Borussia Dortmund leeft op een vulkaan

© Belga Image
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

De 3-2-zege tegen Inter Milaan in de Champions League heeft voor enige rust gezorgd bij de club uit het Ruhrgebied. Maar net voor de kraker op Bayern München is de tweespalt binnen de vereniging daarmee niet verdreven.

In de net verschenen biografie van Hans-Joachim Watzke (Die neue Borussia) heeft de CEO het over de weg die zijn club moet inslaan. Op economisch vlak, zo schrijft hij, is er nog wel een achterstand tegenover Bayern München, maar alle andere indicatoren zijn aanwezig: de infrastructuur, de supporters, de sportieve uitbouw, de scouting, de jeugdafdeling en het fundament van geel-zwart, een steeds sterke selectiegroep.

Borussia, zo vindt Watzke, moet zijn doelen offensiever aangaan dan in de afgelopen jaren. De club, zo klinkt het verder, moet iets uitstralen en zich profileren als een krachtig merk die zich met veel overtuiging aan de voetbalwereld presenteert. Die attitude moeten alle medewerkers tonen, maar ook de bestuursleden, de spelers en de trainer.

Nieuwe trainer?

Eigenlijk past de trainer, Lucien Favre, niet in dat plaatje. Borussia gaat dit seizoen resoluut voor de titel nadat het zeer actief was op de transfermarkt, maar Favre zal dat nooit in de mond nemen. Hij is terughoudend en toeft graag in de schaduw. Hij ziet de problemen die er zijn, maar probeert die in alle stilte op te lossen. Hij gedraagt zich niet op een geforceerd autoritaire manier. Dat ligt niet in het karakter van de 61-jarige Zwitser.

De bestuurders van Borussia Dortmund hoeden zich voor openlijke kritiek op Favre. Maar het is zeer de vraag of die nog een belangrijke rol zal spelen in het tijdperk dat zich aandient. Zijn bedachtzaam optreden, zijn gebrek aan moed in sommige wedstrijden, zijn eigen twijfels die zich ergens ook op de ploeg overzetten, de punten die dat kost, er is intern al vaker over gepraat. Sterker zelfs: men zou al aan de zoektocht naar een nieuwe trainer zijn begonnen.

Momentopname

De 3-2-zege tegen Inter Milaan (na een 0-2-achterstand en na een beklijvend duel) heeft al die op- en aanmerkingen naar de achtergrond geduwd. Maar het is niet meer dan een momentopname. Borussia leeft ergens nog altijd op een vulkaan. Er moet niet veel gebeuren of de positie van Favre wordt weer ter discussie gesteld.

In die zin is de topper op Bayern München voor Borussia een cruciale wedstrijd. De Zwitser heeft het altijd moeilijk in zijn tweede jaar bij een nieuwe club, dat was bijvoorbeeld ook bij Borusia Mönchengladbach zo. Maar aan zijn vakmanschap twijfelt niemand. Niet toevallig is het dat Axel Witsel vorig seizoen onder Favre veel meer zijn stempel op de ploeg drukte dan velen dat voor mogelijk hadden gehouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content