Toen Pep Guardiolaenkele uren voor de Manchesterderby van 10 september, voor de pers verscheen, kreeg hij ook een vraag over de Diada de Catalunya, de Catalaanse nationale feestdag op 11 september. 'Voor ons is dat een speciale dag, iedereen komt dan op straat. Wij zouden graag hetzelfde doen als wat Engeland deed met Schotland in een gelijkaardige situatie: de mensen laten stemmen over wat zij willen doen en hen over hun eigen toekomst laten beslissen.'

Guardiola heeft nooit een geheim gemaakt van zijn politieke overtuiging. 'De onafhankelijkheid zal er vroeg of laat komen', zei hij een jaar geleden nog. Ook toen hij zelf nog voor de Spaanse nationale ploeg speelde - hij heeft 47 caps - verklaarde hij: 'Ik ben een Catalaan van Catalonië. Mocht er dus een Catalaanse nationale ploeg zijn, dan zal ik daarvoor spelen.' In de Catalaanse parlementsverkiezingen van vorig jaar was hij een van de gezichten van Junts Pel Sí (Samen Voor Ja), een gematigde onafhankelijkheidspartij. De komst van Guardiola naar Camp Nou zal de separatisten ongetwijfeld weer inspireren om esteladas - onofficiële Catalaanse vlaggen - uit te delen. De supporters halen die dan aan het begin van de wedstrijd en in minuut 17:14 boven. Op 11 september 1714 kwam Catalonië immers definitief onder het militair gezag van de Spaanse koning Felipe V.

Barça werd in het verleden al beboet door de UEFA met 150.000 euro voor de aanwezigheid van die vlaggen, maar in de laatste CL-match tegen Celtic doken ze weer op. Met de terugkeer van de godenzoon zullen de emoties ongetwijfeld hoog oplopen.

Toen Pep Guardiolaenkele uren voor de Manchesterderby van 10 september, voor de pers verscheen, kreeg hij ook een vraag over de Diada de Catalunya, de Catalaanse nationale feestdag op 11 september. 'Voor ons is dat een speciale dag, iedereen komt dan op straat. Wij zouden graag hetzelfde doen als wat Engeland deed met Schotland in een gelijkaardige situatie: de mensen laten stemmen over wat zij willen doen en hen over hun eigen toekomst laten beslissen.' Guardiola heeft nooit een geheim gemaakt van zijn politieke overtuiging. 'De onafhankelijkheid zal er vroeg of laat komen', zei hij een jaar geleden nog. Ook toen hij zelf nog voor de Spaanse nationale ploeg speelde - hij heeft 47 caps - verklaarde hij: 'Ik ben een Catalaan van Catalonië. Mocht er dus een Catalaanse nationale ploeg zijn, dan zal ik daarvoor spelen.' In de Catalaanse parlementsverkiezingen van vorig jaar was hij een van de gezichten van Junts Pel Sí (Samen Voor Ja), een gematigde onafhankelijkheidspartij. De komst van Guardiola naar Camp Nou zal de separatisten ongetwijfeld weer inspireren om esteladas - onofficiële Catalaanse vlaggen - uit te delen. De supporters halen die dan aan het begin van de wedstrijd en in minuut 17:14 boven. Op 11 september 1714 kwam Catalonië immers definitief onder het militair gezag van de Spaanse koning Felipe V. Barça werd in het verleden al beboet door de UEFA met 150.000 euro voor de aanwezigheid van die vlaggen, maar in de laatste CL-match tegen Celtic doken ze weer op. Met de terugkeer van de godenzoon zullen de emoties ongetwijfeld hoog oplopen.