De Duitse politie heeft een verdachte 'met islamitische achtergrond' opgepakt na de explosie aan de spelersbus van Borussia Dortmund dinsdag. Er is ook een tweede verdachte, maar die zit niet vast, meldt de NOS. De politie heeft ook de huizen van beide verdachten doorzocht.

Deskundigen onderzoeken intussen een brief met islamistische insteek die gevonden werd na de bomexplosie bij de spelersbus van Borussia Dortmund en die de aanslag opeist.

In veiligheidskringen werd sterk beklemtoond dat een islamistische achtergrond bij de aanslag niet duidelijk is, dat daarvoor verder onderzoek nodig is. De brief vertoont zo geen symbolen van terreurmilitie Islamitische Staat (IS). Volgens Süddeutsche Zeitung is het ook opvallend dat het een papieren verklaring is, terwijl terroristen meestal verklaringen publiceren op het internet.

De onderzochte brief

In naam van Allah, de Genadige, de Barmhartige,

12 ongelovigen werden door onze gezegende broeder in Duitsland gedood (verwijzing naar de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, nvdr.). Maar blijkbaar deren je kleine smerige onderdanen jou niet Merkel. Jouw Tornado's (Duitse gevechtsvliegtuigen, nvdr.) vliegen nog steeds over de bodem van het Kalifaat, om moslims te vermoorden.

We blijven echter standvastig door de genade van Allah. Vanaf nu staan alle ongelovige acteurs, zangers, sporters en alle andere prominenten in Duitsland en andere kruisvaardersnaties op de dodenlijst van Islamitische Staat. En dat zolang de volgende eisen niet worden ingewilligd:

- Tornado's terugtrekken uit Syrië

- Ramstein Air Base moet worden gesloten. (Amerikaanse luchtmachtbasis in Rijnland-Palts, nvdr.)

Duitse speurders twijfelen daarnaast een tweede brief waarin de aanslag wordt opgeëist. Die circuleert op het internet en zou afkomstig zijn uit het antifascistische milieu. Volgens persbureau DPA wordt erin gezegd dat de bus met zelfgemaakte explosieven werd aangevallen als 'symbool voor het beleid van BVB', dat zich niet voldoende uitspreekt tegen racisten, nazi's en rechtspopulisten. In de brief wordt ook vermeld dat de BVB-spelers in geen geval 'het doelwit van deze symbolische daad' waren.

Er zijn nog steeds extra veiligheidsmaatregelen van kracht rond het stadion van Borussia Dortmund, waar de uitgestelde Champions Leaguewedstrijd tegen AS Monaco woensdagavond wordt afgewerkt. Ook de veiligheid rond de Allianz Arena van Bayern München wordt extra getest in aanloop naar de wedstrijd tegen Real Madrid

De Duitse politie heeft een verdachte 'met islamitische achtergrond' opgepakt na de explosie aan de spelersbus van Borussia Dortmund dinsdag. Er is ook een tweede verdachte, maar die zit niet vast, meldt de NOS. De politie heeft ook de huizen van beide verdachten doorzocht.Deskundigen onderzoeken intussen een brief met islamistische insteek die gevonden werd na de bomexplosie bij de spelersbus van Borussia Dortmund en die de aanslag opeist.In veiligheidskringen werd sterk beklemtoond dat een islamistische achtergrond bij de aanslag niet duidelijk is, dat daarvoor verder onderzoek nodig is. De brief vertoont zo geen symbolen van terreurmilitie Islamitische Staat (IS). Volgens Süddeutsche Zeitung is het ook opvallend dat het een papieren verklaring is, terwijl terroristen meestal verklaringen publiceren op het internet.Duitse speurders twijfelen daarnaast een tweede brief waarin de aanslag wordt opgeëist. Die circuleert op het internet en zou afkomstig zijn uit het antifascistische milieu. Volgens persbureau DPA wordt erin gezegd dat de bus met zelfgemaakte explosieven werd aangevallen als 'symbool voor het beleid van BVB', dat zich niet voldoende uitspreekt tegen racisten, nazi's en rechtspopulisten. In de brief wordt ook vermeld dat de BVB-spelers in geen geval 'het doelwit van deze symbolische daad' waren.Er zijn nog steeds extra veiligheidsmaatregelen van kracht rond het stadion van Borussia Dortmund, waar de uitgestelde Champions Leaguewedstrijd tegen AS Monaco woensdagavond wordt afgewerkt. Ook de veiligheid rond de Allianz Arena van Bayern München wordt extra getest in aanloop naar de wedstrijd tegen Real Madrid