Waarom kondigt Blatter zijn ontslag nu aan?

'Er moet de afgelopen drie dagen iets gebeurd zijn dat te maken heeft met het onderzoek dat de FBI nu voert. Hij voelt nattigheid. Wat precies, dat zal wellicht in de komende uren en dagen blijken, maar ik denk dat het meer zal zijn dan de berichten over secretaris-generaal Jerôme in The New York Times. Uiteindelijk zijn dat ook feiten die al dateren uit 2010 en 2011 en die al geweten waren.

Het zou goed kunnen dat er nieuwe elementen zijn opgedoken. Jack Warner en Chuck Blazer hebben al meegewerkt met het onderzoek, als zij beginnen te praten, kan het snel gaan.'

Kunnen we hier spreken van een kantelpunt voor de FIFA?

'Dit is zeker een kantelpunt. Want al vijftien jaar hangt er een sfeer van schandalitis rond de FIFA. Er waren ook al verhalen over Blatters voorganger João Havelange, maar met Blatter aan het hoofd zijn het er alleen amar meer geworden. Maar je kan ook zeggen dat het kantelpunt vier dagen te laat komt. Hij had zich nooit kandidaat mogen stellen in de eerste plaats, zodat die herverkiezing van vrijdag nooit gebeurd was.'

Wat is de grote uitdaging voor de opvolger van Sepp Blatter?

'Dat is om nu schoon schip te maken: tabula rasa. Want dit gaat over meer dan Blatter alleen, de wanpraktijken bij de FIFA zitten in alle geledingen. Dat blijkt ook uit het onderzoek dat de FBI nu aan het voeren is. Ook veel Zuid-Amerikaanse voetballanden hebben met hun vingers in de pot gezeten.

Maar zo'n situatie hervormen, dat is heel moeilijk. Het is zo'n grote organisatie. Er worden nu wel hervormingen aangekondigd voor het uitvoerend comité. En het is goed dat de plenaire vergadering nu ook over de toekenning van de WK's kan beslissen, maar er is meer nodig.

Wat de FIFA nu eigenlijk nodig heeft is een witte prins, een onbesproken figuur. En daarnaast zouden ook alle contrancten die verband houden met sponsoring en uitzendrechten op de tafel moeten komen. Daar gaan enorme bedragen in om, maar dat gebeurt niet op een transparante manier.'

Wat betekent dit voor de organisatie van de WK's in Rusland en Qatar?

'Dat is de grote vraag. De regels om de WK's toe te wijzen zijn veranderd, dus een gelijkaardige situatie zullen we niet meer meemaken voor de organisatie van het tornooi in 2026.

Het congres over de opvolging van Blatter zal ten vroegste gehouden worden in december. Daardoor denk ik dat het te kort dag is om het WK in Rusland nog te heronderhandelen.

Qatar is een ander paar mouwen. Daar spelen heel wat Europese belangen in mee, omdat ook de Champions League dan georganiseerd wordt. Bovendien zijn ook de hoge temperaturen in het land een bezorgdheid, en duiken er steeds meer verhalen op over de erbarmelijke omstandigheden waarin de stadions gebouwd worden. Als de Europese landen daar samen een verzet tegen organiseren, dan komen de VS en Engeland misschien weer in beeld om het WK van 2022 te organiseren.' (JH)

'Er moet de afgelopen drie dagen iets gebeurd zijn dat te maken heeft met het onderzoek dat de FBI nu voert. Hij voelt nattigheid. Wat precies, dat zal wellicht in de komende uren en dagen blijken, maar ik denk dat het meer zal zijn dan de berichten over secretaris-generaal Jerôme in The New York Times. Uiteindelijk zijn dat ook feiten die al dateren uit 2010 en 2011 en die al geweten waren.Het zou goed kunnen dat er nieuwe elementen zijn opgedoken. Jack Warner en Chuck Blazer hebben al meegewerkt met het onderzoek, als zij beginnen te praten, kan het snel gaan.''Dit is zeker een kantelpunt. Want al vijftien jaar hangt er een sfeer van schandalitis rond de FIFA. Er waren ook al verhalen over Blatters voorganger João Havelange, maar met Blatter aan het hoofd zijn het er alleen amar meer geworden. Maar je kan ook zeggen dat het kantelpunt vier dagen te laat komt. Hij had zich nooit kandidaat mogen stellen in de eerste plaats, zodat die herverkiezing van vrijdag nooit gebeurd was.''Dat is om nu schoon schip te maken: tabula rasa. Want dit gaat over meer dan Blatter alleen, de wanpraktijken bij de FIFA zitten in alle geledingen. Dat blijkt ook uit het onderzoek dat de FBI nu aan het voeren is. Ook veel Zuid-Amerikaanse voetballanden hebben met hun vingers in de pot gezeten.Maar zo'n situatie hervormen, dat is heel moeilijk. Het is zo'n grote organisatie. Er worden nu wel hervormingen aangekondigd voor het uitvoerend comité. En het is goed dat de plenaire vergadering nu ook over de toekenning van de WK's kan beslissen, maar er is meer nodig.Wat de FIFA nu eigenlijk nodig heeft is een witte prins, een onbesproken figuur. En daarnaast zouden ook alle contrancten die verband houden met sponsoring en uitzendrechten op de tafel moeten komen. Daar gaan enorme bedragen in om, maar dat gebeurt niet op een transparante manier.''Dat is de grote vraag. De regels om de WK's toe te wijzen zijn veranderd, dus een gelijkaardige situatie zullen we niet meer meemaken voor de organisatie van het tornooi in 2026. Het congres over de opvolging van Blatter zal ten vroegste gehouden worden in december. Daardoor denk ik dat het te kort dag is om het WK in Rusland nog te heronderhandelen. Qatar is een ander paar mouwen. Daar spelen heel wat Europese belangen in mee, omdat ook de Champions League dan georganiseerd wordt. Bovendien zijn ook de hoge temperaturen in het land een bezorgdheid, en duiken er steeds meer verhalen op over de erbarmelijke omstandigheden waarin de stadions gebouwd worden. Als de Europese landen daar samen een verzet tegen organiseren, dan komen de VS en Engeland misschien weer in beeld om het WK van 2022 te organiseren.' (JH)