Coutinho: te braaf voor Barça

© belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Bayern München huurt Philippe Coutinho van FC Barcelona. Waarom liep het voor de Braziliaan mis in Camp Nou?

Volgens het Duitse blad Bild betaalt Bayern München 8,5 miljoen euro om Philippe Coutinho (27) te huren van FC Barcelona en neemt ook het salaris van de middenvelder, geschat op 12 miljoen euro, voor één jaar over. Bovendien heeft de Duitse topclub een optie tot aankoop voor volgend seizoen. Het bedrag dat Bayern dan zou betalen, zou rond de 100 miljoen euro draaien. De 160 miljoen euro (120 + 40 variabelen) die Barça in januari 2018 ophoestte voor de Braziliaan, zal het dus slechts gedeeltelijk recupereren.

Duurste ooit

Na een veelbelovende start tijdens zijn eerste weken in Camp Nou deemsterde Coutinho helemaal weg. De bedoeling was dat hij vanaf de zomer van 2019 de leemte zou vullen die het vertrek van Andrés Iniesta links op het driemansmiddenveld zou laten. Maar de Braziliaan, van oorsprong een nummer 10, vond nooit echt zijn draai bij Barça, ook al omdat Ernesto Valverde hem als een echte winger wilde laten opereren.

Tegen Real Madrid zette de coach hem zelfs eens op de rechterflank. Doordat hij nooit echt op zijn natuurlijke positie opgesteld werd, slonk het vertrouwen van Coutinho zienderogen. En het etiket van ‘duurste transfer van Barcelona ooit’ hielp daarbij uiteraard niet.

Geen rebel

Volgens Sport, een Spaanse krant die FC Barcelona op de voet volgt, was het probleem ook dat Coutinho zich te braaf gedroeg tegenover Valverde. Nooit kwam er een onvertogen woord over zijn lippen, zelfs niet in het bijzijn van zijn ploegmaats. Rebellie zit niet in zijn karakter, hij is eerder iemand die in de flow moet zitten om goed uit de verf te komen. Die flow vond hij nooit bij Barcelona. Het leverde hem meermaals een fluitconcert in Camp Nou op, dat hij één keer counterde door na een doelpunt zijn vingers in zijn oren te steken en zijn ogen te sluiten.

Coutinho koos voor de vlucht vooruit. Met de komst van Antoine Griezmann en de intentie van Barcelona om Neymar terug te halen, dreigt het offensieve compartiment immers overbevolkt te geraken. In juni en juli bewees Coutinho op de Copa América nog dat hij een speler van wereldklasse is en dat hij té goed is om bij Barça op de bank te zitten. Mede onder zijn impuls pakte Brazilië voor het eerst sinds 2007 nog eens de eindwinst.

Opwaardering

Aan de Säbener Strasse wordt hij dan ook beschouwd als een toptransfer. Niko Kovac ziet in hem niet alleen een aanwinst voor de Rekordmeister: ‘Ik ben van mening dat niet alleen FC Bayern, maar de hele Bundesliga mag uitkijken naar de komst van zo’n topspeler.’ Hij is niet de enige die er zo over denkt. Jörg Schmadtke, directeur van VfL Wolfsburg, is opgetogen: ‘Je wordt er wel blij van, ja, als zo’n grote naam naar de Bundesliga komt. Dit betekent een opwaardering van de hele competitie.’ Marko Grujic, middenvelder bij Hertha BSC, denkt dat Coutinho een daverend succes wordt bij Bayern. ‘Hij zal met afstand de beste voetballer in Duitsland zijn.’ Aan Coutinho om de verwachtingen te beantwoorden …

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content