Vrijdag neemt België het in het Koning Boudewijnstadion op tegen Servië. De Belgen moeten bij de Servische tegenstander zeker uitkijken voor Branislav Ivanovic (29). Toen die in januari 2008 voor Chelsea tekende, was hij nog een nobele onbekende. Nochtans trok Roman Abramovitsj wel twaalf miljoen euro uit voor de toenmalige speler van Lokomotiv Moskou.

Dat hij in de grootste duiventil van Londen al meer dan vijf jaar standhoudt, is sowieso opmerkelijk. Bovendien kreeg hij er onder de verschillende trainers die er in die tijd de revue passeerden - Guus Hiddink, Carlo Ancelotti, Roberto Di Matteo en Rafael Benítez - steevast speelminuten, zowel op de rechtsachter als centraal in de verdediging. Alleen in zijn eerste seizoen onder Avram Grant speelde hij niet.

Ivanovic werd in 1984 geboren in het stadje Sremska Mitrovica, waar hij in zijn jeugd bij de lokale tweedeklasser FK Srem speelde. In 2003 maakte hij de overstap naar eersteklasser OFK Belgrado. De ex-club van voormalig Anderlechtspits Nenad Jestrovic vormde de springplank naar het grotere Lokomotiv Moskou, dat hem voor één miljoen euro wegkaapte uit zijn thuisland. In de Russische hoofdstad veroverde hij in 2007 de beker.

In vijf en een half seizoenen op Stambord Bridge verscheen hij 213 keer tussen de lijnen en maakte hij 22 doelpunten. Na het seizoen 2009/2010 haalde hij als rechtsachter het Team van het Jaar in de Premier League. Op zijn indrukwekkende palmares bij The Blues prijken verder 1 titel, 3 FA Cups, 1 Community Shield, 1 Champions League (door een schorsing miste hij de finale vorig jaar tegen Bayern wel) en 1 Europa League.

Met de Servische nationale ploeg was zijn voorlopige hoogtepunt het WK 2010 in Zuid-Afrika, waar Servië laatste eindigde in een poule met Duitsland, Ghana en Australië. Ivanovic verzamelde ondertussen al zestig caps en scoorde zeven keer in het shirt van de Beli Orlovi. Eind vorig jaar werd Bane door de voetbalbond van zijn land verkozen tot beste Servische speler van 2012. (ML/SV)

Vrijdag neemt België het in het Koning Boudewijnstadion op tegen Servië. De Belgen moeten bij de Servische tegenstander zeker uitkijken voor Branislav Ivanovic (29). Toen die in januari 2008 voor Chelsea tekende, was hij nog een nobele onbekende. Nochtans trok Roman Abramovitsj wel twaalf miljoen euro uit voor de toenmalige speler van Lokomotiv Moskou. Dat hij in de grootste duiventil van Londen al meer dan vijf jaar standhoudt, is sowieso opmerkelijk. Bovendien kreeg hij er onder de verschillende trainers die er in die tijd de revue passeerden - Guus Hiddink, Carlo Ancelotti, Roberto Di Matteo en Rafael Benítez - steevast speelminuten, zowel op de rechtsachter als centraal in de verdediging. Alleen in zijn eerste seizoen onder Avram Grant speelde hij niet. Ivanovic werd in 1984 geboren in het stadje Sremska Mitrovica, waar hij in zijn jeugd bij de lokale tweedeklasser FK Srem speelde. In 2003 maakte hij de overstap naar eersteklasser OFK Belgrado. De ex-club van voormalig Anderlechtspits Nenad Jestrovic vormde de springplank naar het grotere Lokomotiv Moskou, dat hem voor één miljoen euro wegkaapte uit zijn thuisland. In de Russische hoofdstad veroverde hij in 2007 de beker. In vijf en een half seizoenen op Stambord Bridge verscheen hij 213 keer tussen de lijnen en maakte hij 22 doelpunten. Na het seizoen 2009/2010 haalde hij als rechtsachter het Team van het Jaar in de Premier League. Op zijn indrukwekkende palmares bij The Blues prijken verder 1 titel, 3 FA Cups, 1 Community Shield, 1 Champions League (door een schorsing miste hij de finale vorig jaar tegen Bayern wel) en 1 Europa League. Met de Servische nationale ploeg was zijn voorlopige hoogtepunt het WK 2010 in Zuid-Afrika, waar Servië laatste eindigde in een poule met Duitsland, Ghana en Australië. Ivanovic verzamelde ondertussen al zestig caps en scoorde zeven keer in het shirt van de Beli Orlovi. Eind vorig jaar werd Bane door de voetbalbond van zijn land verkozen tot beste Servische speler van 2012. (ML/SV)