Costa Rica verslaat Griekenland na penaltythriller: eerste keer kwartfinales in geschiedenis

© reuters

Costa Rica heeft zich op het WK in Brazilië voor de eerste keer in de geschiedenis geplaatst voor de kwartfinales. Het zette Griekenland

In de Arena Pernambuco in Recife haalden de Costa Ricanen het na het nemen van strafschoppen met 5-3 van Griekenland. Na 90 en 120 minuten stond er 1-1 op het scorebord.

Ex-Gentenaar Bryan Ruiz opende in de tweede helft de score met een schuiver, Sokratis Papasthathopoulos lukte in de toegevoegde tijd alsnog de gelijkmaker. Costa Rica speelde bijna een uur met tien na rood voor Oscar Duarte, maar hield vrij makkelijk stand tegen de inspiratieloze Grieken.

In de kwartfinales nemen ze het op 5 juli (22u) op tegen vicewereldkampioen Nederland, dat eerder op de dag na een onwaarschijnlijke slotfase Mexico (2-1) uit het toernooi kegelde. Bij Griekenland kreeg de 37-jarige Giorgios Karagounis een basisplaats. De oude krijger begon het toernooi als bankzitter, maar mocht in de laatste groepswedstrijd tegen Ivoorkust de geschorste Katsouranis vervangen. Hij knokte zich vervolgens in de ploeg, waardoor de 35-jarige Katsouranis tegen Costa Rica vrede moest nemen met een plaats op de bank.

Bondscoach Fernando Santos gaf Orestis Karnezis zijn plaats onder de lat terug. Karnezis moest tegen Ivoorkust nog noodgedwongen vervangen worden met rugproblemen. Samaris werd voor zijn doelpunt tegen Ivoorkust beloond met een basisplek ten koste van Kone. De Costa Ricaanse bondscoach Jorge Luis Pinto had geen verrassingen in petto en bracht de verwachte elf aan de aftrap. Oscar Duarte, Junior Diaz en aanvoerder Bryan Ruiz (ex-AA Gent) kregen dus opnieuw een basisplaats.

De eerste helft was er eentje om snel te vergeten. Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd en dus bleven de kansen uit. Salpingidis kreeg met de rust in zicht wel een goeie mogelijkheid op de openingstreffer, maar hij vond doelman Keylor Navas op zijn weg. Ook na de pauze zochten Griekenland en Costa Rica nauwelijks diepgang, het doelpunt voor de Costa Ricanen kwam dan ook uit de lucht gevallen. Bryan Ruiz werd op de rand van de zestien aangespeeld en dropte het leer in de verste hoek (1-0). Voor Ruiz was het al het tweede doelpunt van het toernooi.

De Costa Ricanen zaten op rozen tegen een aanvallend onmondig Griekenland, maar toen besloot Duarte het zijn land wat moeilijker te maken door tegen een tweede, onnodige gele kaart aan te lopen. Met een man meer en extra spitsen trok de Europese kampioen van 2004 wel richting het Costa Ricaanse doel, maar dat leverde amper kansen op.

De Costa Ricanen waren al half aan het vieren toen sterkhouder Sokratis Papasthathopoulos de gelijkmaker tegen de netten knalde (1-1). Verlengingen dus en daarin kreeg Costa Rica het steeds moeilijker. De ingevallen Mitroglou kreeg nog de beste kans, maar hij besloot naast. In de strafschoppenreeks miste Gekas voor Griekenland, waarna Umana de beslissende strafschop tegen de netten knalde. (Belga/BO)