Cristiano Ronaldo wint voor derde keer Gouden Bal

© AFP

Cristiano Ronaldo heeft in het Kongresshaus in het Zwitserse Zürich de prestigieuze Gouden Bal 2014 gewonnen, de bekroning voor de beste voetballer van het afgelopen jaar.

De sterspeler van Real Madrid won de trofee al voor de derde keer, na 2008 en 2013, en bleef de Argentijn Lionel Messi (FC Barcelona) en de Duitse doelman Manuel Neuer (Bayern München) voor. Ronaldo kreeg 37,66% van de stemmen, Messi 15,76 en Neuer 15,72.

Alle bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen mochten net als een selecte groep journalisten hun stem uitbrengen in de FIFA-verkiezing. Marc Wilmots en Vincent Kompany mochten als bondscoach en kapitein van de Rode Duivels mee hun stem uitbrengen.

Bondscoach Wilmots zette de Nederlandse winger Arjen Robben (Bayern München) op één, opteerde op de tweede plaats voor Bayern-doelman Neuer en koos als derde voor Rode Duivel Thibaut Courtois. Kapitein Kompany zette twee Duivels op plaatsen één en twee. Hij gaf vijf punten aan Thibaut Courtois, drie aan Eden Hazard en één aan Robben.

Eind oktober werd al een shortlist met 23 genomineerden vrijgegeven. Daarop stonden Thibaut Courtois en Eden Hazard, beiden onder contract bij Chelsea. De Rode Duivels konden hun nominatie echter niet verzilveren.

Vorig jaar troefde Ronaldo de Fransman Franck Ribéry (Bayern München) en Messi af. Van 2009 tot 2012 ging de Gouden Bal telkens naar Messi. Bij de vrouwen ging de prijs naar de Duitse Nadine Kessler. De 26-jarige spits won met Wolfsburg de Duitse titel en de Champions League en bleef de Braziliaanse Marta en de Amerikaanse Abby Wambach voor. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content