Champions Leagues in Zuid-Amerika, Afrika en Azië naderen ontknoping

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champions League, kent zijn eerste finalist, het Argentijnse River Plate. Ook in Afrika en Azië worden deze week de heenwedstrijden van de finales gespeeld.

River Plate schakelde dinsdag met Gremio de Braziliaanse titelverdediger uit in de Copa Libertadores door in de terugwedstrijd van de halve finales met 1-2 te winnen in Porto Alegre.

Grêmio had de heenmatch in Buenos Aires met 0-1 gewonnen, maar sneuvelt dus op basis van de op verplaatsing gemaakte doelpunten.

95e minuut

Grêmio leek lange tijd op weg naar een nieuwe finale na de 1-0 van Leonardo in de 36e minuut. In de slotfase zorgde River Plate echter nog voor een onwaarschijnlijke ommekeer. Rafael Borré kopte in de 82e minuut de gelijkmaker tegen de netten.

Na ingrijpen van de videoref mocht Gonzalo Martínez in de 95e minuut nog een strafschop trappen. Hij faalde niet, waardoor River Plate voor het eerst sinds 2015 in de finale van de Copa Libertadores staat. Toen pakte de Argentijnse topclub ook de eindzege.

Droomfinale?

In de finale treft River Plate mogelijk stadsrivaal Boca Juniors, dat het woensdag opneemt tegen het Braziliaanse Palmeiras. Boca Juniors won de heenmatch met 2-0.

In dat geval zouden voor het eerst in de geschiedenis van de Copa Libertadores twee Argentijnse teams in de finale staan.

Boca Juniors is de op een na meest succesvolle club in de tegenhanger van de Champions League, maar wacht nu al tien jaar op een nieuwe titel. River Plate was al drie keer de beste van Zuid-Amerika, Palmeiras heeft voorlopig één Copa in de prijzenkast staan (1999).

Heen en terug

Anders dan de Champions League wordt de finale van de Copa Libertadores over twee wedstrijden beslist. De heenmatch is op 7 november, op 28 november weten we wie Gremio opvolgt als kampioen van Zuid-Amerika.

Ook in Afrika en Azië zijn de respectievelijke equivalenten van de Champions League toe aan de finale, die met een heen- en terugwedstrijd wordt beslist.

Egypte of Tunesië

In Afrika gaat die tussen de Egyptische recordwinnaar Al-Ahly (8 titels) en het Tunesische Espérance Sportive, vrijdag 2 november in Caïro en vrijdag 9 november in Tunis.

Al-Ahly, vorig jaar verliezend finalist, klopte in de halve finales ES Sétif uit Algerije (cumulatief 3-2). Espérance, dat de Afrikaanse beker voor clubs al twee keer won, hield Primeiro de Agosto van een Angolese primeur in de finale (cumulatief 4-3).

Japan of Iran

De Aziatische kampioen wordt het Japanse Kashima Antlers of het Iraanse Persepolis. Kashima trok aan het langste eind in een spectaculaire halve finale tegen het Zuid-Koreaanse Suwon Bluewings (3-3 en 3-2), terwijl Persepolis het Qatarese Al-Sadd van Xavi (ex-Barcelona) elimineerde (0-1 en 1-1).

De heenwedstrijd vindt plaats in Kashima, zaterdag 3 november, de terugwedstrijd een week later in Teheran. Beide clubs wonnen de beker nog nooit en kunnen dus clubgeschiedenis schrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content