Cristiano Ronaldo moet Portugal naar EURO 2020 leiden

© AFP

Bondscoach Fernando Santos rekent op zijn 34-jarige sterspeler om Litouwen en Luxemburg te verslaan in de zoektocht naar een EK-ticket.

In het middelpunt van de belangstelling stond Cristiano Ronaldo afgelopen weekend, toen hij door Juventuscoach Maurizio Sarri in de topper thuis tegen AC Milan na amper 55 minuten werd gewisseld voor Paulo Dybala, de uiteindelijke matchwinnaar.

Zijn eigenzinnige clubtrainer liet achteraf uitschijnen dat de routinier wat vermoeid oogde en niet volledig fit was. Maar de ijdele CR7 zag het anders, beschouwde de vervanging als een vernedering en maakte veel misbaar, wat breed werd uitgesmeerd in de Italiaanse media.

Zwakke broertjes

Cristiano Ronaldo kreeg een geldboete voor zijn reactie en moest nadien al snel Turijn verlaten voor Lissabon. De interlandperiode kwam dus goed uit voor de sterspeler van Portugal.

Door de onverwachte 2-1-uitschuiver op 14 oktober bij het al geplaatste Oekraïne (met de openingstreffer van Roman Jaremtsjoek (KAA Gent)), bestaat er voor de Europees kampioen na acht (van de tien) speeldagen nog geen zekerheid over deelname aan het EK volgend jaar.

Met de zwakke broertjes Litouwen en Luxemburg als komende tegenstanders moet Portugal – dat elf punten telt – in staat zijn om het aanklampende Servië (tien punten) af te houden.

‘Iedereen wil hier over Cristiano praten’, beweert bondscoach Fernando Santos. ‘Dat lijkt me ook logisch, want hij is nu eenmaal de beste speler ter wereld. En ik kan iedereen geruststellen. Onze topschutter is volledig fit en zal ook spelen.’

Hattrick

Portugal verloor amper drie van zijn laatste 36 interlands, waarvan er in totaal 21 winnend werden afgesloten.

Cristiano Ronaldo zit ondertussen aan 95 treffers in 162 duels voor Portugal. De aanvoerder wordt in de huidige selectie op ruime afstand gevolgd door André Silva (15 goals).

In september was CR7 in Litouwen nog goed voor een hattrick, de 54e in zijn hele loopbaan. Tijdens zijn laatste zes internationale optredens scoorde Cristiano Ronaldo tien keer, waaronder twee hattricks.

Ook William Carvalho (ex-Cercle) vond in zijn laatste twee matchen de weg naar de netten voor zijn land. Voor zijn twee andere goals had hij nog 57 duels nodig gehad.

Zeker van kwalificatie

Naast Oekraïne zijn ook België, Italië, Spanje, Rusland en Polen nu al zeker van kwalificatie voor het EK.

In totaal nemen 24 landenteams deel aan dit eindtoernooi, dat tussen 12 juni en 12 juli volgend jaar over geheel Europa zal worden afgewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content