Brussel valt af als gaststad voor EK 2020

07/12/17 om 16:04 - Bijgewerkt om 18:40

Bron: Belga

Brussel valt af als gaststad voor EK 2020. Dat heeft de UEFA beslist.

Brussel valt af als gaststad voor EK 2020

© Belga Image

De wedstrijden die in Brussel zouden worden gespeeld (een achtste finale en drie groepswedstrijden), verhuizen naar het Londense Wembleystadion. 'We waren al lange tijd in onderhandelingen met Brussel en men was er niet in staat om ons de nodige documenten en garanties te verschaffen', reageerde UEFA-baas Aleksander Ceferin.

'Experts bevestigden ons dat het risico te groot was. Het lijkt erop dat het stadion te laat klaar gaat zijn. Hoe dichter het EK 2020 bovendien komt, des te moeilijker wordt het om een alternatief te vinden.'

Brussel verliest zijn status als gaststad door de vele onduidelijkheden omtrent het nog te bouwen Eurostadion.

'Wij hebben er tot op het laatste moment alles aan gedaan om bij de UEFA nog uitstel te bekomen maar we respecteren hun beslissing', reageert Koen De Brabander, CEO van de KBVB.

'Deze beslissing betekent dat onze Rode Duivels hun groepswedstrijden in een van de andere gaststeden zullen afwerken waardoor onze supporters zich over heel Europa zullen moeten verplaatsen', verklaart De Brabander.

'Het mislopen van Euro 2020 betekent wel niet noodzakelijk de doodsteek voor het stadiondossier. Wij hebben absoluut nood aan een nieuw stadion met 45.000 plaatsen en we hopen dat de bevoegde ministers in januari alsnog de vergunning toekennen zodat er in ons land eindelijk een stadion van de 21e eeuw kan gebouwd worden.'

'We bleven erin geloven dat we het EK in 2020 konden organiseren, maar ondanks onze inspanningen is het niet gelukt', verklaarde Gérard Linard, voorzitter van de Belgische voetbalbond. 'We kunnen nu enkel deze beslissing van de UEFA aanvaarden, ook al heeft die verschillende negatieve gevolgen. We lijden als bond, ook al liggen de problemen rond de bouw van het stadion niet bij ons, gezichtsverlies. Ook voor het imago van België en Brussel is dit geen goed nieuws, en ons land zal aanzienlijke inkomsten mislopen. Voor onze fans is het eveneens balen, want zij zullen nu moeten reizen tijdens het het toernooi.'

Nu het EK in 2020 niet meer in Brussel gespeeld zal worden, dreigt het Eurostadion helemaal op los zand te komen staan. 'Maar wij hopen dat het stadion er alsnog komt', aldus Linard. 'Het Belgische voetbal verdient dat. We hebben voor het Koning Boudewijnstadion nog een contract tot mei, en hopen dat die overeenkomst verlengd wordt. De onderhandelingen hierover zullen de komende maanden volgen.'

Stad Brussel neemt akte van de beslissing en wil nog altijd nationaal stadion

'De Stad Brussel neemt akte van deze beslissing', dat laat het kabinet van Eerste schepen Alain Courtois (MR) weten in een persmededeling na de bekendmaking van de schrapping van Brussel als gaststad voor Euro 2020. Toch spreekt de stad nog altijd zijn wil uit voor de bouw van een nationaal stadion. Courtois spreekt intussen ook zijn teleurstelling uit op Twitter.

Brusselse schepen Alain Courtois

Brusselse schepen Alain Courtois © Belga

'De Stad Brussel bevestigt niettemin zijn voornemen om een modern nationaal stadion te hebben in het hart van de hoofdstad van Europa', klinkt het in een korte reactie. 'Daartoe is het klaar om deel te nemen aan elk initiatief van de verschillende bevoegde autoriteiten.' Voor het imago van de Stad Brussel en bovendien loopt het hierdoor vele miljoenen aan inkomsten mis. Eerste schepen Alain Courtois en grote voortrekker van het project reageerde wel via Twitter.

'Teleurstelling en bitterheid. Na 30 jaar zitten we nog steeds op hetzelfde punt. Renovatie door de publieke overheid: njet. Een nieuw stadion in samenwerking met de privésector: njet. België, waar is je ambitie gebleven?', vraagt Courtois.

Ook Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel toonde zich van in het begin een voortrekker van het project. 'Geen commentaar', valt er te horen op zijn kabinet nadat UEFA het nieuws bekend maakte.

