Serie A volledig in de greep van het coronavirus

© LaPresse/Sipa USA

Wordt de Italiaanse competitie straks niet uitgespeeld en wie is dan kampioen? Op maandag 23 maart beslist men wat er gebeurt.

Dinsdag beraadde de Italiaanse voetbalbond FIGC zich over de te volgen scenario’s, via een vergadering in de vorm van een conference call.

Er zijn vier mogelijkheden die na de huidige quarantaineperiode geëvalueerd worden.

Het meest gunstige scenario is dat de competitie in het weekend van 4 en 5 april hervat wordt. Dan wordt de competitie verder uitgespeeld, en schuift de einddatum een week op in vergelijking met de eerder voorziene afloop. Dat betekent dat er in de Serie A zou gevoetbald worden tot 31 mei in plaats van tot 24 mei. Dat kan alleen als Juventus de Champions Leaguefinale, gepland voor 30 mei, niet haalt.

Het worstcasescenario is dat er niet kan hervat worden en dat het coronavirus Italië blijft teisteren. In dat geval wordt de titel aan de huidige leider, Juventus, toegekend.

Een derde mogelijkheid is de huidige stand bevriezen en géén scudetto toekennen. Dat laatste scenario wil men het liefst vermijden.

Een alternatief is de invoering van verkorte play-offs voor de titel, Europees voetbal en eventueel degradatie. In dat geval zou de top vier in een minicompetitie uitmaken wie kampioen wordt. Op dit moment zijn dat, in volgorde van de voorlopige rangschikking, Juventus, Lazio, Inter en Atalanta. De eerste vier in Italië gaan sowieso naar de Champions League, de nummers vijf en zes spelen Europa League.

De beslissing valt op 23 maart.

Zenga in quarantaine

Donderdagavond gaf de Italiaanse Profliga met een communiqué het advies om alle activiteiten bij alle profclubs voor minstens zeven dagen stop te zetten. De sporters wordt aangeraden zo dicht mogelijk bij huis te blijven en onnodige contacten met derden te beperken.

Intussen weet ook Walter Zenga, de voormalige keeper van de nationale ploeg, dat een verhuis voor een nieuwe job in deze coronatijden risico’s inhoudt. Zenga werd afgelopen weekend benoemd tot nieuwe trainer van het Cagliari van Radja Nainggolan, maar omdat hij uit Noord-Italië komt, moest hij meteen, samen met vier andere leden van zijn staf, in afzondering.

Dat is het gevolg van een beslissing van de regio Sardinië, die bepaalt dat iedereen die op het eiland komt vanuit een andere Italiaanse regio, veertien dagen in quarantaine moet. Zenga en co verblijven dus in afzondering op het trainingscentrum, en kunnen waarschijnlijk straks de eerste trainingen niet leiden.

Ondertussen blijft de druk groot om, vooral in de meest getroffen gebieden, alle activiteiten stil te leggen.

De snel oplopende besmettings- en slachtofferscijfers duwen de overheden in die richting. Donderdagavond waren er in Italië al 10.590 besmettingen en 827 doden.

Woensdagavond om half tien besliste de Italiaanse oveeheid per meteen het hele land in lockdown te plaatsen. Ook winkels en bars gaan dichr.

Ook woensdagavond meldde Juventusverdediger Daniele Rugani dat hij het coronavirus heeft. Het onmiddellijke gevolg is dat zijn ploegmaats van Juventus en alle spelers van de meest recente tegenstander Inter, waaronder Romelu Lukaku, meteen in quarantaine moeten.

Cristiano Ronaldo die op bezoek was bij zijn herstellende moeder deelde mee dat hij naar Italië terugkeert wanneer de situatie opgeklaard is.

Donderdagmiddag werd een tweede geval bekend van een speler die positief testte in de Serie A: Sampdoriaspeler Manolo Gabbiadini. Zowel de spelers van zijn team als die van de meest recente tegenstander, Hellas Verona, moeten nu in quarantaine.

Achteraf bekeken was het zo te zien toch een betere beslissing geweest om de inhaalwedstrijden van de voorbije speeldag uit te stellen, waar de spelersvakbond toen al flink op aandrong.

Waar in quarantaine?

De nieuwe situatie brengt nieuwe problemen met zich mee. Bijvoorbeeld voor de kersverse Interspeler, de Deen Christian Eriksen. Die moet, net als alle andere Interspelers twee weken in quarantaine, na de besmetting van Juventusverdediger Daniele Rugani.

Maar de Deen had nog geen huis, en het hotel waar hij verblijft, besliste nu de deuren te sluiten.

Uiteindelijk kon hij, samen met zijn vriendin, via de technische staf ergens terecht.

Intussen vragen de clubs hun spelers zo veel mogelijk in vorm te blijven. Sommigen trainen samen en veel buitenlanders zoeken manieren om het land te verlaten, maar door de blokkades en de annulering van vele vluchten is dat niet zo eenvoudig.

Intussen zijn in Italië 12800 mensen besmet. Daarvan zijn er al 1016 overleden, waaronder in Lombardije alleen al 741.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content