Blitzstart Tsjechië doet Griekenland das om (2-1)

© Reuters

Tsjechië had in zijn openingswedstrijd in groep A een 4-1 pandoering van Rusland gekregen en was uit op eerherstel. De Tsjechen begonnen dan ook in overdrive aan hun duel met de Grieken en stonden na welgeteld zes minuten 2-0 voor. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd op 2-1 voor Tsjechië.

Tsjechië heeft in Wroclaw zijn tweede groepswedstrijd op het EK voetbal in Polen en Oekraïne gewonnen. De Tsjechen haalden het in groep A met 2-1 van Griekenland. Jiracek en Pliare zetten hun land al na zes minuten op rozen, na de pauze raakten de Grieken niet verder dan de aansluitingstreffer van Gekas.

Tsjechen nemen blitzstartNa drie minuten trapte Jiracek een knappe doorsteekbal van Hübschman beheerst binnen en drie minuten later zag het er helemaal mooi uit toen Pilar de score verdubbelde. Gebre Selassie zette de bal vanop rechts voor, doelman Chalkias kon voldoende afweren en Pilar was sneller dan twee Grieken om het leer in doel te tikken.

Vijf minuten voor rust leek Griekenland terug in de wedstrijd te komen, maar het kopbaldoelpunt van Fotakis werd afgekeurd wegens buitenspel. De aansluitingstreffer kwam er acht minuten na de herneming wel. Chelsea-doelman Petr Cech blunderde monumentaal en liet een onschuldige voorzet uit zijn handen glippen, de ingevallen Gekas scoorde. Griekenland bleef daarna baas, maar kon Cech niet meer bedreigen.

Bondscoach Tsjechië: ‘Uitstekende eerste helft’

De Tsjechische bondscoach Michal Bilek was heel tevreden na de 2-1 zege van zijn team op het EK voetbal tegen Griekenland. Tsjechië leidde na een blitzstart al na welgeteld zes minuten met 2-0, na de pauze lukten de Grieken de eerredder.

“We hebben een uitstekende eerste helft gespeeld. We controleerden de wedstrijd en konden snel scoren. Tomas Rosicky raakte dan geblesseerd en daardoor raakten we flink wat creativiteit kwijt. Daarna kregen we een bijzonder dom doelpunt tegen en kwamen we onder druk te staan. Toch kregen de Grieken weinig kansen, omdat wij domineerden in de lucht. Na onze eerste wedstrijd (de 1-4 nederlaag tegen Rusland), waarin niets lukte, zijn we bijzonder tevreden met deze overwinning”, stelde Bilek.

Griekse bondscoach: ‘We waren niet aandachtig genoeg’

Zijn collega, de Griekse bondscoach Fernando Santos, gaf toe dat de Grieken het in de openingsminuten hadden weggegeven. “De wedstrijd is heel slecht begonnen voor ons. Hoewel we op voorhand gewaarschuwd waren voor de snelle start van de Tsjechen, waren we toch niet aandachtig. Toch hebben we nog hoop, er rest ons immers nog één wedstrijd”, aldus Santos. (Belga/INM)