Celtic op zoek naar Europees record

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Celtic Glasgow denderde nog nooit zo dominant door de Schotse competitie als dit seizoen. Het won tot dusver 25 van zijn 26 wedstrijden.

In zijn eerste maanden als manager van Celtic Glasgow kreeg Brendan Rodgers (ex-Liverpool) deze zomer nog flink wat kritiek te slikken van pers en publiek. In de competitie behaalde het door het gebrek aan tegenstand de nodige punten, maar Europees bleek zijn ploeg kwetsbaar… met als triest dieptepunt een 7-0-pandoering op het veld van FC Barcelona op de openingsspeeldag in de Champions League.

Van die kritiek valt enkele maanden later niets meer te horen. Een 48e landstitel in de clubgeschiedenis de groen-witten niet meer ontglippen. Op zich niet zo bijzonder, wel dat dat kan gebeuren met een Europees record: dat van meest dominante kampioenstitel ooit. Het record staat nu op naam van PSG, dat vorig seizoen met 31 punten voorsprong eindigde op nummer twee Lyon. Celtic telt nu 24 punten voorsprong op nummer twee Aberdeen. Geen enkele wedstrijd verloren, slechts één gelijkspel. Al de rest gewonnen. Doelpuntensaldo: 69-16 in 26 wedstrijden.

Een schril contrast met de CL-campagne, waarin Celtic roemloos laatste eindigde (zonder één overwinning) in een poule met Barcelona, Manchester City en Borussia Mönchengladbach. Daar ligt dan ook de focus voor Rodgers: volgend seizoen Europees weer meespelen. Daarvoor rekent Rodgers op zijn dynamische spitsenduo Moussa Dembélé (ex-Fulham) en Scott Sinclair (ex-Chelsea): dit seizoen een belangrijke factor in het omzetten van de dominantie naar resultaten. De Franse belofte-international zit in alle competities samen aan 29 treffers in 42 wedstrijden, de Engelsman aan 16 goals in 34 wedstrijden. Dembélé, gegeerd door enkele topclubs, ondertekende vorige week een contractverlenging bij Celtic.

Er delen ook enkele Belgen in het succes, of toch tenminste eentje. Logan Bailly is er slechts derde doelman, na de Nederlander Dorus de Vries en titularis Craig Gordon (ex-concurrent van Simon Mignolet bij Sunderland), hij kwam dit seizoen nog geen enkele keer in actie. Maar Dedryck Boyata mag een basisplaats claimen. Door een dijblessure ging de heenronde de mist in voor de 26-jarige verdediger, maar sinds de winterstop is hij incontournable. Boyata scoorde twee keer en hielp zeven keer een clean sheet houden in acht wedstrijden. Hij mag straks mee de geschiedenisboeken in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content