Club Brugge wint, Kevin De Bruyne schittert voor Wolfsburg

Club Brugge won de heenwedstrijd in de achtste finales van de Europa League met 2-1 (0-0) van het Turkse Besiktas. Ook het Duitse Wolfsburg, met Kevin De Bruyne in een sterrol, won: 3-1 tegen Inter Milaan. Voor Everton was Romelu Lukaku beslissend bij 2-1 winst tegen Dynamo Kiev.

Door de blessures van Victor Vazquez en José Izquierdo en de afwezigheid van de niet-speelgerechtigde Claudemir moest Club-coach Michel Preud’homme zijn pionnen op het middenveld nog maar eens herschikken. Hij gaf verrassend de voorkeur aan Davy De fauw – de pas herstelde Felipe Gedoz startte op de bank – en bouwde daarmee wat meer defensieve zekerheid in zijn elftal in. Dat resulteerde echter ook in een gebrek aan creativiteit en voetballend vermogen, dat Blauw-zwart voor de pauze niet kon verbergen.

In een verhitte sfeer was de thuisploeg nochtans aardig aan de partij begonnen, maar een kopbaldoelpunt van Tom De Sutter bij een hoekschop na bijna een kwartier werd wegens een duwfout afgekeurd. Een stroef Club moest het van stilstaande fases hebben: op het halfuur zag doelman Cenk Gönen er belabberd uit bij een vrije trap, maar De fauw kon niet profiteren. De bezoekers uit Istanboel zetten daar bijzonder weinig tegenover. Een afwachtend Besiktas dreigde voor de pauze – eveneens bij een stilstaande fase – enkel via Uysal, verder konden de Turken de Brugse defensie niet in verlegenheid brengen.

De Sutter

Besikta-coach Slaven Bilic had zijn troepen opgedragen na de pauze toch eens de neus aan het venster te steken. De tweede helft was nog maar pas op gang gefloten toen het absoluut te vermijden tegendoelpunt al tegen de netten hing. Woelwater Gökhan Töre mocht op wandel in de Brugse zestien, de winger sneed knap naar binnen en knalde de 0-1 voorbij een kansloze Ryan. Gedoz was toen al ingekomen voor een tegenvallende Bolingoli en met ook nog Obbi Oulare voor een bleke De fauw trok Club de aanvalsregisters open. Een minuut later was de gelijkmaker al een feit, toen De Sutter een knal van Gedoz in doel gleed (1-1). Besiktas kreunde onder de druk van de thuisploeg: een kwartier voor affluiten ging de bal op de stip na een lichte overtreding, Refaelov faalde niet en deed het Jan Breydelstadion ontploffen (2-1).

Volgende donderdag wordt de terugwedstrijd gespeeld, die lastig dreigt te worden voor Club.

De Bruyne tweemaal

Dat Wolfsburg met 3-1 won van Inter Milaan was in grote mate te danken aan Kevin De Bruyne. De Rode Duivel nam de laatste twee doelpunten van de Duitse club voor zijn rekening en gaf de assist voor het eerste.

Wolfsburg kwam vroeg op achterstand, door een doelpunt van Rodrigo Palacio, maar Naldo kopte in de 38e minuut de 1-1 ruststand binnen. Het was De Bruyne die met een hoekschop de bal op het hoofd van Naldo schilderde.

In de tweede periode vond De Bruyne in de 63e en de 75e minuut zelf de weg naar het doel. In de 63e deed hij dat op assist van de Portugees Vieirinha, in de 75e met een vrije trap. In blessuretijd miste De Bruyne nog een kans op de 4-1.

Romelu

Romelu Lukaku en Kevin Mirallas konden op de valreep winnen met Everton, dat thuis Dynamo Kiev ontving.

Everton kwam eerst op achterstand. Oleh Gusev scoorde in de 14e minuut. In de 39e minuut leverde Lukaku Steven Naismith de assist voor de 1-1. Acht minuten voor tijd trapte Lukaku vanop de penaltystip, na handspel van Danilo Silva, zelf de 2-1 binnen. Dat was goed voor zijn zevende doelpunt in de Europa League, waarmee hij de tweede plaats op de topschutterslijst inneemt. Enkel Alan doet het voor het al uitgeschakelde Salzburg voorlopig nog één goal beter.