Vervoort hekelt gebrek aan politieke bereidwilligheid van alle betrokken partijen

'Het is duidelijk dat zo'n project niet tot stand kan komen zonder dat alle betrokken partijen politieke bereidwilligheid aan de dag leggen en dat vind ik betreurenswaardig'. Dat verklaart Brussels minister-president Rudi Vervoort in een reactie op de beslissing van de UEFA om Brussel te schrappen als gaststad voor het EK 2020 wegens de onzekerheid over de bouw van een nieuw stadion.

'Brussel moet daarvan akte nemen en zich afvragen of het nog wel nodig is daden te stellen waar heel België baat bij kan hebben. Alle grote hoofdsteden beschikken over een stadion dat die naam waard is. Ons land laat in een bedroevend schouwspel zien dat men niet in staat is de krachten te bundelen rond een project, dat had kunnen zorgen voor heel wat economische activiteit en de uitstraling van Brussel en van België had kunnen vergroten,' vervolgt de Brusselse regeringsleider.

Rudi Vervoort herinnert er nog aan dat de Brusselse regering de bouw van een nieuw stadion steunde omdat het Koning Boudewijnstadion niet meer aan de normen voldoet.

DéFI en cdH zeer kritisch voor aanpak van het Brussels stadsbestuur

Het afspringen van de kandidatuur van Brussel als gaststad voor het EK 2020 is 'een verschrikkelijke klap voor de internationale geloofwaardigheid van België, veroorzaakt door een slechte strategische keuze van de inplanting van het project'. Dat vindt Brussels parlementslid en oppositielid in de Brusselse gemeenteraad, Fabien Maingain (DéFI).

Als oorzaken van de mislukking verwijst Maingain onder meer naar 'de strategie van Alain Courtois (MR) om het dossier enkel vanuit Brussel Stad te leiden, de blindheid voor de talrijke negatieve adviezen in het kader van de administratieve procedures, de onkunde om een project uit te werken conform de geldende voorschriften en de weigering om een plan B uit te werken. Volgens hem toont het einde van het EK 2020-avontuur de noodzaak aan om het stadiondossier helemaal van nul te herdenken.

Ook voor cdH is de mislukking van de kandidatuur van Brussel voor het EK 2020 'een enorme klap' voor het stadsbestuur, voor het imago van Brussel en voor de federale regering die niet in staat bleek een rol te spelen als scheidsrechter en bemiddelaar. Het dossier is misgelopen vanaf het moment dat de stad Brussel besliste om het toekomstig nationaal stadion op te trekken buiten het Brussels gewest, waar de stad geen enkele mogelijkheid had om echt op te treden. Zelfs de noodzaak dat het stadion ook de thuisbasis zou zijn voor een voetbalclub werd nooit gebetonneerd, merkt de partij nog op.

Het cdH hekelt ook het feit dat de belofte dat het project niets aan de Brusselse belastingsbetaler zou kosten beetje bij beetje werd gelost. 'De beslissing van de UEFA, hoe betreurenswaardig ook de redenen zijn, kan een opportuniteit zijn om op een nieuwe basis te herstarten met een locatie binnen de grenzen van het Brussels gewest en het behoud van de Memorial Van Damme in de Europese hoofdstad', zeggen de Brusselse parlementsleden Benoît Cerexhe, Joëlle Milquet en Hamza Fassi-Fihri.

Johan Van den Driessche: 'Voortrekkers van het stadion dachten Messi of Ronaldo te zijn'

'Met de aanpak van de voortrekkers van het Eurostadion, die dachten dat ze Messi en Ronaldo waren, betaalt ons land en de Brusselaar een zware prijs', reageert Johan Van den Driessche, N-VA-fractievoorzitter in het Brussels parlement en de Brusselse gemeenteraad op de beslissing van de UEFA om Brussel niet langer als gaststad te behouden voor het EK 2020. Hij ziet geen andere optie dan te starten met een wit blad en de renovatie van het Koning Boudewijnstadion in acht te nemen.

Brussel valt af als gaststad voor EK 2020

© belga

'De voortrekkers van het Eurostadion moeten echter eens goed in eigen hart kijken', vindt Van den Driessche. 'Ze wisten van bij het begin dat de buurtweg en de conformiteit met de Vlaamse regels van ruimtelijke ordening grote hinderpalen konden zijn voor een vergunning.'

Het uitblijven van de bouwvergunning is het Eurostadion uiteindelijk fataal geworden. Voetbalclub RSC Anderlecht haakte al vroeg af in het project, er was geen oplossing voor de Memorial Van Damme en met de renovatie van het Koning Boudewijnstadion werd geen rekening gehouden.

