hazard. Wales en Israël wonnen in dezelfde groep ook hun wedstrijden.

Met Bosnië-Hercegovina, vijfde in kwalificatiegroep B voor het Europees Kampioenschap, kregen de Belgen in principe een matige tegenstander te bekampen.

Maar de Rode Duivels begonnen matig.

Na 23 minuten ging er een zucht van opluchting door het stadion, toen Marouane Fellaini – met vier goals de Belgische topschutter in deze campagne – na een hoekschop de gelijkmaker voorbij Asmir Begovic kopte. Op het kwartier waren de Belgen immers op achterstand gekomen, na een dodelijke tegenaanval van de Bosniërs. Rechtsachter Mensur Mujdza zette zich door tot aan de achterlijn en legde knap klaar voor Edin Dzeko. De huurling van AS Roma liet Thibaut Courtois met een heerlijke kopbal geen kans en scoorde zo zijn vijfde treffer ooit tegen de Rode Duivels. Het was voor de pauze meteen het enige wapenfeit van de Bosniërs, die eigenlijk moesten winnen om de kansen op deelname aan het EK van volgend jaar gaaf te houden.

Tijd winnen

Bosnië leek echter vrede te nemen met een punt, dat demonstreerde Begovic door bij zijn eerste uittrap na twee minuten al tijd te winnen. De bezoekers leunden dus achteruit en dan hebben de Rode Duivels altijd moeite om het tempo op te drijven, openingen te creëren en kansen af te dwingen. Ze waren dan ook niet beter van start gegaan dan in het debacle in Wales en leken pas wakker te schieten na de gelijkmaker van Fellaini. Toch was het nog wachten tot net voor de rust vooraleer België op voorsprong kon komen. Op pass van Axel Witsel draaide Kevin De Bruyne zich knap vrij en door het leer in de verste hoek te knallen toonde de middenvelder waarom City vorige week 74 miljoen euro voor hem op tafel legde.

Bosnië moest nu wel naar voor en daardoor kregen de Rode Duivels na de pauze heel wat meer ruimte. De bezoekers lieten zich niet zomaar naar de slachtbank leiden, Medunjanin en Dzeko (2x) stuitten echter op de vuisten van Courtois. De doorgebroken Lukaku had het twintig minuten voor affluiten moeten afmaken, de spits van Everton stuitte op zijn beurt op Begovic. Even later viel het beslissende derde doelpunt dan toch. Eden Hazard werd na een klasseflits in de zestien onderuit gehaald en zette zelf de strafschop om.

Gareth Bale

Aan de top van de klassering in groep B verandert er niets. België blijft met veertien punten tweede, na leider Wales (17 punten), dat na een doelpunt van Gareth Bale met 0-1 ging winnen in Cyprus. Israël ondervond in eigen huis geen problemen met Andorra (4-0).

De stand in groep B: 1. Wales 17 punten 2. België 14 punten 3. Israël 12 punten 4. Cyprus 9 punten 5. Bosnië 8 punten 6. Andorra 0 punten.

Op de achtste speeldag in groep B gaat België zondagavond (20u45) op bezoek in het snikhete Cyprus, terwijl Bosnië-Herzegovina dwergstaat Andorra over de vloer krijgt. Leider Wales neemt het iets vroeger op de avond (18u) in Cardiff op tegen Israël. De Rode Duivels sluiten de EK-kwalificatiecampagne medio oktober af met het tweeluik tegen Andorra (uit/10 oktober) en Israël (thuis/13 oktober).