Brazilië wint WK-groep A, Mexico ontmoet Nederland

© REUTERS

Op het WK voetbal heeft gastland Brazilië Kameroen geklopt met met 1-4. Brazilië is daarmee groepswinnaar en treft in de achtse finale Chili. Die groepwinst was echter niet evident, want tegelijkertijd won Mexico met 1-3 van Kroatië. De Mexicanen spelen in de tweede ronde tegen Nederland.

Brazilië heeft zich op het WK in eigen land tot winnaar van groep A gekroond. In het uitverkochte Estadio Nacional in hoofdstad Brasilia versloegen de Goddelijke Kanaries Kameroen met 4-1, met dank aan twee goals van sterspeler Neymar.

Brazilië eindigt net als Mexico, dat met 3-1 won van Kroatië, met 7 punten, maar,is groepswinnaar dankzij een beter doelpuntensaldo (+5 tegen +3). De WK-organisator speelt zaterdag (28 juni) in Belo Horizonte in de achtste finales tegen Chili. Dat werd tweede in groep B. Mexico treft zondag in Fortaleza Nederland, de winnaar van poule B.

Neymar topschutter

Brazilië begon furieus aan de match tegen Kameroen, dat opnieuw zonder de geblesseerde Samuel Eto’o moest aantreden. Het overwicht resulteerde na 17 minuten in een doelpunt van Neymar. De vedette van het thuisland werkte een voorzet vanaf de flank beheerst af en scoorde zo zijn derde van het toernooi.

Kameroen bleek niet aangeslagen en ging in een aantrekkelijke wedstrijd voluit zijn kans. In minuut 26 hingen de bordjes weer gelijk toen Joel Matip na een inspanning van rechtsachter Nyom van dichtbij de 1-1 mocht binnentrappen.

Neymar had echter zijn dagje en net voorbij het halfuur stond Brazilië alweer voor. De spits van FC Barcelona schoot vanaf de 16 zijn tweede van de avond binnen, zijn vierde dit toernooi. Daarmee is hij alleen topschutter.

Kameroen uitgeteld

Vier minuten na de pauze diepte Brazilië de voorsprong uit. Fred mocht volledig vrijstaand een voorzet van David Luiz binnenkoppen.

De spanning verdween daarna uit de match. Invaller Fernandinho legde zes minuten voor tijd de 4-1 eindstand vast. (Belga/TV)