Allemaal zaken die ertoe leiden dat er in de ogen van Van de Driessche een herstart moet komen. 'Ik roep de initiatiefnemers van het project op om voor de bestemming van parking C met een wit blad te starten en samen met Vlaanderen en de buurt na te gaan wat op die locatie best gebeurt. Bovendien moet de afbraak van het Koning Boudewijnstadion tegengehouden worden en ernstig werk gemaakt worden van een renovatie van dit stadion tot een hippe plaats', aldus de N-VA'er.

'Gemiste kans voor ons land'

Door de beslommeringen omtrent het te bouwen Eurostadion op parking C heeft de Europese voetbalbond UEFA donderdag beslist om Brussel definitief te schrappen als speelstad voor Euro 2020. Via Twitter regent het reacties. 'Ik ken het dossier niet, maar dit had nooit de uitkomst mogen zijn', reageerde Marc Coucke, voorzitter van KV Oostende.

'100 miljoen euro verlies voor Brusselse horeca en aanverwante activiteiten, Belgische fans moeten zich nodeloos verplaatsen en elders geld spenderen, Rode Duivels verliezen hun thuisvoordeel en België lijdt enorme reputatieschade', somt Coucke op. 'Ik ken het dossier niet, maar ik weet één ding zeker: dit had nooit de uitkomst mogen zijn. Zo vreet het Belgisch administratief en institutioneel bureaucratisch monster verder de welvaart van onze toekomstige generaties op. Politici doen hard hun best, maar het monster overstijgt hen ook.'

Andere reacties via Twitter: 'Geen EK voetbal 2020 in België... Grote voetballers, klein voetballand', tweette ex-Rode Duivel Geert De Vlieger, die er de niet misverstaanbare hashtag 'prutsermaaroplos' bijzette.

Ook Rode Duivel Christian Kabasele deelde zijn mening. 'Als we zelfs niet tot een Belgisch compromis kunnen komen, gaat het er echt slecht aan toe', aldus de verdediger van Watford op Twitter.

'Wat een onvoorstelbaar gemiste kans voor ons land. Economisch, sportief, imago. Desastreus. Failed file. Aantal beleidsmensen stuurde van bij de start aan op mislukking', liet Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) optekenen. 'Beter geen stadion dan een slecht stadion dat ingaat tegen alle logica en voorschriften en geen partners vindt. Tijd om na te denken over renovatie van de Heizel', reageerde Brussels SP.A politicus Jef Van Damme. 'België anno 2017. Nog liever internationaal afgaan dan elkaar iets gunnen. #fail', tweette vicepremier Alexander De Croo (Open VLD).

'Brussel heeft nood aan deftig voetbalstadion, als Europese hoofdstad doodjammer dat we EK niet mogen verwelkomen. Het is hoog tijd voor project mét draagvlak, mét transparantie', deelt Groen-fractieleider Kristof Calvo.

'Geen enkele reden meer om door te gaan met project op Parking C'

Voor Bart Laeremans van de Grimbergse oppositielijst Vernieuwing is er nu geen enkele reden meer om door te gaan met het project van een nationaal stadion op Parking C van de Heizel. De initiatiefnemers moeten volgens hem uitkijken naar een andere locatie, op het grondgebied van het Brussels gewest, waar geen mobiliteitsproblemen zijn.

Laeremans wijst erop dat het verzet van Vernieuwing tegen het project mede voor de nodige vertraging heeft gezorgd, waardoor de UEFA Brussel als gaststad voor het EK 2020 schrapte. 'Het gezond verstand zegt dat men het project moet afvoeren', zegt hij.

Indien men toch een nationaal stadion wil, dan moet dat op Brussels grondgebied gebouwd worden. Laeremans verwijst naar eerder gelanceerde alternatieven, zoals de renovatie van het Koning Boudewijnstadion of Schaarbeek Vorming. 'Bij voorkeur zou het stadion vlakbij een spoorstation moeten worden ingepland omwille van mobiliteitsredenen en om overlast op de Brusselse ring te vermijden', aldus Bart Laeremans, die ook wijst naar de ingrijpende werken aan de Ring die de komende jaren voor heel wat hinder zullen zorgen. Hij benadrukt ook dat er geen tijdsdwang meer is, en dat de alternatieven rustig onderzocht kunnen worden. Ook de suggestie van de KBVB om de Rode Duivels afwisselend in andere clubstadions te laten spelen, moet daarbij meegenomen worden, vindt Laeremans

Lees meer over:

Onze partners