Chelsea: wat maakt Conte ervan na teleurstellende zomermercato?

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Engelse clubs zijn een gekkenhuis op de transfermarkt, en kampioen Chelsea is geen uitzondering. Maar Antonio Conte kreeg niet de spelers die hij wilde.

Toen Antonio Conte vorig seizoen liet weten dat de kwaliteit van de kern deze zomer omhoog moest, zette dat de deur open voor een pak speculaties. Kylian Mbappé, RomeluLukaku, Andrea Belotti, Sergio Agüero, Paulo Dybala, Fernando Llorente, allemaal namen die met de Londenaars in verband werden gebracht. Uiteindelijk kwam Álvaro Morata, een bankzitter van Real. Een goeie weliswaar, en met twee goals en twee assists sterk gestart, maar toch: in de ogen van veel fans was dat geen topnaam.

Dat is Danny Drinkwater evenmin. Een verdienstelijke werkmier op het middenveld én Engels international, maar uit de duels van Leicester City tegen Club Brugge vorig jaar bleek de klasse er nu toch ook niet van af te druipen. De 27-jarige ex-speler van Manchester United, die daar met moeite één keer op de bank raakte, is geen Paul Pogba, Bernardo Silva of Kevin De Bruyne.

Nog minder een topnaam is Davide Zappacosta, de rechtsachter die vorige week van Torino kwam. Alex Sandro, Kyle Walker, Dani Alves, … die hadden ze graag gezien op Stamford Bridge. Maar Zappacosta? De Italiaanse international is voor velen al even onbekend als de Bask CésarAzpilicueta destijds, die vorig seizoen zijn plaats verloor aan Victor Moses.

En dan was er, boven op de rel met Diego Costa, ook nog Ross Barkley, die op de laatste dag Londenvrees kreeg en uiteindelijk Everton en zijn vertrouwde Mersey verkoos boven vechten voor een plaats in Londen, ook al hadden clubs én speler een akkoord. Kortom: ondanks een titel beleefde Conte geen vrolijke zomermercato.

200 miljoen euro

Toch zien de fans het met vertrouwen tegemoet: Conte zal er wel weer wat van maken, net zoals hij vorig seizoen van een ploeg die een jaar eerder tiende werd, ook een kampioen had gemaakt. Critici zien in de komst van de nieuwe namen die niet op de A-lijst en zelfs niet op de B-lijst van Conte voorkwamen, de bevestiging van veel frustratie rond het transferbeleid. Dat op Stamford Bridge het hart niet langer regeert (samen met de centen van Roman Abramovitsj), maar een politiek van zuinigheid. Op die manier is in hun ogen de afstand met Manchester (waar meer talent lijkt te zijn) en zelfs Tottenham aan het vergroten.

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Engelse fans houden van bekende namen, en zo weinig gaf Chelsea nu ook niet uit aan transfers. In totaal gingen (sommigen definitief, andere op uitleenbasis) 56 spelers in en uit. De vijf bekendste nieuwkomers (naast Morata, Drinkwater en Zappacosta ook AntonioRüdiger,centrale verdediger van AS Roma en Tiemoué Bakayoko, middenvelder van Monaco) kostten samen ongeveer 200 miljoen euro. Nu staat prijs niet garant voor prestaties, maar ergens is er een verband. En daarnaast wordt er zo’n half miljard euro bij mekaar geschraapt om te investeren in een nieuw Stamford Bridge (opening normaal in 2021, capaciteit 60.000). Het is niet dat Roman echt op de centen is gaan zitten. Maar of het voldoende is voor Antonio? Antwoord in mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content