Cristiano Ronaldo heeft in het Zwitserse Zürich voor de tweede keer in zijn carrière de Gouden Bal in ontvangst mogen nemen. De smaakmaker van het Spaanse Real Madrid troefde in de verkiezing de Fransman Franck Ribéry (Bayern München) en de Argentijn Lionel Messi (FC Barcelona) af.

Voor de 28-jarige Portugese balkunstenaar is het de bekroning van een absoluut topjaar. Eerder werd hij in 2008 als eens verkozen tot beste voetballer ter wereld. Toen blonk hij uit bij Manchester United en kreeg hij naast de Gouden Bal ook de trofee "Wereldvoetballer van het Jaar". De twee prijzen smolten in 2010 samen onder de naam FIFA Gouden Bal. Een jaar eerder was Cristiano Ronaldo voor een toenmalig recordbedrag van 94 miljoen euro naar de Koninklijke verkast.

Voor Messi was het de eerste keer in vijf jaar dat hij niet verkozen werd tot beste voetballer ter wereld. Maar Messi sukkelde vorig jaar herhaaldelijk met blessureleed, terwijl Ronaldo een van zijn beste jaren achter de rug heeft. Met Real Madrid greep hij naast alle prijzen, maar individueel was CR7 ongetwijfeld de beste voetballer ter wereld. In 59 wedstrijden vond hij 69 keer de weg naar de netten. In de barrages voor het WK voetbal van dit jaar trapte hij met vier goals tegen Zweden eigenhandig voor Portugal de poort naar Brazilië open.

Bij de vrouwen werd de Duitse keepster Nadine Angerer (Brisbane Roar) tot beste speelster verkozen. De Braziliaanse Marta (Tyreso) en de Amerikaanse Abby Wambach (WNY Flash) waren de andere genomineerden.

Jupp Heynckes beste trainer

De 68-jarige Duitser Jupp Heynckes is tot beste trainer van 2013 verkozen. Heynckes won afgelopen seizoen de Duitse titel, de beker en de Champions League met Bayern München, waarna hij met pensioen ging en de teugels aan Pep Guardiola doorgaf.

Heynckes kreeg de voorkeur op Sir Alex Ferguson, die na 26 succesvolle jaren afscheid nam bij Manchester United, en Jürgen Klopp van Borussia Dortmund.

In het vrouwenvoetbal werd de Duitse Silvia Neid, trainster van het Duitse nationale elftal, bekroond. De 49-jarige Neid, in 2010 ook al eens trainster van het Jaar, leidde de Duitse vrouwen naar een zesde Europese titel.

Zlatan Ibrahimovic scoorde mooiste doelpunt

Nog op het FIFA-gala ging de "prijs Puskas", voor het mooiste doelpunt van het jaar, naar de Zweed Zlatan Ibrahimovic. De spits van Paris Saint-Germain scoorde op 13 november 2012 (de stemming voor de prijs Puskas 2012 was toen al afgesloten) in een vriendschappelijke interland tegen Engeland met een acrobatische omhaal van op dertig meter. Het doelpunt van Ibrahimovic kreeg in een internetpoll meer stemmen dan goals van de Braziliaan Neymar en de Serviër Nemanja Matic. (Belga/EE)

Kort portret van Cristiano Ronaldo, winnaar van de Gouden Bal 2013. Naam: Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro
Geboortedatum: 5 februari 1985
Geboorteplaats: Madeira (Por)
Nationaliteit: Portugese
Lengte: 1m85
Gewicht: 80 kg

Sport: voetbal
Positie: spits
Clubs: Sporting Lissabon (Por/2002-2003), Manchester United (Eng/2003-2009), Real Madrid (Spa/sinds 2009)
Portugees nationaal elftal: 109 selecties, 47 doelpunten

Palmares:
1 Champions League (2008)
1 WK clubs (2008)
3 Engels kampioen (2007, 2008, 2009)
1 Engelse FA Cup (2004)
2 Engelse League Cup (2006, 2009)
1 Community Shield (2007, 2008)
1 Spaans kampioen (2012)
1 Spaanse beker (2011)
1 Spaase Super Cup (2012)
1 Portugese Super Cup (2002)
met Portugal finalist op het EK 2004

Individuele onderscheidingen:
Gouden Bal (2008, 2013)
Wereldvoetballer van het Jaar 2008
Europese Gouden Schoen (2008, 2011)
Topscorer Champions League (2007-2008: 8 goals; 2012-2013: 12 goals)
Record doelpunten in groepsfase Champions League: 9 in 2013-2014
Topscorer Engeland (2008, 31 goals)
Topscorer Spanje (2011, 41 goals)

