Brüls: ‘Sinds ik stopte met roken, heb ik 10 procent extra’

© Image Globe

Man in vorm bij AA Gent is Christian Brüls, eind augustus nog weggeplukt bij Westerlo. Met zijn nagenoeg perfecte tweevoetigheid is de offensieve middenvelder een uitzondering in de Jupiler Pro League.

“Vroeger, toen ik zeven of acht jaar was,” legt Christian Brüls uit in Sport/Voetbalmagazine, “ben ik geblesseerd geraakt aan mijn rechterbeen. In plaats van toen thuis stil te zitten, heb ik twee maanden alleen met links gespeeld. Je moet het ook wíllen, hé.”

“In het begin ging dat heel moeizaam, maar na een week of twee voelde ik dat ik meer balgevoel kreeg in mijn linker en van dan af ging het gemakkelijker.”

“Ook nu dwing ik mijzelf op training soms om alles met links te doen, zodat ik het gevoel onderhoud en mijn linker niet achter blijft. Alles wat ik met rechts kan, kan ik ook met links. Zoals op hoekschoppen bijvoorbeeld. Hoe harder en strakker je een hoekschop trapt, hoe minder degene die kopt moet doen om te scoren.”

“Maar ik moet nog veel leren. Je moet je gezichtsveld nog meer open houden, ‘deine Luft einteilen’ om negentig minuten te kunnen blijven lopen en alleen voor doel te kunnen komen. Ik speel aan de buitenkant, maar ik zie mijzelf niet als het soort speler dat altijd de een tegen een opzoekt. Normaal kies ik liever voor een dubbelpass. Maar mijn grootste zwakke punt is het scorend vermogen. Dat zijn allemaal zaken waaraan ik nog kan werken.”

Roken
En waarin hij al één belangrijke stap heeft gezet. Sinds de kanker waartegen zijn vader vocht en die hem deze zomer het leven kostte, stopte Brüls met roken.

“Ik heb zeven jaar gerookt. Ik ben nu ongeveer een half jaar gestopt en ik kan zeggen dat het een verschil maakt. Als je rookt denk je dat het niets uitmaakt, maar nu merk ik dat dat wel zo is. Al is het misschien maar tien procent, het is wel tien procent die je extra krijgt.” (RDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content