Club geeft voorsprong uit handen en moet tevreden zijn met draw

Club Brugge is zijn Europees seizoen gestart met een spektakelstuk. Blauw-zwart speelde woensdag in de derde voorronde van de Champions League 3-3 gelijk tegen Istanbul Basaksehir. De Turkse vicekampioen boog in de tweede helft een 2-0 ruststand om in een 2-3 voorsprong, maar uiteindelijk sleepte Club toch nog een gelijkspel uit de brand.

Club begon vol goede moed aan de partij, en zette Basaksehir vast tegen het eigen doel. Die aanpak loonde, want na amper zeven minuten knalde Emmanuel Dennis (7.) op aangeven van Lior Refaelov de bal van buiten de zestien onhoudbaar voorbij de Turkse doelman Babacan. De bezoekende reactie liet niet lang op zich wachten, maar Eljero Elia raakte niet voorbij keeper Ethan Horvath. Club bleef vinnig voetballen, en de Istanboelse captain Emre Belözoglu moest Refaelov tegen de grond werken om een aanval in de kiem te smoren. Stefano Denswil (17.) trapte de daaropvolgende vrije trap vanop zo’n twintig meter zonder verpinken binnen.

Blauw-zwart moest na die dubbele voorsprong noodgedwongen wat gas terugnemen, waardoor Basaksehir kwam opzetten. Uitgespeelde kansen kregen de Turken niet. Elia poeierde een keer van ver, maar zijn poging miste het doel op een haar. En even voor rust besloot ook Edin Visca in het zijnet.

Basaksehir wilde in de tweede helft snel de aansluitingstreffer scoren, maar de eerste kans was voor Club. Babacan ranselde de pegel van Vormer uit doel. Op het uur milderde de Turkse vicekampioen dan toch, toen Mossoro (60.) met een rake uithaal Horvath het nakijken gaf. De moed zonk de Bruggelingen in de schoenen. Elia (63.) was bij de volgende aanval de thuisdefensie te snel af op een lange bal en nette de gelijkmaker. Club was aangeslagen, en speelde zonder vertrouwen. Mossoro (74.) – opnieuw hij – strafte alweer laks verdedigen af en zette de Turken op voorsprong.

Net toen de thuisploeg K.O. tegen het canvas leek te liggen, viel de 3-3. Denswil (78.) trapte zijn tweede vrije trap van de avond binnen. Club wilde met een ultiem slotoffensief alsnog een winning goal forceren, maar kwam niet verder dan enkele halve kansen. Jérémy Perbet kreeg nog de beste kans, maar besloot naast.

De terugmatch in Istanboel staat volgende week woensdag 2 augustus op de agenda. Eerst trekt club zaterdag nog naar Lokeren voor de eerste competitiematch in de Jupiler Pro League.

Mannaert

Vincent Mannaert kon zijn teleurstelling maar moeilijk verstoppen. “Spijtig dat we na de pauze een sterke eerste helft uitwissen”, aldus de manager van Club Brugge.

“De eerste helft ontwikkelden we een erg mooi voetbal”, vond Mannaert. “We speelden met een groot strijdershard en de spelers voerden allemaal hun taak uit. Helaas lukte dat na de pauze niet meer, en strafte Basaksehir, wat ik een erg degelijk team vond, dat af.”

Hoe schat Mannaert de kansen op kwalificatie in? “We zullen ginds wellicht moeten winnen en dat zal niet makkelijk zijn”, verklaarde de manager. “Niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. We moeten ons optrekken aan enkele seizoenen geleden, toen we tegen de verwachtingen in Besiktas uit de Europa League kegelden.”