Bongonda: ‘Volgens mijn ploegmaats ga ik de club een pak geld opbrengen’

© AFP

Van bankzitter bij Zulte Waregem tot basisspeler bij Celta de Vigo in de Primera División. Théo Bongonda praat in Sport/Voetbalmagazine over zijn nieuwe leven in Spanje.

In België gaf de twintigjarige Bongonda, bij Zulte Waregem vaker op de bank dan hem lief was, een goed jaar geleden veel mensen het nakijken met zijn plotse transfer naar de Spaanse eersteklasser Vigo.

“Het is heel snel gegaan”, vertelt de snelle winger in Sport/Voetbalmagazine. “Ik vertrok naar Marbella voor de winterstage en ik ging er toen nog van uit dat ik gewoon naar België zou terugkeren. Op de derde dag kwam iemand mij vertellen dat ik aan Celta Vigo was verkocht. Mijn eerste reactie was: wat gebeurt er? Ik heb afscheid genomen van mijn ploegmaats, trainer Francky Dury bedankt en de dag daarna zat ik in het vliegtuig richting Vigo.”

Met nog geen vijftig competitiewedstrijden in België in de benen was een buitenlands avontuur een risico. Bongonda: “De reacties op Twitter na mijn transfer waren heftig. (blaast) Ik zou bij Celta in een vergeetput sukkelen. Alsof ik nog nooit een wedstrijd op het hoogste niveau had gespeeld. Een paar jaar geleden heb ik Liverpool afgewimpeld omdat ik geen nummertje wilde zijn in de Premier League. Vorige winter was ik wel klaar voor de stap naar het buitenland. En ik was uitgekeken op de Belgische competitie. Naar mijn gevoel boert de Jupiler League elk jaar achteruit.”

Spaanse dikkerdjes

Zijn eerste halve seizoen in Spanje werd uiteindelijk geen succes. Bongonda scoorde één keer en gaf één assist in de 128 speelminuten die hij toebedeeld kreeg.

“Toch geen slechte cijfers voor iemand die meestal als tweede of derde mag invallen?”, weerlegt de Belg. “Maar ik was niet helemaal tevreden over mijn eerste seizoenshelft. Om het gemis aan wedstrijden op te vangen volgde ik tijdens de week een gepersonaliseerd conditieprogramma en dook ik regelmatig de gym in. Naar Spaanse normen ben ik nu zelfs een spierbundel. In mijn ploeg lopen er een paar dikkerds rond van wie je je afvraagt of het wel voetballers zijn. Aan de bal zijn het kunstenaars!”

“Een middelmatige voetballer van Celta, die is God in België. Ik heb sommige jongens, die elk weekend op de tribunes zitten, aangeraden om hun kans te wagen in België.”

Vertrouwen van de trainer

Sinds eind november veroverde hij een basisplaats bij Celta. Ligt de aanpassingsperiode nu helemaal achter hem? Bongonda: “Het zag er in het begin van dit seizoen naar uit dat ik opnieuw weinig zou spelen. Ik begon op de bank, maar vanaf december heb ik geprofiteerd van de blessure van onze sterspeler Nolito om een basisplaats af te dwingen. Ik voel gewoon dat de trainer (Eduardo Berrizo, nvdr) vertrouwen heeft in mij. Mijn ploegmaats rekenen ook op mij. Volgens hen ga ik de club een pak geld opbrengen. Celta is zo’n typische transitieclub: je blijft er een paar jaar en dan ga je naar een topclub.”

(Alain Eliasy)

Lees het volledige interview met Théo Bongonda in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 9 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content