Brugge en Lokeren winnen, Standard verliest

Lokeren en Brugge wonnen hun tweede wedstrijd in de Europa League, Standard verloor met 2-1 bij Feyenoord. In die laatste wedstrijd was het supportersgeweld even spraakmakend als het voetbal. Voor Lokeren was het de allereerste zege ooit in de Euopa League: 1-0. Brugge had weinig moeite met Helsinki: 0-3. In Wolfsburg-Lille waren alle goals van Belgische makelij.

Nog voor de wedstrijd begon was het onrustig in de Kuip in Rotterdam en werd er gevochten. Standardsupporters wisten een hek te slopen, en hun vak te verlaten. Ze zochten de confrontatie met de Feyenoordaanhang, maar voor het helemaal uit de hand liep, traden stewards en de mobiele eenheid op – de Standardaanhang werd teruggedrongen naar het voorbehouden vak. Er werden 19 mensen gearresteerd. Naderhand bleef het nog onrustig.

In het niet-uitverkochte stadion zaten 2.000 Standardsupporters. Feyenoord had de eigen aanhang opgeroepen zich rustig te houden – de club heeft dit seizoen al voor 50.000 euro aan boetes moeten betalen aan de UEFA, onder meer voor illegaal vuurwerk.

Na dat soort voorspel startte de wedstrijd op tijd, maar ze kwam heel traag op gang. Pas in de 27ste minuut werd de eerste uitgesproken kans genoteerd. Standard-doelman Eiji Kawashima zat goed in de weg van 2 Feyenoordschoten. Aan de overkant kon Kenneth Vermeer een lobbal van Jeff Louis maar net uit doel slaan.

Na de pauze had Feyenoord aan één minuut genoeg om te scoren. Op een inworp van Miquel Nelom verkeek Eiji Kawashima zich compleet, en na een contact met Sven van Beek verdween de bal in doel. Flater van de Japanner, en 1-0 voor Feyenoord.

Een twintigtal minuten later zat het Standard even mee. Na hands van Jeff Louis kwam de bal bij Jonathan Viera, die kon binnentikken: 1-1.

Zes minuten voor tijd kon Elvis Manu de Rotterdammers toch nog een doelpunt schenken, na een knappe volley binnen het strafschopgebied. Kawashima kon niets beginnen tegen het harde schot dat hoog in de netten belandde.

In de andere wedstrijd in groep G deed titelverdediger Sevilla niet beter dan 2-2 bij het Kroatische Rijeka.

Lokerse primeur

Sporting Lokeren won thuis met 1-0 van het Oekraïense Metalist Kharkiv. Uitblinker Nill De Pauw scoorde diep in de tweede helft.

Voor Lokeren was het de eerste zege ooit in de groepsfase van de Europa League. De Belgische Bekerwinnaar komt na twee speeldagen met drie punten naast Trabzonspor op de gedeelde tweede plaats in groep L. Legia, dat verrassend met 0-1 ging winnen in Turkije, is met zes op zes alleen leider. Metalist is puntenloos laatste.

Lokeren was tegen een zwak Metalist voortdurend de meerdere, maar werkte gebrekkig af. Uiteindelijk maakte een solorun van De Pauw het verschil. Hij rondde af in de verste benedenhoek.

Owngoal

Op het harde kunstgras in Helsinki nam Club Brugge meteen het initiatief. Na 18 minuten vond het een gat in de verdediging. Op een hoekschopsfase scoorde Heikkinen een owngoal.

Dat was meteen de verdiende ruststand: 0-1.

In de tweede helft raakte de net ingevallen Tom De Sutter in twee keer voorbij doelman Doblas. Even later maakte Laurens De Bock zijn eerste Europese goal. Het was meteen de eindstand: 0-3.

In de andere wedstrijd in deze poule won Torino met 1-0 van Kopenhagen.

In de wedstrijd Wolfsburg tegen Lille, die eindigde op 1-1, waren de twee goals van Belgische makelij. Divock Origi zette Lille met een penalty op voorsprong, en Kevin De Bruyne bracht Wolfsburg vijf minuten later met een schitterend schot in één tijd langszij.