In Zürich hebben alle kandidaten voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 zich voorgesteld aan de leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA. Engeland en Rusland brachten de sterkste presentaties, het HollandBelgium Bid veruit de meest originele.

Dat zegt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, die het gebeuren in Zürich bijwoonde. "Het optimisme bij België en Nederland groeit met de minuut," zegt hij.

Retro

Heel origineel waren volgens Sys de retro-elementen in de presentatie van België en Nederland. Zo werd een interview met Jean-Marie Pfaff van na het WK in 1986 heringesproken, waarin de oud-doelman het had over het WK 2018. (Herbekijk de presentatie)

"Maar in tegenstelling tot de andere kandidaten hebben België en Nederland niet getoond hoe mooi hun landen wel zijn," aldus Sys. "Het HollandBelgium Bid heeft ook zijn zwakke plekken gecamoufleerd, zoals het feit dat het nog geen stadions klaar heeft."

"Rusland daarentegen toonde al zijn stadions in de presentatie. Ook Engeland en Spanje/Portugal zijn qua infrastructuur al klaar om een WK te organiseren. België is dat niet."

Opvallend was volgens Sys ook de grote Nederlandse inbreng in de presentatie van het HollandBelgium Bid.

"De Nederlanders hebben de kandidatuur getrokken," zegt hij. "Dat was ook te zien aan de mensen op het podium in Zürich. Na Michel D'Hooghe namen Ruud Gullit, Johan Cruijff en Guus Hiddink het woord. Voor België sprak enkel Jean-Marie Pfaff".

TraditieEngeland en Rusland brachten volgens Sys de sterkste presentaties. "Engeland speelde in op zijn traditie als voetballand, Rusland benadrukte de grootte van het land en het feit dat Oost-Europa nog nooit een WK kreeg. De presentatie van Spanje/Portugal was zeer saai."

De 22 leden van het Uitvoerend Comité van de Fifa beraden zich nu over de kandidaturen. Omstreeks 16u wordt bekendgemaakt wie het WK 2018, en dat van WK 2022, mag organiseren.

Herbekijk de presentaties voor het WK 2018:

België en Nederland

Spanje en Portugal Engeland

Rusland

In Zürich hebben alle kandidaten voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 zich voorgesteld aan de leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA. Engeland en Rusland brachten de sterkste presentaties, het HollandBelgium Bid veruit de meest originele. Dat zegt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, die het gebeuren in Zürich bijwoonde. "Het optimisme bij België en Nederland groeit met de minuut," zegt hij. Retro Heel origineel waren volgens Sys de retro-elementen in de presentatie van België en Nederland. Zo werd een interview met Jean-Marie Pfaff van na het WK in 1986 heringesproken, waarin de oud-doelman het had over het WK 2018. (Herbekijk de presentatie) "Maar in tegenstelling tot de andere kandidaten hebben België en Nederland niet getoond hoe mooi hun landen wel zijn," aldus Sys. "Het HollandBelgium Bid heeft ook zijn zwakke plekken gecamoufleerd, zoals het feit dat het nog geen stadions klaar heeft." "Rusland daarentegen toonde al zijn stadions in de presentatie. Ook Engeland en Spanje/Portugal zijn qua infrastructuur al klaar om een WK te organiseren. België is dat niet." Opvallend was volgens Sys ook de grote Nederlandse inbreng in de presentatie van het HollandBelgium Bid. "De Nederlanders hebben de kandidatuur getrokken," zegt hij. "Dat was ook te zien aan de mensen op het podium in Zürich. Na Michel D'Hooghe namen Ruud Gullit, Johan Cruijff en Guus Hiddink het woord. Voor België sprak enkel Jean-Marie Pfaff". TraditieEngeland en Rusland brachten volgens Sys de sterkste presentaties. "Engeland speelde in op zijn traditie als voetballand, Rusland benadrukte de grootte van het land en het feit dat Oost-Europa nog nooit een WK kreeg. De presentatie van Spanje/Portugal was zeer saai." De 22 leden van het Uitvoerend Comité van de Fifa beraden zich nu over de kandidaturen. Omstreeks 16u wordt bekendgemaakt wie het WK 2018, en dat van WK 2022, mag organiseren.