Benito Raman komt (misschien) weer boven water bij Schalke 04

© Belga Image

Het is al van 31 augustus geleden dat Raman nog eens mocht spelen bij Schalke, maar met zijn twee doelpunten in de beker kan hij zich misschien terug in de gratie voetballen in Gelsenkirchen.

Op 9 september beleefde Benito Raman het voorlopige hoogtepunt van zijn seizoen/carrière. De ex-speler van onder meer AA Gent en Standard mocht toen in de laatste minuten opdraven voor de Rode Duivels tegen Schotland. Het stond wel al 4-0, maar Raman kon zijn criticasters die hem weghoonden uit de Belgische competitie eindelijk lik op stuk geven.

Maar de match leek voorlopig ook een laatste opflakkering te zijn, want bij Schalke kwam hij sindsdien niet meer aan spelen toe. Zelfs gewoon op de bank geraken is een hels werk geworden.

Enorme misser

Het begon nochtans heel mooi voor Raman. Bij Fortuna Düsseldorf kon hij enkele adelbrieven voorleggen met promotie naar de Bundesliga en een uitstekende tweede helft van vorig seizoen. De Gentenaar was toen incontournable bij de Duitse promovendus met 7 goals en 4 assists. Het leverde hem prompt een transfer op naar het prestigieuze Schalke 04 voor maar liefst 13 miljoen euro, hoewel over dat bedrag nog veel discussie is.

De eerste drie wedstrijden mocht Raman, de nieuwe nummer 9 van de Koningsblauwen, ook meteen starten. Maar echt overtuigen kon hij niet. Hij was vooral onzichtbaar volgens de Duitse kranten en miste ook nog een huizenhoge kans in de eerste wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach (0-0).

Na die match dacht hij nog dat de grote misser geen effect zou hebben op zijn speelkansen en ook de trainer trad hem daarin bij, maar in de twee wedstrijden daarna (3-0 verlies van Bayern München en Hertha Berlijn) kwam hij nooit in het spel voor. Spelen deed hij wel, opvallen allerminst.

Op de tribune

Na zijn mooie invalbeurt bij de Rode Duivels tegen Schotland, kwam een kleine blessure die hem twee weken aan de kant bracht, haast als geroepen. De Duitse kranten vroegen zich al openlijk af of Raman wel zo een goede koop was en of hij Schalke eigenlijk wel iets kon bijbrengen.

Maar de blessure zorgde er ook voor dat andere spelers zich op zijn positie konden tonen én het beter deden. Met onder meer Mark Uth en de jonge Welshman Rabbi Matondo won Schalke de eerste drie wedstrijden zonder Raman. Vooral door de 1-3 overwinning op Leipzig, een van de titelkandidaten, leek Schalke terug gelanceerd en verdween Raman eigenlijk voorgoed uit de ploeg. De bank mocht hij soms verwarmen, de tribune werd zijn vertrouwde stek.

Raman is ondertussen alweer vier weken volledig fit, maar kreeg vooralsnog geen enkele minuut om zich te bewijzen. Hij leek met andere woorden volledig uit de gratie te zijn gevallen. Met geen enkele goal of assists was dat misschien ook niet zo verwonderlijk.

Nieuwe kans (?)

Maar toch. Na de mooie reeks van drie overwinningen kon de club uit Gelsenkirchen geen van haar laatste drie wedstrijden winnen. Er werd gelijk gespeeld tegen promovendus Keulen en Dortmund en verloren van Hoffenheim. Dus de goeie vorm tijdens de blessure van Raman zal dan toch ook weer niet gelegen hebben aan de afwezigheid van de Gentenaar.

Daarom gaf coach David Wagner hem gisteravond/dinsdagavond opnieuw een kans in de beker tegen tweedeklasser Arminia Bielefeld. En dat zal deugd hebben gedaan. Eindelijk nog eens een wedstrijd voor Schalke spelen. Dat was al van 31 augustus geleden. En nu liet Raman zich wel zien. Met twee doelpunten kroonde hij zich tot man van de match en kon hij zich misschien terug in de gratie spelen.

Het mag ook wel snel gaan gebeuren dat de Gentenaar zich ook in de Bundesliga laat zien, want de Duitse krant Bild vroeg zich enkele weken geleden nog af wanneer Raman zijn club zal terugebetalen. 13 miljoen is voor Schalke namelijk geen habbekrats.

Op een nieuwe selectie voor de Rode Duivels hoeft hij niet onmiddellijk meer te hopen. Voorlopig was die wedstrijd tegen Schotland een once-in-a-lifetime-experience.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content