Chinese Super League voor dummies: de Rode Duivelsgekte in het oosten

© Belga Image

De prestaties van België op het afgelopen WK gingen internationaal niet onopgemerkt voorbij. Van de toenmalige kern spelen er momenteel drie in China. Deel 5 van onze reeks over de Chinese Super League.

De treurnis leek groot bij de Chinezen toen hun Belgische krullenbol Axel Witsel na een meer dan degelijk wereldkampioenschap andere oorden opzocht. Bij Borussia Dortmund hoopte de verdedigende middenvelder terug te proeven van titels en Europees succes.

In de Super League merken we een omgekeerde beweging. Na een halfjaar te moeten overleven met enkel Yannick Carrasco in de rangen, arriveerden deze winter ook Marouane Fellaini en Mousa Dembélé in China.

De Premier Leaguesterren werden met toeters en bellen onthaald bij hun respectievelijke clubs, Shandong Luneng en Evergrande R&F. Waar Fellaini op een zijspoor was beland bij Manchester United, is het bij Dembélé (ex-Tottenham) vooral het fysieke Engelse spel dat zijn tol eiste.

Gezwicht voor het geld

Beiden kregen een lucratief contractvoorstel voorgeschoteld. Een gouden ei dat hen waarschijnlijk tot het einde van hun carrière in het oosten zal houden. Ook een oproepingsbrief voor de nationale ploeg zal zo moeilijker zijn weg vinden naar hun brievenbus.

Anders dan Carrasco zijn beide middenvelders inmiddels de dertig gepasseerd, en herhaalde bondscoach Roberto Martínez al vaker de nieuwe generatie te willen integreren. Met de twee vaste waarden uit beeld, krijgt bijvoorbeeld Leander Dendoncker (Wolverhampton) misschien volgende keer zijn kans een rijtje hoger. Big Fella liet verstaan dat zijn deur nog op een kiertje staat áls hij mag spelen.

De generatiegenoten voegen zich nu dus bij hun collega-Rode Duivel in China. De oud-speler van AS Monaco en Atlético Madrid kon echter zelf terugkeren naar Europa. Zowel AC Milan als Inter hengelden voor de zoveelste keer naar zijn diensten, en zijn club Dalian Yifang kocht in het tussenseizoen Marek Hamsik. De poort naar de uitgang stond dus wagenwijd open maar een transfer van Carrasco kwam er uiteindelijk niet.

Belgisch randje

Naast onze Rode Duivels spelen er ook andere voetballers met een Belgisch verleden in China. Zo schuimt de Ghanese spurtbom Frank Acheampong (ex-Anderlecht) de linkerflank af bij Tianjin TEDA. Net als Dalian Yifang konden ze zich maar net verzekeren van het behoud vorig seizoen.

Een tweede Afrikaanse snelheidsduivel, Ayub Masika, vinden we ook terug in de Chinese eerste klasse. Hij kwam via Anderlecht, Genk en Lierse uiteindelijk bij Beijing Renhe terecht in 2017. Zijn club promoveerde het jaar na zijn aankomst en beleefde een rustig eerste seizoen in de hoogste divisie.

Minder bekende voetballers met een Belgisch verleden zijn Nikica Jelavic en Jonathan Viera. De Kroatische spits trok ruim tien jaar geleden voor een seizoen naar Zulte Waregem alvorens furore te maken bij onder andere Rangers en Everton. Viera’s Belgische carrière was zo mogelijk nog korter. Vijf jaar geleden vertrok hij ontevreden bij Valencia door weinig speelkansen, maar bij Standard verliep het nog slechter. De Spanjaard speelde slechts zeven wedstrijden waarin hij eenmaal de weg naar doel vond.

Nick Vandierendonck

Lees ook

Deel 1: hoe de Europese topcompetities een inspiratiebron waren

Deel 2: welke clubs doen mee voor de titel?

Deel 3: hoe China hoopt op te klimmen in de internationale hiërarchie

Deel 4: het voetbal na de schandvlek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content