Vandaag, woensdag, neemt Athletic Bilbao voor de allerlaatste keer afscheid van zijn stadion San Mamés, dat dit jaar net zijn eeuwfeest viert en daarmee het oudste stadion in Spanje is. De laatste match die in La Catedral gespeeld wordt, is een vriendenwedstrijd tegen een selectie van de Baskische provincie Biskaje.

In honderd jaar speelde Athletic 1741 officiële wedstrijden in zijn mythische stadion, waarvan het er 1155 (66 procent) won. Met een doelpuntensaldo van 4304-1737 scoorden de Basken gemiddeld 2,5 keer per wedstrijd en kregen ze 1 doelpunt tegen.

Pichichi

"Bilbao zonder San Mamés is zoals Parijs zonder de Eiffeltoren", zei ex-coach Luis Fernández onlangs nog. De voetbaltempel dankt zijn naam aan de nabijheid van een gelijknamig kerkje. Om het daarvan te onderscheiden noemden de inwoners van Bilbao het stadion echter na verloop van tijd La Catedral.

Er voetbalden legendarische spelers zoals Telmo Zarra (met 333 goals de clubtopschutter aller tijden), keeper José Angel Iribar en vooral Rafael 'Pichichi' Moreno. Die laatste was een kleine spits die in augustus 1913 het eerste doelpunt ooit in San Mamés maakte. Na een carrière van tien jaar bij Athletic stierf hij op 29-jarige leeftijd aan een tyfusaanval. De topschutter van de Primera División wordt nog altijd Pichichi genoemd.

Guardiola

San Mamés, waar 39.750 toeschouwers kunnen plaatsnemen, staat ook bekend om zijn intense, broeierige sfeer. Pep Guardiola omschreef het ooit zo: "De supporters zijn er zo betrokken en zo gepassioneerd dat alles niet één keer lijkt te gebeuren maar twee keer."

Ongetwijfeld zal daar niet veel aan veranderen in het gloednieuwe stadion dat Athletic Bilbao vanaf volgend seizoen betreedt. San Mamés Barria (53.332 toeschouwers) wordt gebouwd vlak naast het oude San Mamés. In augustus zal het voor drie vierde af zijn en zullen er wedstrijden in gespeeld kunnen worden. Het honderdjarige stadion wordt afgebroken en maakt plaats voor woningen.

Vandaag, woensdag, neemt Athletic Bilbao voor de allerlaatste keer afscheid van zijn stadion San Mamés, dat dit jaar net zijn eeuwfeest viert en daarmee het oudste stadion in Spanje is. De laatste match die in La Catedral gespeeld wordt, is een vriendenwedstrijd tegen een selectie van de Baskische provincie Biskaje. In honderd jaar speelde Athletic 1741 officiële wedstrijden in zijn mythische stadion, waarvan het er 1155 (66 procent) won. Met een doelpuntensaldo van 4304-1737 scoorden de Basken gemiddeld 2,5 keer per wedstrijd en kregen ze 1 doelpunt tegen.Pichichi"Bilbao zonder San Mamés is zoals Parijs zonder de Eiffeltoren", zei ex-coach Luis Fernández onlangs nog. De voetbaltempel dankt zijn naam aan de nabijheid van een gelijknamig kerkje. Om het daarvan te onderscheiden noemden de inwoners van Bilbao het stadion echter na verloop van tijd La Catedral. Er voetbalden legendarische spelers zoals Telmo Zarra (met 333 goals de clubtopschutter aller tijden), keeper José Angel Iribar en vooral Rafael 'Pichichi' Moreno. Die laatste was een kleine spits die in augustus 1913 het eerste doelpunt ooit in San Mamés maakte. Na een carrière van tien jaar bij Athletic stierf hij op 29-jarige leeftijd aan een tyfusaanval. De topschutter van de Primera División wordt nog altijd Pichichi genoemd. GuardiolaSan Mamés, waar 39.750 toeschouwers kunnen plaatsnemen, staat ook bekend om zijn intense, broeierige sfeer. Pep Guardiola omschreef het ooit zo: "De supporters zijn er zo betrokken en zo gepassioneerd dat alles niet één keer lijkt te gebeuren maar twee keer." Ongetwijfeld zal daar niet veel aan veranderen in het gloednieuwe stadion dat Athletic Bilbao vanaf volgend seizoen betreedt. San Mamés Barria (53.332 toeschouwers) wordt gebouwd vlak naast het oude San Mamés. In augustus zal het voor drie vierde af zijn en zullen er wedstrijden in gespeeld kunnen worden. Het honderdjarige stadion wordt afgebroken en maakt plaats voor woningen.