Begin deze week liet Cocu nog verstaan geen handtekening te willen zetten onder het contract. "Het gevoel moet goed zitten. Eerst moet er nog aan enkele voorwaarden worden voldaan. Ik kan maar één keer starten als hoofdtrainer. Maar het gaat absoluut niet om geld", verduidelijkte Cocu. Hij volgt de aftredende Dick Advocaat op.

Maar hoe was de trainer nu zelf als speler? Op 22 januari 1989 maakte de toen 19-jarige middenvelder zijn debuut bij het eerste elftal van AZ. In totaal kwam hij 50 wedstrijden uit voor de club uit Alkmaar, om nadien naar promovendus Vitesse te trekken.

Daar begon zijn debuut meteen in mineur. Hij brak er in zijn eerste optreden, tegen Sparta Rotterdam, zijn rechterkuitbeen en bleef acht maanden aan de kant. Nadien haalde Cocu opnieuw een hoog niveau en speelde hij met Vitesse Europees voetbal. Door zijn sterke prestaties wekte de linkspoot de interesse van vele clubs (o.a. Arsenal) maar uiteindelijk won PSV de strijd om zijn handtekening.

Een jaar na zijn transfer naar Eindhoven werd Cocu voor het eerst opgeroepen als international, onder bondscoach Guus Hiddink.

Pinokkio

Phillip Cocu trok in 1998 naar het grote Barcelona. Samen met hem kwamen een resem Nederlanders over naar de Catalaanse grootmacht. Patrick Kluivert, Marc Overmars, Boudewijn Zenden, Michael Reiziger en de broers Frank en Ronald de Boer zijn de bekendste namen. In zijn eerste jaar bij Barça pakten ze meteen de titel.

Hij kreeg er al snel de bijnaam 'Pinokkio', omwille van zijn wipneus. Uiteindelijk zou Pinokkio zes seizoen in Spanje blijven (zo'n 205 wedstrijden, 31 doelpunten) alvorens hij opnieuw naar PSV terug te keren. Daar pakte hij nog drie opeenvolgende titels, doorspekt met 23 doelpunten.

In 2007 maakte hij de verrassende overstap naar Al-Jazira Club, een ploeg uit Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Hij rustte er alvast niet op zijn lauweren en won in datzelfde jaar de Aziatische Champions League. Al-Jazira is de club die onder meer trainers had als Sef Vergoossen, Walter Meeuws, Laszlo Bölöni en Frank Vercauteren.

101 interlands

De in Eindhoven geboren Cocu speelde 101 wedstrijden in het Oranje shirt, waarin hij tienmaal wist te scoren. De ordinaire schoppartij tegen Portugal op het WK 2006 in Duitsland was zijn laatste wedstrijd als international. In de 'Slag van Nurnberg', want zo wordt de met zestien gele kaarten (waarvan vier rode kaarten) gekruide wedstrijd ook wel genoemd, werd hij vijf minuten voor tijd naar de kant gehaald.

Na zijn actieve loopbaan werkte hij assistent-trainer bij Oranje, aan de zijde van Marco van Basten en Bert van Marwijk. Nadien ging hij in dezelfde functie aan het werk bij PSV. Nu krijgt hij dus zijn kans als T1. (ML)

Palmares van Cocu:

Vijfmaal landskampioen (4x PSV, 1x Barcelona)

Tweemaal Johan Cruijff Schaal (1996, 1997)

Tweemaal Nederlandse beker (1996, 2005)

Eénmaal Europese Supercup (Barcelona, 1998)

Aziatische Champions League (Al Jazira, 2007)

Zijn beste momenten bij PSV Eindhoven:

Begin deze week liet Cocu nog verstaan geen handtekening te willen zetten onder het contract. "Het gevoel moet goed zitten. Eerst moet er nog aan enkele voorwaarden worden voldaan. Ik kan maar één keer starten als hoofdtrainer. Maar het gaat absoluut niet om geld", verduidelijkte Cocu. Hij volgt de aftredende Dick Advocaat op.Maar hoe was de trainer nu zelf als speler? Op 22 januari 1989 maakte de toen 19-jarige middenvelder zijn debuut bij het eerste elftal van AZ. In totaal kwam hij 50 wedstrijden uit voor de club uit Alkmaar, om nadien naar promovendus Vitesse te trekken. Daar begon zijn debuut meteen in mineur. Hij brak er in zijn eerste optreden, tegen Sparta Rotterdam, zijn rechterkuitbeen en bleef acht maanden aan de kant. Nadien haalde Cocu opnieuw een hoog niveau en speelde hij met Vitesse Europees voetbal. Door zijn sterke prestaties wekte de linkspoot de interesse van vele clubs (o.a. Arsenal) maar uiteindelijk won PSV de strijd om zijn handtekening. Een jaar na zijn transfer naar Eindhoven werd Cocu voor het eerst opgeroepen als international, onder bondscoach Guus Hiddink. PinokkioPhillip Cocu trok in 1998 naar het grote Barcelona. Samen met hem kwamen een resem Nederlanders over naar de Catalaanse grootmacht. Patrick Kluivert, Marc Overmars, Boudewijn Zenden, Michael Reiziger en de broers Frank en Ronald de Boer zijn de bekendste namen. In zijn eerste jaar bij Barça pakten ze meteen de titel. Hij kreeg er al snel de bijnaam 'Pinokkio', omwille van zijn wipneus. Uiteindelijk zou Pinokkio zes seizoen in Spanje blijven (zo'n 205 wedstrijden, 31 doelpunten) alvorens hij opnieuw naar PSV terug te keren. Daar pakte hij nog drie opeenvolgende titels, doorspekt met 23 doelpunten.In 2007 maakte hij de verrassende overstap naar Al-Jazira Club, een ploeg uit Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Hij rustte er alvast niet op zijn lauweren en won in datzelfde jaar de Aziatische Champions League. Al-Jazira is de club die onder meer trainers had als Sef Vergoossen, Walter Meeuws, Laszlo Bölöni en Frank Vercauteren.101 interlandsDe in Eindhoven geboren Cocu speelde 101 wedstrijden in het Oranje shirt, waarin hij tienmaal wist te scoren. De ordinaire schoppartij tegen Portugal op het WK 2006 in Duitsland was zijn laatste wedstrijd als international. In de 'Slag van Nurnberg', want zo wordt de met zestien gele kaarten (waarvan vier rode kaarten) gekruide wedstrijd ook wel genoemd, werd hij vijf minuten voor tijd naar de kant gehaald.Na zijn actieve loopbaan werkte hij assistent-trainer bij Oranje, aan de zijde van Marco van Basten en Bert van Marwijk. Nadien ging hij in dezelfde functie aan het werk bij PSV. Nu krijgt hij dus zijn kans als T1. (ML) Palmares van Cocu:Vijfmaal landskampioen (4x PSV, 1x Barcelona)Tweemaal Johan Cruijff Schaal (1996, 1997)Tweemaal Nederlandse beker (1996, 2005)Eénmaal Europese Supercup (Barcelona, 1998)Aziatische Champions League (Al Jazira, 2007)Zijn beste momenten bij PSV Eindhoven: