Colombia met 9 op 9 naar de tweede ronde

© REUTERS

Op het WK voetbal heeft revelatie Colombia Japan verslagen met 1-4. De Colombianen zijn dus de ongeslagen winnaar in groep C en gaan door naar de tweede ronde, waar ze Uruguay ontmoeten.

Colombia kon aan de partij tegen Japan beginnen met zekerheid over zijn stek in de achtste finales, maar niet over groepswinst. Daarvoor hadden de Zuid-Amerikanen minstens een gelijkspel nodig. In de basiself van Japan was er plaats voor Manchester Unitedmiddenvelder Shinji Kagawa, die vorige donderdag tegen Griekenland (0-0) op de bank zat. Standardkeeper Eiji Kawashima behield zijn plek in doel.

Na 16 minuten beging Yasuyuki Konno een penaltyfout op de doorgebroken Colombiaan Adrian Ramos. Juan Cuadrado schoot zijn land zonder twijfelen op 0-1. Luttele seconden voor de rust schilderde Keisuke Honda in extremis een voorzet op het hoofd van Shinji Okazaki, die kon gelijkmaken.

Oudste ooit

Bij rust viel Jackson Martinez in. Na een knappe pass van James Rodriguez, 10 minuten na rust, kon de spits vrij inschieten: 1-2 voor Colombia. De FC Porto-spits knalde zijn land nadien helemaal op rozen met de 1-3 na 77 minuten spelen. In minuut 90 maakte James Rodriguez de 1-4 vernedering nog vol.

In de slotfase kreeg de 43-jarige doelman Faryd Mondragon nog speelminuten voor Colombia. Hij wordt zo de oudste speler ooit op de eindfase van een WK.

Colombia eindigt autoritair als eerste in poule C, het won al zijn matchen. (Belga/TV)