Erelijst van de Gouden Bal en van de Wereldvoetballer van het Jaar. De twee prijzen smolten in 2010 samen onder de naam 'Gouden Bal FIFA':
Gouden Bal:
1956: Stanley Matthews (Eng)
1957: Alfredo Di Stefano (Spa)
1958: Raymond Kopa (Fra)
1959: Alfredo Di Stefano (Spa)
1960: Luis Suarez (Spa)
1961: Omar Sivori (Ita)
1962: Josef Masopust (Tsj)
1963: Lev Yachine (Sov)
1964: Denis Law (Sch)
1965: Eusebio (Por)
1966: Bobby Charlton (Eng)
1967: Florian Albert (Hon)
1968: George Best (NIe)
1969: Gianni Rivera (Ita)
1970: Gerd Müller (Dui)
1971: Johan Cruyff (Ned)
1972: Franz Beckenbauer (Dui)
1973: Johan Cruyff (Ned)
1974: Johan Cruyff (Ned)
1975: Oleg Blokhine (Sov)
1976: Franz Beckenbauer (Dui)
1977: Alan Simonsen (Den)
1978: Kevin Keegan (Eng)
1979: Kevin Keegan (Eng)
1980: Karl-Heinz Rummenigge (Dui)
1981: Karl-Heinz Rummenigge (Dui)
1982: Paolo Rossi (Ita)
1983: Michel Platini (Fra)
1984: Michel Platini (Fra)
1985: Michel Platini (Fra)
1986: Igor Belanov (Sov)
1987: Ruud Gullit (Ned)
1988: Marco van Basten (Ned)
1989: Marco van Basten (Ned)
1990: Lothar Matthäus (Dui)
1991: Jean-Pierre Papin (Fra)
1992: Marco van Basten (Ned)
1993: Roberto Baggio (Ita)
1994: Hristo Stoïchkov (Bul)
1995: George Weah (Lbr)
1996: Matthias Sammer (Dui)
1997: Ronaldo (Bra)
1998: Zinedine Zidane (Fra)
1999: Rivaldo (Bra)
2000: Luis Figo (Por)
2001: Michael Owen (Eng)
2002: Ronaldo (Bra)
2003: Pavel Nedved (Tsj)
2004: Andrei Shevchenko (Oek)
2005: Ronaldinho (Bra)
2006: Fabio Cannavaro (Ita)
2007: Kaka (Bra)
2008: Cristiano Ronaldo (Por)
2009: Lionel Messi (Arg)

Wereldvoetballer van het Jaar:
1991: Lothar Matthäus (Dui)
1992: Marco van Basten (Ned)
1993: Roberto Baggio (Ita)
1994: Romario (Bra)
1995: George Weah (Lib)
1996: Ronaldo (Bra)
1997: Ronaldo (Bra)
1998: Zinedine Zidane (Fra)
1999: Rivaldo (Bra)
2000: Zinedine Zidane (Fra)
2001: Luis Figo (Por)
2002: Ronaldo (Bra)
2003: Zinedine Zidane (Fra)
2004: Ronaldinho (Bra)
2005: Ronaldinho (Bra)
2006: Fabio Cannavaro (Ita)
2007: Kaka (Bra)
2008: Christiano Ronaldo (Por)
2009: Lionel Messi (Arg)

Gouden Bal FIFA:
2010: Lionel Messi (Arg)
2011: Lionel Messi (Arg)
2012: Lionel Messi (Arg)
2014: Cristiano Ronaldo (Por)

Cristiano Ronaldo heeft in het Zwitserse Zürich voor de tweede keer in zijn carrière de Gouden Bal in ontvangst mogen nemen. De smaakmaker van het Spaanse Real Madrid troefde in de verkiezing de Fransman Franck Ribéry (Bayern München) en de Argentijn Lionel Messi (FC Barcelona) af. Voor de 28-jarige Portugese balkunstenaar is het de bekroning van een absoluut topjaar. Eerder werd hij in 2008 als eens verkozen tot beste voetballer ter wereld. Toen blonk hij uit bij Manchester United en kreeg hij naast de Gouden Bal ook de trofee "Wereldvoetballer van het Jaar". De twee prijzen smolten in 2010 samen onder de naam FIFA Gouden Bal. Een jaar eerder was Cristiano Ronaldo voor een toenmalig recordbedrag van 94 miljoen euro naar de Koninklijke verkast. Voor Messi was het de eerste keer in vijf jaar dat hij niet verkozen werd tot beste voetballer ter wereld. Maar Messi sukkelde vorig jaar herhaaldelijk met blessureleed, terwijl Ronaldo een van zijn beste jaren achter de rug heeft. Met Real Madrid greep hij naast alle prijzen, maar individueel was CR7 ongetwijfeld de beste voetballer ter wereld. In 59 wedstrijden vond hij 69 keer de weg naar de netten. In de barrages voor het WK voetbal van dit jaar trapte hij met vier goals tegen Zweden eigenhandig voor Portugal de poort naar Brazilië open. Bij de vrouwen werd de Duitse keepster Nadine Angerer (Brisbane Roar) tot beste speelster verkozen. De Braziliaanse Marta (Tyreso) en de Amerikaanse Abby Wambach (WNY Flash) waren de andere genomineerden.Jupp Heynckes beste trainer De 68-jarige Duitser Jupp Heynckes is tot beste trainer van 2013 verkozen. Heynckes won afgelopen seizoen de Duitse titel, de beker en de Champions League met Bayern München, waarna hij met pensioen ging en de teugels aan Pep Guardiola doorgaf. Heynckes kreeg de voorkeur op Sir Alex Ferguson, die na 26 succesvolle jaren afscheid nam bij Manchester United, en Jürgen Klopp van Borussia Dortmund. In het vrouwenvoetbal werd de Duitse Silvia Neid, trainster van het Duitse nationale elftal, bekroond. De 49-jarige Neid, in 2010 ook al eens trainster van het Jaar, leidde de Duitse vrouwen naar een zesde Europese titel. Zlatan Ibrahimovic scoorde mooiste doelpunt Nog op het FIFA-gala ging de "prijs Puskas", voor het mooiste doelpunt van het jaar, naar de Zweed Zlatan Ibrahimovic. De spits van Paris Saint-Germain scoorde op 13 november 2012 (de stemming voor de prijs Puskas 2012 was toen al afgesloten) in een vriendschappelijke interland tegen Engeland met een acrobatische omhaal van op dertig meter. Het doelpunt van Ibrahimovic kreeg in een internetpoll meer stemmen dan goals van de Braziliaan Neymar en de Serviër Nemanja Matic. (Belga/EE)