Champions Leaguevoetbal moet Odjidja over persoonlijk verdriet helpen

© BELGAIMAGE

Voor het eerst in 21 jaar plaatste Legia Warschau zich voor de Champions League. Sport/Voetbalmagazine ontmoette Legia-middenvelder Vadis Odjidja aan de vooravond van het openingsduel tegen Borussia Dortmund.

Trainer bij Legia Warschau is Besnik Hasi. Hij haalde deze zomer enkele bekende namen uit de Belgische competitie naar de Poolse landskampioen. Vadis Odjidja, Thibault Moulin en Steeven Langil. “Moulin kwam al vroeg in de voorbereiding en maakte een fantastische start met intussen al vijf assists”, zegt Kacper Ruszczak, mediaverantwoordelijke van de club. “Hij is een belangrijke speler en tot nu toe de beste transfer. Langil liet bij momenten zijn snelheid en dribbels zien, maar moet nog regelmatiger worden. Odjidja kwam laat en woog wat te veel. Maar na tien dagen zag hij er al anders uit. We konden intussen zien dat hij een andere middenvelder is dan deze die we hier gewoon zijn: mannen die sterk zijn om de tegenstander af te stoppen maar weinig of niets creëren.”

Voetbal als houvast

Voor de training ontmoeten we Vadis Odjidja in de loges. Binnenin de speler roert er zich verdriet wanneer zijn moeilijke voorbereiding ter sprake komt. “Er zijn heel weinig mensen die dit weten, maar op 13 juli is mijn moeder overleden aan kanker”, zegt hij. “Sinds vijf maanden wist ik dat ze ongeneeslijk ziek was. Telkens ik vrij was, keerde ik naar België terug om bij haar te zijn. De laatste week ben ik de hele tijd bij haar gebleven.”

Het leed is nog niet helemaal verwerkt, is hem aan te zien terwijl hij erover spreekt. Zijn geloof is een houvast. “Anders zat ik hier nu niet, maar lag ik te wenen in mijn bed. Mijn moeder was de belangrijkste persoon in mijn leven. Elke ochtend en avond bid ik en spreek ik tot haar. Dat ik vijf jaar geleden ook al mijn stiefmoeder verloor aan de dezelfde ziekte, maakt het dubbel zo zwaar.”

Ook het voetbal is een houvast, dat wat hij het best kan en het liefst doet in het leven. “Ik ben blij dat ik weer op het veld sta. Het helpt mij om mijn gedachten te verzetten. Ik probeer zo goed mogelijk te focussen om het beste van mezelf te kunnen geven. Het is een heel nieuwe omgeving en ik speelde de voorbije seizoenen weinig wedstrijden, maar het begint beter en beter te gaan.”

Norwich City

Want zijn transfer van Club Brugge naar Norwich City in 2014 is niet geworden wat hij ervan verwachtte. “Neen. Dat is een heel verhaal natuurlijk. Blessures. Een trainerswissel met een trainer die zijn spelers aantrekt, dure spelers, en die vertrouwen geeft. De positie waarop ik doorgaans werd uitgespeeld. Voor iemand met mijn kwaliteiten is het niet vanzelfsprekend om op de flank optimaal te renderen. Het spel is er directer en er wordt minder gevoetbald dan in België, maar het Engelse voetbal is mij zeker niet tegengevallen. Als je onderaan de rangschikking staat en tegen heel goeie ploegen moet spelen, is het uiteraard niet makkelijk. Bepaalde periodes waren voor mij heel moeilijk, maar ik ben blijven vechten.”

Ook Standard informeerde bij zijn zaakwaarnemer, Christophe Henrotay, naar zijn situatie. Maar zijn keuze viel uiteindelijk op het Legia Warschau van zijn ex-Anderlechtploegmaat Besnik Hasi. Tegen Dundalk hielp hij met onder meer een assist al meteen mee de kwalificatie voor de Champions League te bewerkstelligen. Dat wordt op zijn 27e ook voor hem een unieke ervaring. “Ja. Tuurlijk. Maar de competitie is het belangrijkste. Ik zal er in elk geval alles aan doen om in de beste jaren van mijn carrière mijn beste niveau te halen, ook voor mijn moeder en de rest van de familie.”

Christian Vandenabeele in Warschau

Lees de hele reportage over Legia Warschau in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 14 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content