De perceptie is dat de FIFA een van de meest corrupte organisaties in de wereld is. "Niet in de wereld, wel in Europa", verbetert D'Hooghe.

Vervolgens gaat hij dieper in op het aandeel van Sepp Blatter, de voorzitter van de Wereldvoetbalbond, in die imagoschade.

D'Hooghe: 'Hij zegt terecht: 'Ik heb die mensen daar niet gezet, dat zijn de confederaties geweest. Ik ben niet verkozen door België maar door Europa, anderen door Concacaf of Conmebol. Daar heeft Blatter niets mee te maken, maar hij krijgt alles op zijn kop en dat is niet altijd terecht.'"

"Ik ben noch een tegenstander, noch een vriend van Blatter. Ik probeer hem eerlijk te evalueren. Het allerbelangrijkste: ik daag u uit om één punt aan te wijzen waar hij op corruptie betrapt is."

Wolven in het bos

Dat Blatter, als symbool van de corruptie bij de FIFA, weg moet, vindt D'Hooghe een brug te ver: "Hij is de eindverantwoordelijke van een organisatie die in bepaalde Europese landen, Engeland op kop, door de media dat imago heeft gekregen. Jullie willen allemaal Blatter kapot schrijven, maar ik huil niet mee met de wolven in het bos."

"Op het congres van de Afrikaanse voetbalbond enkele weken geleden werd opgeroepen om voor Blatter te stemmen. Hij wordt op dat continent op handen gedragen. Er bestaat een heel andere visie in andere delen van de wereld dan in Europa."

Anderzijds erkent D'Hooghe dat het wereldvoetbal een nieuw gezicht nodig heeft. "Ik denk dat het een goede zaak zou zijn voor het voetbal als Blatter, zoals Van Praag het voorstelde, een soort erevoorzitter zou worden die zich kan blijven bezighouden met de sociale projecten. Op die manier wordt hij niet weggeduwd, maar komt de verantwoordelijkheid bij jongere mensen te liggen", oordeelt D'Hooghe.

Van Praag

Zelf steunt hij de kandidatuur van zijn Nederlandse collega Michael van Praag. "Ik vind het een perfecte man, een moedig man ook. Iemand met een visie die Blatter een mooi voorstel gedaan heeft. Van Praag wil Blatter niet vernielen, maar in zijn eer laten. Dat verdient hij, maar het is ook tijd voor de organisatie om het blad om te draaien."

Al is de baron daarin realistisch: "Ik denk niet dat Van Praag, ondanks zijn uitstekende visie, op dit moment een kans maakt tegen Blatter. Verkiezingen houden altijd verrassingen in, maar als je mij vandaag vraagt wie het wordt dan denk ik dat Blatter vrij vlot zal verkozen worden."

(François Colin & Jacques Sys)

De perceptie is dat de FIFA een van de meest corrupte organisaties in de wereld is. "Niet in de wereld, wel in Europa", verbetert D'Hooghe.Vervolgens gaat hij dieper in op het aandeel van Sepp Blatter, de voorzitter van de Wereldvoetbalbond, in die imagoschade.D'Hooghe: 'Hij zegt terecht: 'Ik heb die mensen daar niet gezet, dat zijn de confederaties geweest. Ik ben niet verkozen door België maar door Europa, anderen door Concacaf of Conmebol. Daar heeft Blatter niets mee te maken, maar hij krijgt alles op zijn kop en dat is niet altijd terecht.'""Ik ben noch een tegenstander, noch een vriend van Blatter. Ik probeer hem eerlijk te evalueren. Het allerbelangrijkste: ik daag u uit om één punt aan te wijzen waar hij op corruptie betrapt is."Dat Blatter, als symbool van de corruptie bij de FIFA, weg moet, vindt D'Hooghe een brug te ver: "Hij is de eindverantwoordelijke van een organisatie die in bepaalde Europese landen, Engeland op kop, door de media dat imago heeft gekregen. Jullie willen allemaal Blatter kapot schrijven, maar ik huil niet mee met de wolven in het bos.""Op het congres van de Afrikaanse voetbalbond enkele weken geleden werd opgeroepen om voor Blatter te stemmen. Hij wordt op dat continent op handen gedragen. Er bestaat een heel andere visie in andere delen van de wereld dan in Europa."Anderzijds erkent D'Hooghe dat het wereldvoetbal een nieuw gezicht nodig heeft. "Ik denk dat het een goede zaak zou zijn voor het voetbal als Blatter, zoals Van Praag het voorstelde, een soort erevoorzitter zou worden die zich kan blijven bezighouden met de sociale projecten. Op die manier wordt hij niet weggeduwd, maar komt de verantwoordelijkheid bij jongere mensen te liggen", oordeelt D'Hooghe. Zelf steunt hij de kandidatuur van zijn Nederlandse collega Michael van Praag. "Ik vind het een perfecte man, een moedig man ook. Iemand met een visie die Blatter een mooi voorstel gedaan heeft. Van Praag wil Blatter niet vernielen, maar in zijn eer laten. Dat verdient hij, maar het is ook tijd voor de organisatie om het blad om te draaien."Al is de baron daarin realistisch: "Ik denk niet dat Van Praag, ondanks zijn uitstekende visie, op dit moment een kans maakt tegen Blatter. Verkiezingen houden altijd verrassingen in, maar als je mij vandaag vraagt wie het wordt dan denk ik dat Blatter vrij vlot zal verkozen worden."(François Colin & Jacques Sys)