Brazilië wint Confederations Cup, Neymar beste speler van toernooi

© ImageGlobe

Brazilië heeft voor de derde keer op rij de Confederations Cup gewonnen.

Brazilië heeft voor de derde keer op rij de Confederations Cup gewonnen. In de finale in het mythische Maracana-stadion in Rio de Janeiro versloeg het gastland Europees- en wereldkampioen Spanje met 3-0. Fernando Torres is de topschutter van het toernooi, Neymar werd verkozen tot beste speler.Kort na het volkslied bracht Fred het thuispubliek al opnieuw in extase. Liggend voor doel kon hij de bal toch nog voorbij Iker Casillas tegen de netten werken. Spanje werd onder de voet gelopen en Casillas moest nog cruciale reddingen uit de mouw schudden om erger te voorkomen. Spanje prikte toch eens tegen via Pedro, die doelman Julio Cesar verschalkte. Terwijl de Spaanse bank al opwipte op het doelpunt te vieren, kon David Luiz echter op de lijn nog redding brengen.

Net voor rust was het voor Brazilië wel helemaal raak. Het was Man van de Match Neymar die voor de dubbele voorsprong zorgde. Meteen na de pauze zorgde Fred met zijn tweede van de avond al voor de 3-0.

Gemiste penalty en rood
Acht minuten later kreeg Sergio Ramos van de Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers de kans om de wedstrijd van op de penaltystip nieuw leven in te blazen, maar de verdediger van Reak Madrid trapte naast.

In de 68e minuut zag zangeres Shakira hoe haar partner Gerard Piquét uitgesloten werd en meteen het laatste greintje spanning uit de wedstrijd verdween.

Neymar beste speler
Neymar kreeg na afloop van de finale de Gouden Bal als beste speler van het toernooi overhandigd. De Zilveren Bal was voor de Spanjaard Andres Iniesta, volgend seizoen ploegmaat van Neymar bij Barcelona. Neymars landgenoot Paulinho mocht met de Bronzen Bal naar huis.

De Gouden Schoen voor de Topscorer van het toernooi ging naar de Spanjaard Fernando Torres, goed voor vijf doelpunten. Ook de Braziliaan Fred scoorde er vijf, maar Torres kreeg de trofee op basis van het aantal assists en speelminuten. Aan de Braziliaan Julio Cesar werd de Gouden Handschoen voor de beste doelman van het toernooi uitgereikt, Spanje kreeg de Fair-play Trofee. (Belga/KVDA)