Het is voor het tweede seizoen op rij dat Anderlecht in de Europa League een tegenstander uit het verre Azerbeidzjan treft. Vorig jaar was dat - het op papier sterkere - FK Qarabag.

Drie keer 1-0

Thuis won Paars-wit met 2-1 (doelpunten van Najar en Okaka), maar op verplaatsing beet het zijn tanden stuk op de stugge Azeri: 1-0.

Dat was ook de uitslag toen datzelfde Qarabag in 2011 Club Brugge ontving, in de derde kwalificatieronde van de Europa League. Blauw-zwart had in de heenmatch in Bruge de Azeri met 4-1 (Vleminckx, Vazquez, Donk en Dirar) van de mat gespeeld, maar kon in Azerbeidzjan - waar het natuurlijk niets meer te verliezen had - geen vuist maken.

In een iets verder verleden kruisten Anderlecht en Neftchi Bakoe de degens in de tweede voorronde van de Champions League 2005-2006. In Brussel zorgden Tihinen, Jestrovic, Mpenza, Goor en Vanderhaeghe voor een vlotte 5-0 zege, in Bakoe werd het... 1-0.

De laatste keer dat de Rode Duivels Azerbeidzjan partij gaven, was tijdens de kwalificatiecampagne voor het EK 2012 - voor de huidige zogenaamde 'Gouden Generatie' dus. De Belgen wonnen thuis vlot met 4-1, maar bleven in Bakoe steken op 1-1.

Vermoeiend

Zijn de Azeri op eigen terrein zo moeilijk te verslaan? Helemaal niet. In de groep van Anderlecht gingen zowel Mainz (2-3) als Saint-Etienne (1-2) al winnen bij Qabala. Toch is er geen enkele ploeg die uitkijkt naar een verplaatsing naar Azerbeidzjan en daar zitten het uurverschil en de lange, vermoeiende reis uiteraard voor veel tussen.

Ik merk vooral meer mentale moeheid

Martin Schmidt

Zo legt Mainzcoach Martin Schmidt uit in Sport/Voetbalmagazine: 'We keerden om 6 uur 's morgens terug uit Azerbeidzjan, hielden een uitloopsessie en vertrokken de volgende ochtend al richting Wolfsburg. Je moet dat gereis meemaken om te beseffen dat dat voor een belasting zorgt. Ik merk vooral meer mentale moeheid'.

Anderlecht weet dus waar het voor staat en de 104 supporters die de verre reis naar Azerbeidzjan maakten, verwachten niets minder dan een topprestatie na het debacle in in Zulte Waregem. (KVDA)

Lees ook deze week in Sport/Voetbalmagazine over de twee gezichten van Anderlecht dit seizoen: 'Europa zit in ons DNA'

Het is voor het tweede seizoen op rij dat Anderlecht in de Europa League een tegenstander uit het verre Azerbeidzjan treft. Vorig jaar was dat - het op papier sterkere - FK Qarabag. Thuis won Paars-wit met 2-1 (doelpunten van Najar en Okaka), maar op verplaatsing beet het zijn tanden stuk op de stugge Azeri: 1-0.Dat was ook de uitslag toen datzelfde Qarabag in 2011 Club Brugge ontving, in de derde kwalificatieronde van de Europa League. Blauw-zwart had in de heenmatch in Bruge de Azeri met 4-1 (Vleminckx, Vazquez, Donk en Dirar) van de mat gespeeld, maar kon in Azerbeidzjan - waar het natuurlijk niets meer te verliezen had - geen vuist maken.In een iets verder verleden kruisten Anderlecht en Neftchi Bakoe de degens in de tweede voorronde van de Champions League 2005-2006. In Brussel zorgden Tihinen, Jestrovic, Mpenza, Goor en Vanderhaeghe voor een vlotte 5-0 zege, in Bakoe werd het... 1-0.De laatste keer dat de Rode Duivels Azerbeidzjan partij gaven, was tijdens de kwalificatiecampagne voor het EK 2012 - voor de huidige zogenaamde 'Gouden Generatie' dus. De Belgen wonnen thuis vlot met 4-1, maar bleven in Bakoe steken op 1-1.Zijn de Azeri op eigen terrein zo moeilijk te verslaan? Helemaal niet. In de groep van Anderlecht gingen zowel Mainz (2-3) als Saint-Etienne (1-2) al winnen bij Qabala. Toch is er geen enkele ploeg die uitkijkt naar een verplaatsing naar Azerbeidzjan en daar zitten het uurverschil en de lange, vermoeiende reis uiteraard voor veel tussen. Zo legt Mainzcoach Martin Schmidt uit in Sport/Voetbalmagazine: 'We keerden om 6 uur 's morgens terug uit Azerbeidzjan, hielden een uitloopsessie en vertrokken de volgende ochtend al richting Wolfsburg. Je moet dat gereis meemaken om te beseffen dat dat voor een belasting zorgt. Ik merk vooral meer mentale moeheid'.Anderlecht weet dus waar het voor staat en de 104 supporters die de verre reis naar Azerbeidzjan maakten, verwachten niets minder dan een topprestatie na het debacle in in Zulte Waregem. (KVDA)Lees ook deze week in Sport/Voetbalmagazine over de twee gezichten van Anderlecht dit seizoen: 'Europa zit in ons DNA'