Clásico officieel verzet, maar wie heeft daar het meeste voordeel bij?

© Belga Image

De Spaanse Clásico van 26 oktober wordt verzet naar 18 december, maar voor wie komt dat het beste uit: FC Barcelona of Real Madrid?

Woensdag heeft de Spaanse voetbalbond officieel de Clásico, die normaal dit weekend zou gespeeld worden, verzet naar woensdag 18 december. De match moest verplaatst worden om het politiek te onrustig is in Catalonië en vooral in Barcelona. Een eerder voorstel om de match te laten spelen in Madrid was voor beide clubs en de Spaanse bond geen optie.

Vrij weekend

De Spaanse sportkrant Marca onderzocht de gevolgen voor beide teams en kwam zelfs tot de conclusies dat het ook nog vier andere Spaanse clubs treft. Een eerste voordeel, voor beide teams, dat de krant uitlicht is de verandering in de kalender. Omdat beide teams dit weekend niet moeten spelen, zullen ze uitgerust zijn voor de Spaanse midweekwedstrijden van volgende week. Barcelona speelt dan op dinsdag tegen Real Valladolid en Real Madrid speelt op woensdag tegen Real Betis.

Voor die kleinere ploegen is dat geen leuk nieuws. Zij spelen wel dit weekend en komen dus een stuk vermoeider op het veld tegen beide grootmachten. En ook voor de wedstrijden in het weekend daarop zullen de tegenstanders een nadeel ondervinden, want zowel Barcelona als Madrid zullen dan maar twee in plaats van drie wedstrijden op 7 dagen in de benen hebben.

In december met Modric en Bale

Voor Real Madrid komt de verplaatsing als geroepen, want in december kunnen ze enkele geblesseerden recupereren. Sterkhouders als Luka Modric, Gareth Bale en Lucas Vazquez liggen nu namelijk nog in de lappenmand en hadden de Clásico van zaterdag altijd gemist. Enkel voor Marco Asensio maakt het niet veel uit. Hij is nog out tot nieuwjaar.

Vooral die blessurelast is dus een enorme opsteker voor Real Madrid, want Barcelona zou helemaal fit zijn geweest op zaterdag. Voorlopig is enkel Sergi Roberto nog twijfelachtig en ook Ousmane Dembélé zou de match gemist hebben door een schorsing.

Barça succesvol in het verleden

Vier Clásico’s werden al verzet en van die vier won Real Madrid er maar één, maar wel meteen de laatste. De eerste keer dat de Spaanse klassieker werd verzet was in het seizoen 1928/29. Barcelona won een eerste keer. Daarna duurde het tot het seizoen 1967/68 vooraleer er een nieuwe datum moest worden gezocht. Toen was Barcelona-speler Julio Cesar Benitez overleden. De match eindigde op 1-1.

In 1971/72 werd een derde keer de Clásico verplaatst door de Spaanse viering van de Goede Week. Hier in België leeft die week niet meer echt, in Spanje daarentegen heel erg. Met enorm uitgebreide processies vieren de Spanjaarden hun ‘Semana Santa’. Voor Real Madrid was het geen zegen, want ze verloren weer, deze keer met 1-0.

Voor de laatste aangepaste Clásico moeten we bijna 30 jaar terug. In het seizoen 1989/90 won de Koninklijke voor een eerste keer. Kan Real Madrid verder bouwen op dat succes?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content